Teeriniemen puukotus liittyy osaksi synkkien päivien uutisia

Yhdysvaltain historian pahin joukkoampuminen vie pitkäksi aikaa uskon ihmisyyden valoisiin puoliin.

Taustaltaan afganistanilainen Yhdysvaltain kansalainen Omar Mateen tappoi silmittömän vihan ja hulluuden vallassa 49 ihmistä Floridan Orlandossa sunnuntaina.

Oletus on, että 29-vuotias mies toimi yksin. Motiiviksi tiedetään ainakin järjetön homoviha. Yksin tai ei, äärijärjestö Isis kehui muslimin teurastusta omaksi voitokseen.

Tutkimuksissa etsitään tekijän yhteyttä Isisiin. Innostajan rooli järjestöllä todennäköisesti ainakin oli.

Samaan aikaan, kun Orlandon kauhut täsmentyivät, alkoi Vaasassa oikeudenkäynti, jossa Vaasan Teeriniemen puukottajaa syytetään uskontomurhasta.

Mies surmasi Teeriniemellä ex-vaimonsa helmikuussa. Syyttäjän mukaan motiivina oli naisen kurittomuus. Miehen mukaan vaimo oli huono muslimi ja kelvoton kasvattamaan yhteisiä lapsia.

Maanantaina syyttäjä vaati miehelle elinkautista rangaistusta murhasta.

Tiistaina Teeriniemen puukkomurhan syytetyn puolustus myönsi miehen syyllistyneen tappoon. Jo maanantaina mies asianajajineen oli myöntänyt aiheuttaneensa ex-vaimon kuoleman.

Sudanilaistaustainen, 48-vuotias vaasalaismies ja puolustusasianajaja kiistivät kaikki uskonnolliset motiivit.

Miehen mukaan kyse oli hetken mielijohteesta, jonka sai aikaan kiista huoltajuudesta.

Uskonnollisista motiiveista on kuitenkin Teeriniemen puukotuksessa esitetty todisteita.

Mies on sanonut, että hänelle islam on tärkeintä. Hän on syytteen mukaan todennut, että "jos uskonto ja laki ovat vastakkain, uskonto voittaa".

Syytetty on pitänyt Suomen lakia naisten lakina, ja hänen mukaansa naiset päättävät Suomessa kaikesta.

Tekijällä oli lähestymiskielto, mutta surmatyö tehtiin silti.

Kaukaisen Orlandon ja läheisen Teeriniemen tapauksia ei suuruudeltaan voi verrata toisiinsa. Motiiveista ollaan kummassakin epävarmoja.

Toisessa oli aseena rynnäkkökivääri ja toisessa puukko.

Yksi yhteinen taustatekijä löytyy. Se on uskonto, islam.

Teot ovat äärimmäisen julmia, kaiken järjellisen mittakaavan ulkopuolella. Inhimillinen ja avarakatseinen suhtautuminen panee etsimään syytä mieluummin yksilön ongelmista kuin uskonnon säännöistä, jotka tosin ovat lakiakin vahvempia.

On lisäksi tiedettävä, että islam suhtautuu homoseksuaalisuuteen ankarasti, eivätkä naiset elä muslimimaissa aina ihmisarvoista elämää.

Yhdysvalloissa keskustelu aselaista on tarpeen. Kaikkialla länsimaissa pitää asettua pelotta seksuaalivähemmistöjen tueksi. Mikään syy ei estä patistamasta muslimiyhteisöjä itse hillitsemään yhteisöjen sisällä kasvavaa vihaa, joka tuhoaa hedelmällisen vuorovaikutuksen ihmisten kesken.

@i-mediat

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi