Vielä tarvitaan paljon enemmän turisteja

Merenkurkun maailmanperintöalue on ainutlaatuinen paikka. Maankohoamisen aiheuttama saariston kivikkoisuus sekä Merenkurkun karu kauneus ovat eksoottinen näky niin ulkomaalaisille kuin vaikkapa Järvi-Suomesta rannikolle saapuville kesälomalaisille.

Maailmanperintöalue ulottuu viiden kunnan alueelle: Vaasan, Mustasaaren, Maalahden, Vöyrin ja Korsnäsin. Kymmenen vuotta sitten Unescon viralliseksi maailmanperintökohteeksi valitulla alueella oli viime vuonna yli 350 000 kävijää.

Metsähallituksen hallinnoimista kohteista Merenkurkku on vierailijoiden määrässä mitattuna noussut Suomen toiseksi suurimmaksi Pallas-Yllästunturin kansallispuiston jälkeen. Taakse jäävät Urho Kekkosen, Nuuksion ja Kolin varsin hyvin tunnetut kansallispuistot.

Myös turistien tuoma rahasumma oli Merenkurkussa maan toiseksi suurin, yli 20 miljoonaa euroa. Nämä luvut ja summat ovat aika suuria, mutta niihin ei saa tyytyä. Potentiaalia on vielä paljon suurempiin turistimääriin.

Maailmanperintöalueen lisäksi Metsähallituksella on hallinnoitavanaan lähes 40 kansallispuistoa sekä suuri määrä retkeily- ja erämaa-alueita, vaellusreittejä ja luontokeskuksia. Alueita kehitetään ja reittejä rakennetaan metsähallituksen budjettivaroilla.

Kun huolehdittavaa on noin paljon, on selvää, että minkään yksittäisten kohteiden markkinointiin ei valtiolla ole varaa.

Metsähallitus ylläpitää tietyn palvelutason. Merenkurkun maailmanperintöalueella se tarkoittaa muun muassa retkeilyreittejä, venesatamia ja levähdyspaikkoja.

Näkyvin kohde on Svedjehamnissa sijaitseva, 20-metriä korkea Saltkaretin näkötorni, jonka kävijöiden määrää laskeva mittari raksutti ennätyslukuja viime vuonna.

Muu toiminta ja markkinointi on paikallisten toimijoiden vastuulla. Näitä ovat muun muassa kunnat, maailmanperintöalueen neuvottelukunta sekä Vaasan seudun kuntien yhteinen matkailun edistämisyhtiö Visit Vaasa.

Visit Vaasa on alkanut markkinoida Vaasan seudun ja Merenkurkun maailmanperintöalueen erinomaisuutta aivan erilaisella sykkeellä kuin aikaisemmin. Vaasan seutu näkyy ja kuuluu mediassa, ja vastikään vaasalaiset osallistuivat Berliinissä maailman suurimmille matkailumessuille.

Merenkurkussa on tarjolla maailmanluokan matkailutuote, jollaista ei ole missään muualla.

Tutkijoiden mukaan maankohoaminen päättyy vasta noin 10 000 vuoden kuluttua, joten aikaa on hyvin kehittää sellainen markkinointitapa, joka nostaa maailmanperintöalueen kävijämäärät ja elinkeinoelämän tulovirrat aivan uudelle tasolle.

Maailmanperintöalueen pinta-ala on lähes 200 000 hehtaaria. Kyllä sinne turisteja mahtuu. Ongelma on se, että Raippaluodon sillan lisäksi alueella ei ole varsinaisia suuria vetonauloja. Tekemistä ja ihmeteltävää riittää, mutta mikä on se juju, joka houkuttelee todella isot turistimassat Merenkurkkuun?

KommentoiUusimmat Kolumnit
Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi