Suomen eurolinjaa ei ole syytä muuttaa

Kuten pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi pariinkin kertaan eilisessä välikysymyskeskustelussa, kriisiin ajautuneiden euromaiden sotkuja ei ole mukavaa korjata. Silti se on tehtävä ja euroa puolustettava niin hyvin kuin mahdollista. Sitä työtä Suomikin on ollut tekemässä jo viidettä vuotta ja kantamassa sillä tavoin vastuutaan Euroopasta.

Katainen tivasi välikysymyksen ensimmäiseltä allekirjoittajalta, perussuomalaisten puheenjohtajalta Timo Soinilta, mitä tämän puolue haluaa.

Haluaako se, että euro säilyy vai haluaako se, että yhteinen valuutta hajoaa?

Vastausta ei Soinilta kuulunut kysymykseen, haluavatko perussuomalaiset tehdä työtä euron ja talousvakauden hyväksi.

Perussuomalaisten vastaus kriisimaiden tukipaketteihin on ollut, että "letkut irti" huonosti talouttaan hoitaneilta euromailta, koska tukipaketit eivät kuitenkaan toimi.

Perustellusti voidaan kuitenkin sanoa, että tukipolitiikka on toiminut, koska taloustilanne ja markkinat on saatu palautettua vakauden tilaan.

Ei ole vähäpätöinen saavutus, että on kyetty estämään maanosan mittainen ja ehkä laajempikin talouskaaos, joka olisi mitä ilmeisimmin seurannut yhteisvaluutan hajoamisesta.

Niin kauan, kun eurooppalainen tukipolitiikka toimii niinkin hyvin kuin se on toiminut tähän saakka, sitä kannattaa jatkaa ja Suomen olla siinä mukana.

On perussuomalaisilta kerrassaan paksua ja harhaanjohtavaa väittäää, että tukipaketit eivät auta kriisimaita vaan jopa suorastaan pahentavat kriisimaiden kansalaisten elämää.

Kyllä sen pitäisi olla selvää, että kun on eletty kuin pellossa ja yli varojen pitkään, ainut tie on vetää suitset niin kireälle kuin on pakko.

Vain sillä tavoin kreikat, portugalit ja kyprokset voivat saada uuden alun.

Kuten presidentti Sauli Niinistö hiljattain totesi, paljon ei tämän kriisin keskellä hyödytä keskustella siitä, miten Euroopassa voitaisiin velkaantua vielä lisää.

Sekin on selvää, ettei jättimäisten kuprujen jälkeen tie uuteen huomiseen voi olla mitenkään ruusuinen.

Suomen paikka on läntisessä yhteisössä ja Euroopassa.

Kun Suomi lisäksi elää viennistä, Suomen elinehto on, että talouskaaos kyetään välttämään, ja markkinat saadaan pysymään rauhallisina.

"Letkut irti" -linja tai "kädet pystyyn" -politiikka eurokriisin hoidossa olisivat kuin hyppy mustaan ja tuntemattomaan tulevaisuuteen.

Kyproksen tukipaketin voisi ajatella olevan jopa opposition hyväksyttävissä. Sijoittajien vastuu toteutuu, velkoja järjestellään uudelleen ja epäterveitä pankkeja ajetaan alas.

Lainaa ja takauksiakaan ei tarvitse antaa. Euromaat ovat sijoittaneet rahaa Euroopan vakausrahastoon, ja niitä pääomia vastaan nyt haetaan tukipakettiin rahaa markkinoilta.

Paljon on edistytty tukipolitiikan alkuajoista, jolloin päätöksiä jouduttiin tekemään lähes paniikkitunnelmissa.Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi