Vaasa sopii hyvin poliisin ykköspaikaksi

Taas ovat ankarat hallintopelit vireillä, kun poliisilaitosten määrä aiotaan supistaa koko maassa nykyisestä 24:stä 11:een vuonna 2014.

Pohjalaismaakunnissa se tarkoittaa, että nykyisenlaiset poliisilaitokset Vaasassa, Seinäjoella, Kokkolassa ja Pietarsaaressa loppuvat. Voimavarat kootaan yhteen, ja yksi neljästä kaupungista on pohjalaispoliisin pääpaikka.

Mikä, se kiinnostaa kaikkia, ja kilpailu on kovaa.

Ennakkotiedot uudistusta valmistelevasta työryhmästä kertovat, että pääpaikkaa oltaisiin sijoittamassa Vaasaan (Pohjalainen 17.8.).

Tieto on peräisin Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtajalta Yrjö Suhoselta, joka on työryhmän jäsen.

Pääpoliisiaseman sijaintipaikka kiinnostaa muitakin kuin Vaasaa. Taustalla kaupungit ja maakunnat ovat touhunneet kovasti varmistaakseen asemiaan.

Vaikka kyse on vain hallinnollisesta yksityiskohdasta, kisa valtion laitosten sijoituspaikoista synnyttää aina suuria intohimoja paikkakuntien ja seutujen kesken ja saa ajoittain aikaan tiukkojakin kiistoja.

Samasta oli kyse, kun joitakin aikoja sitten kilpailtiin esimerkiksi elyjen ja avien sijainnista.

Vaasan valteiksi poliisitoimen uudistuksessa on nähty monet muut sisäiseen turvallisuuteen liittyvät laitokset kuten hätäkeskus, hovioikeus, vankila, tulli ja merivartiosto.

Vaasan puolesta puhuu lisäksi se, että sen vahvuuksilla myös ruotsinkielinen väestö tulisi otettua uudistuksessa huomioon parhaalla mahdollisella tavalla.

Myös Vaasan kaupunki on käyttänyt samoja perusteluja omassa kannanotossaan.

Jos pääpaikka todella halutaan Vaasaan, kaikkien intressitahojen on otettava vielä vaikuttamistyössään loppukiri. Ei kannata nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Nyt on pidettävä huoli, ettei hankkeessa pääse syntymään ikäviä viime hetken yllätyksiä.

Tällaisissa hallintopeleissä tuulet voivat nimittäin kääntyä hetkessä aivan uuteen suuntaan.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ottaa työryhmän työn vastaan ensi tiistaina.

Sen jälkeen alkaa prosessin poliittinen osuus. Ei ole lainkaan selvää, että se sujuu työryhmän nuotituksen mukaisesti.

Ministerin sana painaa tällaisissa kysymyksissä aina erityisen paljon.

Kyyti on poliisihallinnossa ollut viime vuosina kiivasta. Vain muutama vuosi sitten päätettiin, että 90 poliisipiirin sijaan valtakunta pärjää 24:llä.

Koko ajan muutosten taustalla ovat olleet julkisten varojen säästötarpeet sekä toiminnan tehostaminen kenttätyön hyväksi.

Kansalaisten suuri huoli on erityisesti maaseudulla, ehtiikö poliisi ajoissa paikalle, kun tarve vaatii.

Kansalaisen turvallisuus syntyy paitsi mahdollisuudesta saada poliisin apua myös siitä tunteesta, joka tulee, kun poliisi näkyy katukuvassa ja kylänraitilla riittävän usein.Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi