Pääkirjoitus: Uudet palvelutalot ovat lottovoitto vaasalaisille

Kukaan ei halua tuntea itseään vanhaksi. Vanhustyön keskusliiton kyselyssä 80-vuotiaat kokivat vanhuuden alkavan vasta 81-vuotiaana. 65-vuotiaiden mielestä vanhuus alkaa 78-vuotiaana.

On luonnollista, ettei ihminen halua olla heikko ja muiden armoilla. Monet ovat olleet valmiita taistelemaan viimeiseen asti, etteivät joutuisi laitokseen. Perinteinen mielikuva laitoshoidosta ei ole koskaan ollut kovin mairitteleva.

Tällainen mielikuvien laitos on erilainen kuin moderni ja viihtyisä palvelutalo. Vaasalaiset ovat onnekkaita, sillä kaupungin palvelutalot ovat uusia ja hyväkuntoisia. Lisäksi ne on rakennettu nimenomaan palvelutaloiksi, eikä muuta käyttöä varten. Muutama vuosi sitten kaupunki sai sapiskaa Kirkkopuistikon palvelutalosta, joka on kerrostalossa. Aluehallintoviraston mukaan talo ei soveltunut tehostettuun palveluasumiseen. Tämäkin ongelma ratkeaa pian, kun Präntöön Helmi huhtikuussa avataan.

Kaupungin mukaan sen palveluasumisessa noudatetaan henkilöstömitoituksen suosituksia. Kaikissa kaupungin palvelutaloissa hoitajia on minimivaatimuksia enemmän, eikä esimerkiksi työllistämistuella olevia lasketa mitoitukseen.

Palveluasuminen voi siis olla oikeasti myös viihtyisää ja hyvin toimivaa, vaikka epäkohtiakin varmasti on. Palveluasumiseen joutuu jonottamaan, eikä ketä tahansa kelpuuteta asukkaaksi. Palvelutalojen asukkaat ovat pääosin hyvin iäkkäitä, dementoituneita tai molempia. Kuntoutukset ja muut keinot on jo kokeiltu.

Vaasassa yli 75-vuotiaista oli viime vuoden lopussa tehostetussa palveluasumisessa 8,1 prosenttia. Suurin osa, 91,8 prosenttia, asui kuitenkin kotona. Kotona asuminen edellyttää esteetöntä asuinympäristöä ja tarvittaessa helposti saavutettavaa hoitoa. Hyvä elämänlaatu edellyttää, että iäkkäänäkin uskaltaa liikkua myös kodin ulkopuolella. Se vaikuttaa myös terveyteen.

Laura Annila

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi