Lukijoilta: TEKSTATEN

TEKSTATEN

Kaikki Etelä-Pohjanmaan rahat menee Seinäjoelle. Eikö jo pitäisi vaatia Seinäjoelle moottoritietä välille Seinäjoki–Lapua?

Ilmasto senkun lämpenee, nyt ollut jo viikon –18...–24 astetta pakkasta ja lunta kohta metri, hirvittää miten sähköautoni ja kitkat toimii jos vielä lisää tästä lämpenee.

Elisa riistää köyhältä eläkeläiseltä Ruotsin television! Sitä katsottiin Pohjanmaan rannikolla aikanaan ilman mitään kortteja, sitten tuli huokea Svea-tv-paketti. Kun Elisa tunkeutui maakuntaan paketista tuli ”kanavakortti” ja hinta nousi. Nyt Elisa ilmoittaa, että korttiin liittyy V-Sport ja hinta nousee lähes vitosella kuussa, 60 euroa siis vuodessa, enemmän kuin pienen eläkkeen vuosikorotus. V-Sportin ovat varmasti ostaneet ne, jotka jääkiekkoa haluavat. Eikö heitä ole riittävästi, jotta Ruotsin televisiota tarvitsevia pitää riistää?

Tuurin kyläkauppias voisi tulevan kaikkien aikojen suven tiimoilta kutsua The Scorpions-bändin ”yllätyskeikalle”.

Ilmasto lämpeni –25 asteeseen ja joka päivä joutuu lämmittämään takassa pari pesällistä hiukkasia taivaalle alta sytyttäen.

Metsästysseurat hoi, kai viimekädessä edes teidän apuun voi luottaa naakkojen vyöryn estämisessä. Olkoonkin saalis haastava, ja runsaita kökkätunteja vaativa, niin kyllä ympäristö ja kansa kiittää!

Olipa kerran pariskunta, jossa mies teki työnsä ohella kaikki kotityöt. Vaimo työnsä ohella harrasti niin, ettei muulle jäänyt aikaa. Miehen olisi vaimon mielestä pitänyt ymmärtää tämä. Erohan siitä tuli. Vaimo uhriutui ja rikollinen on hänelle miehen uusi vaimo. Katsokaa pariskunnat itseänne peiliin!

Markus Aaltonen, I-P 31.1. Erinomainen kirjoitus!

Pieneläkeläisenä en ymmärrä tätä taas aloitettua rutinaa. En juo, tupakoi enkä hingu ulkomaille. Kaapit on täynnä vaatteita. Meillä on nyt korona-aikana ollut turvallisinta. Eläke, iso tai pieni, napsahtaa tilille säännöllisesti. Huolestuttaa enemmän jälkikasvu. Säilyykö työ. Heillä eläkeikä nousee koko ajan, jaksavatko edes eläkkeelle.

Olen ruotsinkielinen enkä ole milloinkaan äänestänyt RKP:tä ja Ruotsin kanavat otettu pois tv:stä ja töissä luen Iltalehteä ja työkaverit lukevat Expressen ja Aftonbladet, että sillain,,,

Hyvä mielipide, E-P:n uusi kuntajako, kuusi kuntaa.

Vai pitäis taas tekonauraa, ei huvita, niin tekee vain yksinkertainen moukka.

Viime päivien eläkejärjestöjen mollaamiseen liittyen on surullista huomata, että mulle mulle heti heti kaikki -tauti on iskenyt eläkeläiseenkin. Meillä on hyvä isänmaa ja hyvinvointivaltio, jonka palveluista voimme ainakin vielä nauttia. Kattellahan ny me eläkelääsekki mailmaa pikkuusen mualtaki ku vain oman navan ympäriltä ja nautitahan talavesta ja valon lisääntymisestä.

Kyllä näillä tuulilla tulisi tuulienergiaa runsaasti Merenkurkun tiepenkereen tuulimyllyistä.

Jos Tangomarkkinat perutaan, ei Seinäjoella nähdä 5–6 kertaa yrittäneitä, mikä on hyvä asia, joku raja on oltava.

Sedu! Nyt äkkiä maskit opiskelijoiden naamoille. Kahden metrin turvavälit ei toteudu mitenkään, aivastamistekniikat ei ollenkaan hallussa. Moni koulu on laittanut maskit opiskelijoille pakolliseksi. Teillä on paljon ulkomaalaisia opiskelijoita, joista osa ei ymmärrä suomea. Ohjeet heidän kielelleen. Edesvastuutonta touhua. Tässä vaarantuu kotiväet ja monet muut. Suojelkaa muita, jos ette itseänne halua suojella. Terveisin sivusta seurannut ja Covid-19 -luentoja kuunnellut henkilö.

Maahanmuuton hiipuminen ja huoli erityisesti Etelä-Pohjanmaan suhteellisen vähäisestä maahanmuuttajien osuudesta, nousi esiin E-P:n liiton suunnittelujohtajan kirjoituksessa (I-P, 3.2.21). Mutta eipä hätää. Vaikka E-P:n maakunta on tässä asiassa tullut ”jälkijunassa”, sillä on nyt erinomainen tilaisuus välttää muualla Suomessa tehdyt virheet. E-P voi strategisen suunnittelun pohjalta ohjaten valikoida osaajat, jotka myös sopeutuvat maakuntaan.

Ihmettelen vain, kun Venäjän johtoporras oli ainoa porukka maailmassa, mikä ei tiennyt Navalnyin olinpaikkaa Saksassa, etsivät hädissään ympäri Venäjää...

Eläkkeistä: onko oikein, jotkut nostavat 60 000 e/kk eläkettä, koska ovat tienanneet 100 000 e/kk? Poliitikot sanoo, että on vaikea toteuttaa? Joissain EU-maissa katto on toteutettu, sillä niissä on rehellisempi hallinto. Meillä liitto- ja ay-pomot nostavat hulppeita palkkioita eläkelaitosten kokouksista.

Urheilusarjat poikki, keskitytään hallituksen kaatoon.

Huonokuntoisesta, muistisairaasta vanhuksesta tuli yhtäkkiä melko terve. Rokotus koronaa vastaan, kukaan ei puhu harkinnasta sen käytössä!

Poliisille 50 milj., maahanmuuttoon 400 milj. ja oikeudenkäyntikulut suomalaiselle veronmaksajalle. Missä järjen käyttö Ohisalo?

On se kummallista, ku nämä meirän hallitustärit ei saa annettua rahaa suamalaasen koronarokottehen kehittämisehen ja valamistamisehen. Kyllä osaavat maraata, kun ei mukamas saara tarpeheksi niitä rokottehia ulukomailta. Velekaa ne kyllä osaa ottaa valtiolle ja paasata sen sitten rajojen ulukopualelle, eiväkkä ajattele, kuinka meillä suamalaasilla menöö ja kuka sen velaan maksaa.

Vaasan kaupungin rakennuslupia antava virkamies voisi käydä vilkaisemassa työnsä jälkiä, näin talven ja aurausten aikaan, Teirinkatu 20 kohdalla Suvilahdessa.

Miljardit matkaavat merten taa. Sääli. Suomessa on jo pitkälle kehitetty nenän kautta annettava koronavirusrokote, mutta se ei meinaa valmistua pääomien puutteessa. Valtio ei kuulemma voi sellaista tukea, mm. kilpailun vääristämisen pelossa. Aika hassua. Jaellaanhan nytkin rahaa vaikka minne, kun taas kotimaisesta rokotteesta olisi todellista hyötyä, niin terveydellisesti kuin kansantaloudellisestikin. Koska kysymyksessä on valtakunnallinen hätätila, niin säännöistä voitaisiin poiketa ja tämä olisi todellisesti kertaluonteinen avustus, ei EU-kertaluonteinen (joka jatkuu ja toistuu vuosikymmenestä toiseen). Mutta ei. Melko varmasti idea ja kehittelytyö joudutaan myymään ulkomaalaisille. Mutta työllistääpähän hallitus sitten edes ulkomaalaisia ja edistää heidän hyvinvointiaan heille tulevien miljardivoittojen kautta.

Vihreät pitää suunsa kiinni tällä hetkellä ilmastonmuutoksesta, miksiköhän, no ehkä käyvät välillä ulkona. Samaa tekevät kaikissa asioissa, eivätkä koskaan puhu mitään jos ovat olleet väärässä, kuten usein ovat. Tyypillistä heille.

Runebergin tortut on pienentyneet vanhuuttaan ja väri muuttunu vaaleammaksi sitten 60-luvun?

Suomen yhteiskunta on puuttunut liian laajasti ja syvälle talouteen, siksi meillä on kantokykyongelma. Kukaan päättäjistä ei uskalla tarttua työttömyyden todelliseen ongelmaan ja selvittää yrityksiltä syytä miksi työpaikkoja ei synny ja mitä pitäisi tapahtua että syntyisi. Kaikki päättäjät vaan laulavat vuodesta toiseen samaa laulua ”työttömiä täytyy kouluttaa yhä paremmin, että löytäisivät töitä”. Kyllä taloudessa on ja tulee aina olemaan alemman koulutuksen vaativia töitä ja ihmisiä jotka eivät halua kouluttautua, tämä on tosiasia joka tulisi päättäjien hyväksyä.

Perussuomalaisista tiedottaessaan media käyttää usein kielteisiä ilmaisuja, toivottavasti lähestymistapa muuttuu näin ennen vaaleja.

Mitähän itse Runeberg sanoisi, jos paras pulla on rouvan tekemä torttu?

Ps:n verkkolehti ja eliitti näyttävät vaikenevan Venäjän tilanteesta. Milloinkahan Huhtasaari esittää Nobelin rauhanpalkintoa presidentti Putinille?

Miksi Seinäjoen kaupunki ei ota koulujen ruokaloissa käyttöön annostelevia leviteautomaatteja? Useimmissa kouluissa on edelleen käytössä muoviset kertakäyttönapit, joista tulee valtavat määrät vuosien mittaan jätettä. Kun ainakin yhteen isoon yläkouluun on tietääkseni sellaiset hankittu ja hyväksi havaittu, niin eikö ole järkevää hankkia myös muihin? Miksi kehitys etenee julkisissa laitoksissa niin hitaasti? Tämä uudistus on tärkeä niin luonnon kuin kustannustenkin kannalta!

I-P:n radio- ja televisiosivu katosi kuun alusta. Se oli hyvin tehty ja kiintoisa – veti vertoja Sanomien vastaavalle – ellei ylittänytkin. Nyt on vain ahdas murunen jäljellä. Antakaa hyvä sivu takaisin!

Tärkeintä olisi rokottaa ensin vanhuksia hoitavat hoitajat. Nyt osa hoitajista ilman rokotetta kun jo osa vanhuksista rokotteen saanut!!

Olipas hauska kolumni kalsareista (5.2.). Olen niihin yhtä ihastunut seitsemänkymppinen mumma kuin kirjoittaja. Kalsarimallien uudistumiseen pitkäaikainen poikaystäväni ei ole yhtä innoissaan. Julppi on kadonnut miesten kalsareista. On epäillyt sitä tasa-arvon syyksi. Hankala kun metsätöissä pitää etsiä vyötärön kautta. On suunnitellut apuvälinettä.

Perjantain lehti kertoi Ilmajoen tarkastuslautakunnan tilanteesta, mutta jätti kertomatta jostain syystä sen, mitä puoluetta nimeltä mainittu lautakunnan puheenjohtaja edustaa. Kaikkien muiden lautakunnan jäsenten puoluekannat oli tarkasti kirjattu. Tämä sama henkilöhän (ps.) sai pari vuotta sitten lainvoimaisen tuomion väkivallasta ja kunnianloukkauksesta.

I-P 4.2.: Tammikaivon laboratorio muuttaa entisiin Halpa-Hallin tiloihin sanoipa labra-tj. Miettinen. Mitä tahansa, tulee pysäköinnistä, varsinkin kun S-market tulee alakertaan, tuossa paikassa olemaan toivotonta. Ja suurin osa labran asiakkaista vanhuksia ja/tai sairaita.

Vielä apteekkiasiasta. ILPO:ssa hehkutettiin kuin uutisena, että Seinäjoen keskustaan saadaan sittenkin apteekki. Tottakai, kun lupa on saatu jo aikoja sitten. Maan tapa on jo vuosikymmeniä ollut se, että uudesta luvasta valitetaan, siis apteekkarit. Valitukset ei yleensä mene läpi, mutta sillä saa viivytettyä ja kiusa se on pienikin kiusa. Toimittajat vois tuoda esiin todelliset syyt ja seuraukset, kun asioita tonkivat, eikä syytellä Fimeaa tai muita viranomaisia. Nimimerkki kokemusta on!

En ymmärrä, kun fiksutkin ihmiset eläimistä puhuttaessa käyttävät hän-sanaa. Kyllä mulle aikoinaan koulussa opetettiin, että kissa ja koira on se!

Voisiko arvoisa Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä selvittää miten kymmenien humalaisten örveltäminen pubeissa ja karaokebaareissa on tartuntojen kannalta parempi kuin esim. 14 aikuispelaajan joukkueen harjoittelu isossa hyvin ilmastoidussa jalkapallohallissa, jossa ei käytetä pukuhuoneita eikä paikalla ole yleisöä.

Voisiko joku selittää, mitä tarkoittaa usein käytetty sana öyhöttäminen? Se näköjään yhdistetään usein persuihin ja vihreisiin. Mitä siis persut ja vihreät tekevät, kun he öyhöttävät?

Puoluekannatus vai kansalaisten hyvinvointi, kumpi on tärkeämpää? Odotan, että kaikki puolueet ovat Suomen asialla.

Vain moukka jättää kiitos-sanan lähettämättä vastauksena.

Hallinto-oikeudessa ei hallita kaavanmuodostusasioita. Kokemusta on.

Mimmonen helmitaulu on Sanna Marinilla (SDP) kun meinaa ainoastaan eläkeläisen veroja nostaa.

Miksi Hallilan päiväkodin parkkipaikkaa yhä lanataan vaikkei siellä ole ollut mitään toimintaa ainakaan kolmeen vuoteen?

Mitä ihmettä se kenellekään kuuluu, kuinka pitkät hiukset jollakin on! Taitaa kateus taas puhua. Tai kampaajan todella epäonnistunut yritys saada asiakkaita. Kotikonttorilla monille on ihan sama miltä kampaus ja työasu näyttää. Hoida vain oman pääsi korvienväli kuntoon.

Muu kansa koronapolvillaan ja rajat vuotaa jatkuvasti. Onko enää tarvetta maskeihin?

Onko tullut nyt nähdyksi tuttu Venäjä? Isoisäni jo sanoi 60-luvulla että älkää luottako näihin. Oli oikeassa.

Sukupuolta tai ei, mutta uudet liikennemerkit ovat rumia.

Rokotukset ensin työväestölle joka tätä yhteiskuntaa pyörittää! Vanhukset pysyvät muutenkin sisätiloissa eivätkä useimmiten liiku niin paljon. Kumma juttu kun pari vuotta sitten vanhuksia oli liikaa (muistatteko kiistan hoitajamitoituksista?) ja nyt he ovat kaikista tärkeimpiä. Kai heilläkin joku oma vastuu itsensä suojelemisesta on? Alkaa huumori loppua pikkuhiljaa.

Yrjö Heikkinen I-P 4.2.21. Kysynpäs onko Che Guevaran, Maon, Leninin t-paidat ja tunnukset hyväksyttävämpiä. Eikö kyseiset jutut edusta diktatuuria ja demokratiaa. Huissilla tavattihin sanoa, jotta ”Onko porstuakamari paree ku ylähäkamari”.

On melkoista osaamisen tuhlausta, kun yliopistojen tutkijat näpertävät tuhansia apurahahakemuksia vuosittain. Eikö olisi järkevämpää perustaa hakemuspiste, joka tekee kaikki hakemukset?

Kysyn nyt vielä kerran, miksi 3.2. rokotteet koronaa vastaan ikäihmisille olivat loppuneet Vaasasta? Ilmoitettiin, että varatkaa aika, jolloin kaksi päivää linjat tööttäsi varattua. Eikö ikäihmisten määrää tilastoissa todellakaan ole ilmoitettu, että ees puolelle riittäisi? Kaksi päivää ikäihmisille Vaasan terv.huollossa riitti rokotteita ja sitten jäätiin jonoon.

Olisi aika tehdä parannusta kaaokselle ja vaaratilanteille Seinäjoella, Marttilantien ja Vapaudentien väliselle osuudelle Puskantiellä. Isot pakettiautot tukkivat näkyvyyden, kun pitäisi päästä kadulle autolla kiinteistöjen liittymästä. Monta lähellä piti -tilannetta ollut, kun yrittää varovasti päästä kadulle.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa