Pääkirjoitus: Suomalainen tapa valita vuoden paras urheilija on asiantuntevin ja reiluin

Porilainen vammaisurheilija Leo-Pekka Tähti valittiin tiistai-iltana vuoden 2016 parhaaksi urheilijaksi odotetusti ja varmasti myös ansaitusti.

Tähti voitti viime kesänä viidennen olympiakultansa ratakelauksessa Rion paralympialaisissa, joihin osallistui yli 4 000 urheilijaa.

Tämä saavutus oli paras urheiluvuotena, joka oli suomalaisittain melko vaatimaton. Etenkin Rion olympialaiset olivat suuri pettymys.

Suomen Olympiakomitean asettaman Huippu-urheilun muutosryhmän (HuMu) oli määrä nostaa suomalainen huippu-urheilu uudelle tasolle, mutta tulokset ovat tähän mennessä jääneet kovin laihoiksi.

Vuoden urheilijan valitsee Urheilutoimittajain liitto, ja tämä perinne on alkanut jo vuonna 1947. Vuoteen 2007 saakka valittiin erikseen paras mies-, nais- ja vammaisurheilija, mutta siitä eteenpäin ovat kaikki olleet samassa palkintosarjassa.

On oikein, että Vuoden urheilijan valitsevat urheilun media-ammattilaiset. He tuntevat urheilukentän läpikotaisin ja kykenevät arvottamaan, vertaamaan ja analysoimaan eri urheilulajien menestyjien saavutuksia keskenään.

Kun valinta annetaan ammattilaisten käsiin, ei äänestyksessä jää suurta sijaa kikkailulle tai jopa jonkin lajin aktiivien masinoimalle kampanjalle.

Ruotsissa paras urheilija valitaan yleisöäänten perusteella. Päivää ennen Suomen Urheilugaalaa järjestetyssä tilaisuudessa Jerringpriset-nimellä kulkevan parhaan urheilijan palkinnon voitti esteratsastaja Peder Fredricson. Hän ylsi Rion olympialaisissa hopealle.

Valinta oli täydellinen yllätys ruotsalaisille. Golfin legendaarisen British Openin voittanut ja Riossa olympiahopeaa napannut Henrik Stenson sijoittui toiseksi. Rion altaasta kultaa, hopeaa ja pronssia kahminut uimari Sarah Sjöström jätettiin kolmanneksi.

Fredricsonia kannatti 34,6 prosenttia äänestykseen osallistuneista ruotsalaisista urheilufaneista. Hänet valittiin hevosurheilun ystävien antamalla valtavalla äänimäärällä.

Nyt Ruotsissa puhutaan äänestysskandaalista ja kyseenalaistetaan tapa, jolla vuoden paras urheilija valitaan. Sehän ei tietenkään ole Peder Fredricsonin vika.

@i-mediat.fi

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi