Pelastajien kalliit minuutit

Pelastuslaitosten valmiusaikavertailussa Vaasasta johdettavan Pohjanmaan pelastuslaitoksen aika on 9 minuuttia ja 29 senkuntia. Sillä heltisi 10:s sija. Kilpailun voitti Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos yli kaksi minuuttia nopeammalla ajalla. Myös Etelä-Pohjanmaa kiri Pohjanmaan edelle.

Ainut lohtu Pohjanmaan pelastuslaitoksen näkökulmasta on se, valtakunnallinen toimintavalmiusaika oli 24 sekuntia pitempi eli 9 minuuttia 53 sekuntia. Hankalin tilanne on Kainuussa, jos pelastajien valmiusaika on yli 14 minuuttia.

Sisäministeriön mukaan avunsaati maaseudulle on verkkaisempaa maantieteellisten syiden lisäksi siksi, että moni kunta turvautuu ammattilaisten sijasta sopimuspalokuntaan eli vapaapalokuntaan.

Sivutoimisilla palomiehillä lähtövalmius on viidestä kymmeneen minuuttiin, koska lähtevät paloasemalle kotoaan tai töistä. Ammattipelastajat ovat lähtövalmiudessa noin minuutissa.

Kun pitkiä valmiusaikoja arvostellaan, on hyvä muistaa, että toiminta olisi vieläkin hitaampaa, jos sopimuspalokuntein ei olisi maaseutukunnissa.

Suomessa on tällä haavaa arviolta sata ammattipaloasemaa ja sopimuspalokunta kaikkiaan yli 700. Niissä on arviolta 14 600 palokuntalaista.Uusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi