Vähässäkyrössä ollaan nyt tyytyväisiä

Harva kunta on saanut yhtä paljon konkreettista hyötyä kuntaliitoksesta kuin Vähäkyrö, joka yhdistyi Vaasan kaupunkiin tammikuussa 2013.

Vähäkyröläiset neuvottelivat Vaasan kanssa sopimuksen, joka takasi suuret investoinnit vajaan 5 000 asukkaan kunnalle. Investointien loppusumma oli huimat 21,3 miljoonaa euroa, johon sisältyi valtion antama 3,2 miljoonan euron porkkanaraha.

Sopimuksessa oli 12 kohdetta, joihin rahat kohdistettiin. Suunnitelman mukaan investoinnit oli määrä toteuttaa vuoden 2015 loppuun mennessä.

Kaksi suurinta hanketta olivat Tervajoen koulun laajennus ja peruskorjaus sekä Vähänkyrön terveysaseman rakentaminen. Nämä luvattiin hoitaa, ja ne myös hoidettiin säntillisesti. Terveysasema avattiin joulukuussa 2015, ja koululaiset pääsivät uusiin tiloihin tässä kuussa.

Moni investointiohjelman kohteista olisi jäänyt tekemättä ilman kuntaliitosta ja Vaasan apua. Liitossopimuksen lupausten toteutumista on valvonut Vähänkyrön aluelautakunta, joka kokoontuu seuraavan kerran torstaina ja tekee uuden tilannekatsauksen alueen palveluista ja hankkeista.

Silloin tällöin lautakunta ärähtää jostakin asiasta, ja se kuuluu pelin henkeen.

Vaasan kaupunginvaltuustossa istuu monta vähäkyröläistä, ja lautakunnissa Vähänkyrön edustajilla on kiintiöpaikat. Uuden kaupunginosan väen edunvalvonta on siis hyvällä mallilla. Toki jotkut palvelut ovat heikentyneet Vähässäkyrössä, mutta niin ne ovat tehneet muuallakin Vaasassa.

Kolmessa vuodessa on tapahtunut paljon. Enää on turha jossittella, miten Vähänkyrön olisi käynyt, jos kunta olisi päättänyt pysyä itsenäisenä. Fakta on se, että Vähäkyrö sai neuvoteltua erittäin hyvän yhdistymissopimuksen, joka kestää vertailun muiden kuntaliitosten kanssa.

Vähänkyrön asukkaiden omanarvontunto tuskin on kärsinyt, vaikka kuntaa nimeltä Vähäkyrö ei ole enää olemassa. Eihän kunta sinänsä ole mikään helliä tunteita herättävä asia, se on vain organisaatio, joka hoitaa asukkaiden asioita.

Vähäkyrö asuinpaikkana on yhä siellä, missä se on ollut 1500-luvulta lähtien. Ihmiset ovat edelleen vähäkyröläisiä. Ei kukaan pohjalainen puhu "Vaasan Vähästäkyröstä".

Mediassa Vähäkyrö on saanut paljon enemmän huomiota kuntaliitoksen jälkeen kuin sitä ennen, osittain juuri suurten rakennushankkeiden vuoksi. Tällainen palvelujen paranemisesta kertova julkisuus lisää kiinnostusta Vähäänkyröön ja tekee siitä entistä houkuttelevamman asuinpaikan etenkin lapsiperheille.

Vaasan seudun muissa kunnissa voidaan olla vähän kateellisia vähäkyröläisille. Vähäkyrö uskalsi tunnustaa tosiasiat. Se teki kipeän päätöksen kuntaliitoksesta ja sai siitä myös ainutlaatuisen palkinnon.

Seuraavissa kuntaliitosneuvotteluissa, jos ja kun sellaisia tulee, Vaasa ei pysty tarjoamaan samanlaista tervetulolahjaa. Neljä-viisi vuotta sitten Vaasan talous oli mainiossa vedossa. Nyt on tilanne toinen.

KommentoiUusimmat Kolumnit
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi