Pääkirjoitus: Vaasa ymmärsi, että kaupunkia kannattaa kehittää asukkaiden avulla

Vaasan tulevat kuntapäättäjät saavat visaisen tehtävän, vaikka lähtökohta on erinomainen. Loistavan lähdön saanut Vaasan kaupungin kuntakysely tuo päättäjien strategiakokouksiin puhtia. Vaikuttajat joutuvat tekemään valintaa esimerkiksi täysin vastakkaisten ehdotusten välillä. Toinen haluaa hyödyntää esimerkiksi kaupungin rantaviivaa rakentamiseen, toinen ehdottomasti vapaaseen liikkumiseen.

Uusien päättäjien tehtäväksi jää joko selkeä valinta kahden välillä tai kompromissi. Vastakkaisia ehdotuksia saattaa tulla kaupunkilaisilta tukuttain.

Vaasa osui viisaasti kultasuoneen, kun ymmärsi ottaa asukkaat mukaan Tulevaisuuden Vaasa -kyselyyn. Tuskin kukaan aavisti, millainen pato murtui. Vaikka kysely on vasta alkumetreillä, vastauksia on tullut jo liki tuhat.

Tällä kyselyllä on vain voitettavaa. Päättäjät ja virkamiehet saavat kaupungin kehittämiseen ainespuita ruohonjuuritasolta eli sieltä, missä oman asuinalueen arki parhaiten tunnetaan. Kyselyn oikea suunta paljastuu myös siitä, mitä Vaasan kaupungin kehittämispäällikkö Harri Hietikko korostaa tänään Pohjalaisen haastattelussa (7.4.). Tarkoitus ei ole juuttua menneisyyden ongelmiin, vaan löytää tulevaisuuden ratkaisuja ja vaihtoehtoja.

Vaikka Vaasan on luultu takaavan hyvät menestymisen eväät asukkailleen, ei EPSI Rating -tutkimus tuottanut mairittelevaa tulosta. Tyytyväisyyskyselyssä Vaasa oli vasta neljästoista. Pisteet olivat vuodessa pudonneet eniten muihin verrattuna.

Kuntakysely tulee siis otolliseen aikaan. Vaikka elinkeinoelämä ja työpaikat kulkevat ykkösenä kehittämistyössä, asukkaita liikuttavat myös koulutus ja erilaiset hyvinvointipalvelut. Juuri kaupunkilaisten kuuleminen saattaa paljastaa sen, millaiset asiat pitää nostaa pöydälle.

Päättäjien ratkaistavaksi jää se, millä tavalla toiveita toteutetaan.

Kun kaupunki on saanut kyselyssä kiinni yhteisöllisestä kehittämisestä, se voi jatkaa samaa tahtia. Seuraava askel on se, minkä edelläkävijät ovat jo ottaneet. Asukkaat eivät enää odota käsi ojossa vaikuttajien työryhmien tuloksia, vaan ryhtyvät itse järjestämään toimintaa "kotikyliin".

KommentoiUusimmat Kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi