Vaasa ja Seinäjoki oivaltavat jo oman arkkitehtuurinsa arvon

Seinäjoki ja Vaasa ovat erilaisia kaupunkeja rakennetulta ympäristöltään. Parhaimmillaan Vaasassa näkee arkkitehtuurin hienoa historiaa, ja asuinkortteleiden rakentamisessa nykyarkkitehtuurin oivalluksia. Erityisen maininnan ansaitsee viime vuosilta se, että vanhaa ja uutta rakennuskantaa on opittu yhdistämään.

Teatterikorttelin uudet talot sopivat vanhan villatavaratehtaan kylkeen.

Seinäjoella loistaa ykkösenä Aalto-keskus ja sen hengessä syntynyt moderni arkkitehtuuri kuten ansioittensa mukaan mainetta saanut kirjasto.

Molemmissa kaupungeissa rakennetun ympäristön kunnioitus ja arvostus on levinnyt alan ammattilaisten ja tinkimättömien harrastajien lisäksi tavallisiin kaupunkilaisiin.

Seinäjoella on tehty paljon sen eteen, että oman rakentamisen arvo tulisi laajasti ymmärretyksi.

Katja Lösösen kuvaama video Aalto-keskuksesta ja arkkitehti Alvar Aallon henkisestä perinnöstä on loistava.

Seinäjoki on sen ansainnut. Se kertoo, kuinka Aallon ajatukset siirtyvät rakennuksiin, joissa tehdään työtä, vietetään vapaa-aikaa ja juhlitaan.

Arkkitehtuurin kolmannen Finlandia-palkinnon sai viime torstaina Rovaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railo. Valinnan teki entinen pääministeri Paavo Lipponen, joka tunnetaan arkkitehtuurin intohimoisena harrastajana.

Railon pääsuunnittelija on Aaro Artto. Edellisen palkinnon sai Antti Lassilan Jyväskylään suunnittelema Puukuokka-kerrostalo. Arkkitehtuurin ensimmäisen Finlandian voitti Rainer Mahlamäen Varsovaan suunnittelema Puolan juutalaisten museo.

Rakennettu ympäristö vaikuttaa ihmiseen. Arkkitehtuuri on aina läsnä. Tasokas muotoilu lisää tietämättämme hyvinvointia. Tehokkuutta ja nopeutta korostavassa elämänrytmissä kauneudella on erityinen merkitys.

Suomi on maailmanluokan arkkitehtuurimaa, todistaa Lipponen (yle.fi 14.10.). Hän valittaa, ettei tätä huipputaitoa tunnisteta. Lipponen nostaa esille yllättävän etsinnän. Katse korkealle! Suomessa on monta upeaa vesitornia, yksi sellainen Vaasassa.

Jos peruskorjaus olisi Finlandia-palkinnon listalla, Hartmanin talo kelpaisi mukaan. Entisöinti on kesken, mutta työn voi jo havaita hienoksi.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi