Pääkirjoitus: Vanhan Vaasan sairaala näyttää hyvää esimerkkiä, vaikka osin lain sanelemana

Määräaikaisten työsuhteiden ketjuttaminen on yleistä julkisten palveluiden työpaikoilla ja etenkin hoitoalalla. Työntekijän kanssa tehdään useita määräaikaisia työsopimuksia sen sijaan, että työtehtävä vakinaistettaisiin.

Vanhan Vaasan sairaalassa on päätetty alkaa toimia toisin.

Ensi vuonna kunnioitettavat 250 vuotta täyttävä valtion ylläpitämä oikeuspsykiatrinen sairaala vakinaistaa noin 30 työntekijää, jotka ovat pitkään puurtaneet määräaikaisilla sopimuksilla.

Lisäksi perustetaan lähes 20 uutta virkaa, enimmäkseen hoitotehtäviiin. Uusia työntekijöitä tarvitaan paljon, sillä sairaalaan avataan uusi osasto, jossa on potilaille yhden hengen huoneita.

Kymmenien ihmisten pätkätöiden lopettaminen on sairaalan johdolta viisas ratkaisu, ja sillä on varmasti positiivinen vaikutus työpaikan ilmapiiriin.

Vakinaistaminen antaa myös hyvän signaalin niille hoitoalan työntekijöille, jotka on koulutettu toimimaan mielisairaalassa. Vanhan Vaasan sairaalan maine kasvaa ja sana kiirii siitä, että Vaasassa eivät johto ja henkilökunta enää riitele tällaisesta asiasta.

Ei Vanhan Vaasan sairaalan johto kuitenkaan täysin hyvää hyvyyttään päätynyt vakinaistamaan määräaikaisia. Yksi pätkätyöläinen vei työsuhteensa hallinto-oikeuteen, ja voitti jutun tämän vuoden heinäkuussa.

Sairaala ketjutti laihialaisen hoitajan määräaikaisia virkasuhteita yli 12 vuoden ajan. Oikeus määräsi sairaalan maksamaan naiselle lähes 30 000 euron korvauksen.

Hyvässä muistissa on myös tapaus Vaasan keskussairaalasta, kun kahden määräaikaisen sairaanhoitajan ja yhden lähihoitajan työsuhteita ei jatkettu raskauden takia.

Tämä juttu maksoi sairaanhoitopiirille yli 70 000 euroa.

Sairaalassa työskenteleminen on raskasta, ja etenkin mielisairaalassa yllättäviin tilanteisiin voi joutua usein. Se on stressaavaa.

On hyvä, jos sairaalan työsopimuskäytäntö on selkeä ja hoitajat saavat keskittyä olennaiseen eli potilaista huolehtimiseen.

@i-mediat.fi

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi