Pääkirjoitus: Vaasan Sähkön nimikiista nosti jälleen esiin kieliriitelyn karikot

Vaasan Kuparisaaren jäähallin nimeäminen Vaasan Sähkö Areenaksi ehti aiheuttaa kalabaliikin kansalliskielistä.

Vasabladet nostatti suomenkielisestä nimestä väittelyn, joka toi esiin kielikiistelyn tutut karikot. Joidenkin mielestä on merkillistä, että kaksikielisessä kaupungissa nimeksi tulee supisuomalainen Vaasan Sähkö Areena. Lopputulos on se, että hallin nimi on myös Vasa Elektriska Arena. Muualla Suomessa Vaasan jäähalli tunnettaneen silti Vaasan Sähkö Areenana.

Kielipolitiikan ei soisi kuuluvan urheiluun eikä liiketoimintaan. Hallilla kuuluu sopuisasti suomea ja ruotsia, eikä sitä muuta muuksi kaupungin omistaman sähköyhtiön perinteikäs nimi. Kielestä saadaan kyllä nostatettua nopeasti riita, jos sitä halutaan.

Kiista nosti taas ikävällä tavalla esiin tulenaran kielikysymyksen. Jopa sellaisiakin tulkintoja tehtiin, että suomenkielinen nimi olisi taas osoitus siitä, kuinka ruotsin kieltä ajetaan Suomessa alas.

Vaasan ulkopuolella moinen kiistely näyttäytyy väistämättä oudolta, eikä tee hyvää kaupungin maineelle. Kiistely ruokkii vaasalaiseen elämänmenoon liitettyjä tuttuja stereotypioita, joista pitäisi jo hankkiutua eroon.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi