Pääkirjoitus: Vaasan lääkäripula on helpottanut, mutta ruotsin kieli ja syrjäisyys ovat yhä esteitä

Syrjäinen sijainti ja ruotsin kieli työntävät lääkäreitä pois Vaasasta. Lääkäriliiton tuore selvitys kertoo, että Vaasan terveyskeskuksen lääkärivaje kuuluu Suomen pahimpiin.

Terveyskeskusten huonot kierteet tunnetaan. Jos jossakin terveyskeskuksessa on vaikeaa täyttää virkaa, työkuorma kasvaa. Työnhakijat välttelevät paikkaa, koska sinne menevän työkuorma on kova. Terveyskeskuksissa on myös vähemmän koulutustilaisuuksia kuin sairaaloissa. Nuorille lääkäreille on niukasti kollegoita ohjaamassa työtä.

Suunta on silti kääntynyt. Vielä muutama vuosi sitten Vaasan sairaanhoitopiirin terveyskeskusten lääkärivaje oli pahempi kuin nyt.

Vaasan keskussairaalassa tilanne ei ole yhtä huono kuin terveyskeskuksessa, vaikka sielläkin on lääkäripulaa. Sairaaloihin pätee sama kuin terveyskeskuksiin. Jos työntekijöistä on ollut pulaa, mahdolliset työntekijät välttelevät alaa työtaakan pelossa.

Vaasan keskussairaalassa lääkäreitä puuttuu varsinkin joiltakin erikoisaloilta: psykiatriasta ja neurologiasta.

Pohjalainen uutisoi syksyllä, kuinka keskussairaalan aikuispsykiatriassa oli 17 erikoislääkärin virkaa, joista vain yksi oli täytettynä.

Psykiatria on ollut Vaasan murheenkryyni jo vuosia. Tilanne voi heikentyä, sillä tulevaisuudessa psykiatreja eläköityy eivätkä nuoret hakeudu alalle.

Nykyinen opiskelijavalinta suosii tuoreita ylioppilaita, mutta psykiatria on ollut vanhempien lääkäreiden suosiossa. Lisäksi lääketieteellinen koulutus painottaa ruumiillisia sairauksia, mutta psykiatria on omanlaisensa ala.

Vaasan lääkäripula johtuu kaupungin sijainnista ja kielivaatimuksista.

Monilla perhesyyt määräävät asuinpaikan. Lääkärit voivat jäädä opiskelukaupunkiinsa tai puoliso voi olla sieltä kotoisin. Puolisolle voi löytyä helpommin töitä suuresta kaupungista. Vaasasta ei myöskään voi pendelöidä samalla tavoin kuin esimerkiksi Helsingin ja Lahden väliä.

Ruotsin kielessä on kaksi puolta. Joskus nuoret lääkärit ottavat yhteyttä, koska haluavat oppia ruotsia. Kielen arastelu on silti yleisempää. Sairaanhoitopiirin psykiatrian aiempi vastuualuejohtaja kertoi syksyllä Pohjalaiselle kielivaatimusten karsivan suuren osan heidän hakijoistaan.

On tehotonta, että moni lääketieteellisen opiskelija on menestynyt lukiossa, mutta jännittää toista kotimaista. Samaan aikaan Vaasaan tulee ulkomaisia lääkäreitä, jotka opettelevat suomen vaikkapa kuudenneksi ja ruotsin seitsemänneksi kielekseen.

Vaasa yrittää paikata vajetta eri keinoin. Vaasan terveyskeskus ja keskussairaala menestyivät tällä viikolla hienosti Nuorten lääkärien yhdistyksen arvioinnissa. Molemmat paikat saavat jatkuvasti kiittävää palautetta siitä, että kohtelevat nuoria hyvin.

Keskussairaala on myös alkanut viime vuosina ottaa yhä enemmän Turussa perustutkintoaan tekeviä opiskelijoita koulutukseen Vaasaan, jotta he hakisivat jatkossa Vaasaan töihin.

Vaikka Vaasassa yksittäisillä aloilla kuten erikoissairaanhoidon psykiatriassa tilanne on huono, lääkäripula onneksi helpottaa perusterveydenhoidossa. On potilaan kannalta hyvä, jos hän pääsee hoitoon ajoissa ja välttää erikoissairaanhoidon.

Opetusministeriön ja lääkärien ammattiliiton olisi syytä taltuttaa lopullisesti lääkäripula, joka on sitkeä vaiva koulutuspaikkojen lisäyksistä huolimatta. Alaa on suojattu niin, että opiskelemaan on vaikeaa päästä muuta kuin yliopiston kautta, eikä hoitajillakaan ole helppoa väylää lääketieteelliseen.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi