Pääkirjoitus: Rokotuksista ei saa vaieta

Pohjanmaan rannikolla rokotekattavuus on tällä hetkellä maan heikointa. Erityisen vähän lapsia rokotetaan Pietarsaaren seudulla. Kuinka vanhemmat saisi parhaiten suostumaan lastensa rokottamiseen?

Aikaa keskustella

Jotkut vanhemmat pelkäävät rokotuksen haitallisia sivuvaikutuksia, kun taas toiset kannattavat luonnonmukaisuutta. Neuvoloiden henkilökunnalla tulisi olla valmiutta keskustella huolestuneen tai epäröivän vanhemman kanssa. Kun tunneviesti on saatu purettua, voi uutta tietoa olla helpompi vastaanottaa. Rokotusten hyödyt ovat riskejä suuremmat.

Vanhemmille lisää tietoa

Vanhemmille pitää antaa tietoa rokotuksista, mutta he saavat päättää itse. Rokotukset on hyvä ottaa viimeistään, kun menee kouluun, että saa hyvän suojan ryhmässä. Mustasaaressa lapset kyllä tuodaan vastaanotolle, se ei ole ongelma. Jotkut vanhemmat sanovat, että he ottavat rokotuksen lapselle vasta seuraavalla kerralla, kun lapsi on kasvanut.

Pahin hysteria taitaa olla ohi

Pitäisi tiedottaa enemmän rokotusten hyödyistä. Viime vuosina ei osattu ennakoida vastustusta. Länsirannikolla tilanne karkasi ihan käsistä somen ja tiiviiden sosiaalisten verkostojen kautta. Minulla on se kuva lääkäreiltä, että tilanne on kääntymässä parempaan päin. Pahin hysteria taitaa olla ohi. Rokotuksista on ollut valtava hyöty koko länsimaailmalle.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi