Tärkeintä, ettei tuomita ennen tietoa

Pohjanmaan poliisi on aloittanut esitutkinnan lahjusepäilystä. Vaasalaisyhtiön johtohenkilöiden epäillään antaneen lahjuksia Vaasan kaupungin virkamiehille.

Siinä ovat ne kaksi lausetta, jotka ovat varmasti totta. Poliisi todella tutkii yritysjohtoa törkeästä lahjonnasta ja virkamiehiä lahjuksen ottamisesta.

Jos sanotaan, että Vaasaa ravisteleva lahjusepäily on etupäässä huhupuhetta tai myrsky vesilasissa, vähätellään ja ollaan väärässä. On varottava myös sanontaa "kärpäsestä on tehty härkänen", koska poliisin tutkittavaksi päätynyt juttu, jossa epäillään lahjontaa, ei koskaan voi olla vain kärpänen.

Poliisin niukan tiedotteen jälkeen on selvinnyt monta asiaa. Tutkinnanjohtaja Olli-Pekka Punkari myönsi, että kyse on urakointiin liittyvästä lahjonnasta. Hän sanoi myös, että yritysjohtoa ja virkamiehiä on ollut pidätettynä (Pohjalainen 30.1.).

Tiedetään varmasti, että Vaasan kaupunki on poliisin pyynnöstä toimittanut tutkittavaksi noin 50 teknisen lautakunnan pöytäkirjaa viiden-kuuden vuoden ajalta.

Pöytäkirjat sisältävät urakkatarjouskilpailuja, joiden rahasummat vaihtelevat. Enimmillään kyse on 3,5 miljoonan euron urakasta, pienimmillään 25 000 eurosta.

Pöytäkirjoista käy ilmi, että kyse on maanrakennuksen urakoista. Kaksi yritystä selviytyy usein voittajaksi. Yritysten urakoiden loppusumma nousee useisiin miljooniin euroihin.

Urakkakilpailun järjestämisessä Vaasa noudattaa julkisen hallinnon menettelyä. Kun tarjouskuoret avataan, paikalla on useita virkamiehiä.

Poliitikot ovat yllättyneitä. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Rapo (kok.) myöntää tuntevansa molemmat virkamiesepäillyt. Hänen on vaikea uskoa asiaa todeksi, koska urakat ratkaistaan kollektiivisesti.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Heimo Hokkanen (kd.) päättelee, että kaupungin sisäinen valvonta on pettänyt. Konkarivaltuutettu Raimo Rauhala (sd.) ehdottaa virkamiehille potkuja, jos lahjonta paljastuu todeksi.

Teknisen lautakunnan puheejohtaja Erkki Teppo (sd.) arvelee, että epäiltyjen henkinen taakka on suuri. Teppo ei usko "suureen juttuun".

Kansanedustaja Susanna Koski (kok.) paheksuu Tepon asennetta ja epäilee poliitikon yrittävän puheilla vaikuttaa tutkintaan. Teppo vastaa jättävänsä Kosken sanat omaan arvoonsa.

Lahjonta on korruption muoto, joka on Suomen rikoslaissa. Jos lahjottava virkamies suosii lahjuksen antajaa, tuloksena on oikeudeton etu.

Poliisin luja tarttuminen on tarpeen. Kansalaisten, tässä vaasalaisten, luottamus virkakuntaan pitää säilyä eikä tasapuolisuus saa horjua.

Mutta on muistettava, ettei kukaan ole syyllinen ennen kuin niin todistetaan. Päät eivät ole pölkyllä.

Hallintoa ja johtamisen etiikkaa tutkinut professori Ari Salminen huomauttaa tänään Pohjalaisessa, että kyse on vasta epäilyksistä.

Lahjuksiin on matkaa. Ennen kuin mitään rikettä todistettavasti löytyy, pitää varoa leimojen lyömistä. Salminen kehottaa avoimuuteen. Kaikki paljastuu joka tapauksessa aikanaan.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi