Lukijoilta: TEKSTATEN

Älkää lähettäkö lainkaan lätkän MM-kisoja jos ne tulee Mtv3:n kautta, jatkuvasti mainoksia.

Kirkko on taistellut pitkään ja ponnekkaasti yhden ihmisryhmän puolesta. Mitään muuta sanomaa sillä ei enää olekaan.

Valionvarainministeri. Onpa näköään helppo pesti. Nykyinen hallitushan on kokematon. Tulee mieleen, onko tämä se hetki, virkamieshallitukselle, mitenkä sodan jälkeen tehtiin. Perustettiin Soteva, hoitamaan sen hetken tunnetut vaikeudet.

Missä viipyy Korsholmanpuistikon radan ylittävä jatke? Keskusta rupeaa olemaan tukkoinen isoille ajoneuvoille.

Kiitos sunnuntain 23.5. pääkirjoituksesta. Tämänkin kevään, ja aivan erityisesti tämän koronakauden toisen kevään, ammattiin valmistuvat ja uudet ylioppilaat ansaitsevat onnittelumme. Vaikka tämänkaltaiset juhlat koskevat minun lähiperhettäni aikaisintaan lähes kymmenen vuoden kuluttua lastenlasten juhlina, iloitsen nyt myös näiden nuorten äitien ja isien kanssa. Isoäiti.

Vaasa nostaa jälleen yhtä keräämäänsä veroa, koska sähkön hinta nousee jälleen 1.6. alkaen. Aikaisemminhan Vaasa lähetti toisen lisäveromaksun, josta kuntalainen ei saa mitään vastinetta, hulevesimaksun! Mutta saadaanhan näillä lisäveroilla lisää sitä ylisuurta pöhöttynyttä byrokratiaa.

Miksi Seinäjoki vaan paikkaa teitä, ovat rumia ja huonoja ajaa. Minkä takia pahimpaan ruuhka-aikaan niitä tehdään, illalla ja yöllä pitäisi, tekee muutkin yötyötä.

Ennen mentiin kirkkoherranvirastoon ja odoteltiin kun virkatodistus näpyteltiin valmiiksi. Nyt on keskitetty Lapualle ja digi ja virkatodistusta odotellaan 9 viikkoa. Ohje: haku nimellä tietokannasta, valitaan oikeat tiedot ja näpäytetään tulosta. Ellei tuo toimi, vaihtakaa ohjelmiston toimittajaa. Esimerkiksi perunkirjoitus on tehtävä 3 kuukauden kuluessa kuolemasta.

Jos turve ei uusiudu, niin mistä se monta metriä paksu turvekerros on syntynyt? Jumalako sen on luonut?

Daniel Paro vaatii, että kaikki Suomen tarvitsema energia pitää tuottaa tuulivoimalla ja varastoida vetyyn tuulen ailahtelevuuden vuoksi. Samassa lehdessä on Tilastokeskuksen piirakka, jossa tuulivoiman osuus on niputettu vähäisyytensä vuoksi yhteen vesivoiman kanssa. Tuulen osuus lienee noin kolme prosenttia Suomen energiankulutuksesta. 97 prosenttia uupuu vielä! Vetyteknologia on puolestaan aivan alkutekijöissään. EU:n laajuisesti sen kehittäminen ja käyttöönotto maksaisi tuhansia miljardeja. Elvytyspaketti on vasta alkusoittoa!

Nyt tämä maailman 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon amerikkalaisen Time-lehden mukaan lukeutuva pääministerimme, Sanna Marin, sortui itse populismiin, esittäessään kunnallisveron muuttamista progressiiviseksi. Sehän on jo sitä perus- ja työtulovähennysten osalta. Mikäli Marinin toive toteutuisi, vaikuttaisi se veronmaksajien muuttoliikehdintään kunnasta toiseen. Eiköhän ole parempi, että valtionvero hoitaa progressiivisuuden edelleen.

Todelliset vastuunkantajat äänestivät EU-tukipaketin puolesta. Ikävää olla tietenkin nettomaksaja. Mukanaolo merkitsee maineemme luottamuksemme ja näin kauppasuhteidemme säilymisen ensisijaisesti noin vuotuisen 40 miljardin kauppaamme EU-aluelle ja muuallekin. Voi vain kuvitella, mitä esim. saksalainen telakka-, auto- ym. ulkomainen teollisuus Suomessa olisi tehnyt kielteisen tukipäätöksen jälkeen. Ilman EU:ta Suomi ei pärjää!

Tsemppiä ja hatunnosto sairaanhoitajien rohkeudelle nostaa huono johtaminen julkisuuteen! Sama ongelma naapurissa kuntapuolella, mutta kenelläkään ei riitä rohkeus nostaa asiaa esiin. Sanktiot pelottaa. Tietyt poliitikot ovat yrittäneet, mutta heidät on leimattu riitapukareiksi, eikä heitä oteta tosissaan... Samoin ne harvat työntekijät, jotka ovat yrittäneet, jäävät yksin. Tukekaa toisianne, ryhmässä on voimaa!

Onkilahden rannassa, uuden kävelysillan puolella, on varastoituna jätemaata, kivi- ja betonikasoja. Kenen luvalla maisema on pilattu?

Epshp:n työilmapiiriin liittyviä asioita ei lehtien palstoilla ratkaista. Tosin ne luovat painetta poliittisille päättäjille ja samoin virkamiesjohdolle eli niille jotka asioista päättävät.

”Komianko tähären” te omaiset julistatte lehdissä kiitostanne hoitokodin hoitajille kuolleen omaisenne hyvästä hoidosta? Voiko hoito olla hyvää, jos hoitajia on liian vähän ja heillä siten liikaa töitä ja hoidettavia? Annatte näillä julkikiitoksilla poliitikoille ja päättäjille hoitajatilanteesta väärän kuvan eikä lisää hoitajia palkata! Suusanalliset, henkilökohtaiset kiitokset voitte kertoa suoraan hoitajalle. Silloin kun aihetta on.

Oulun pojat ylsivät kuudenneksi nyt Euroviisuissa. Vuonna 2006 rovaniemeläispojat olivat Lordina ykkösiä. Vuonna 2014 puolestaan seinäjokelaispojat, Softengine-yhtyeenä, pääsivät myös finaaliin ollen sijalla 11. Osallistujamaita tuolloin 37. Ilman näitä kolmea yhtyettä historiallinen menestymisemme viimeisen 60 vuoden ajan Euroviisuissa olisi ollut hyvin vaatimatonta. Eikö Seinäjoen eteläpuolelta, valtaväestöstämme, löydy vastaavaa taitoa?

Tietääkö kukaan missä olisi Vaasaa lähin sähköpolku, ostin juuri uuden ja kalliin sähköpolkupyörän?

Lapuan tuomiokirkossa oli Herättäjä-päivä messuineen. Jumalanpalveluksessa ei veisattu yhtään Siionin virttä! Kyllä minä niin mieleni pahoitin!

Kyllä Merenkurkun silta helpottaisi pakoa Ruotsiin kriisitilanteessa, veneitä ei riitä kaikille rantaviivan asukkaille.

Kävin Koulukadun marketissa. 10 minuutin aikana sinne tuli 4 henkilöä ilman kasvomaskia. Kaiken ikäisiä. Mikä teitä vaivaa? Korona ei ole vielä ohitse. Tuttavani työtoveri on sairaalassa ja toisella paikkakunnalla asuvan ystäväni esimies (perusterve 47 v.) teholla. Käyttäkää maskia!

Pesiskentästä vielä, eikö Palosaaren kenttä kelpaa. Istumapaikatkin valmiina ja parkkipaikkoja löytyy. Toimettomana seisoo.

Mediassa on kirjoiteltu EPSHP:n huonosta työilmapiiristä. Sympatiani henkilökunnalle. Tulossa on pian kuntavaalit. Kannattaa äänestää siis uusia ihmisiä kaupunginvaltuustoihin. Valtuustoiden jäsenistä muodostetaan myös EPSHP:n uusi hallitus. Jos uusia ihmisiä saadaan valtuustoihin, niin sitä kautta voidaan saada myös uusia tuulia EPSHP:n hallitukseen ja voidaan yrittää muuttaa suuntaa.

Siihen nähden kuinka vähän on tarpeeksi (+10) lämpimiä ja sateettomia päiviä veneen kunnostustöihin, on 1.6. liian aikainen takaraja veneen laskulle.

Onneksi me vaasalaiset saimme pitää oman hyvän keskussairaalan. Sipilän hallitus yritti siirtää rannikon asukkaat E-P:n keskussairaalaan Seinäjoelle hoidettavaksi. Lehtitietojen mukaan siellä ei kaikki ole ok.

Seinäjoen sairaalassa kuohuu. Lääkärit tuntuu pääsevän kuin koira veräjästä. Useita lääkäreitä vastaa yksiköiden toiminnasta. Silloin vastuu yksiköiden työhyvinvoinnista kuuluu myös heille. Nyt syyllistetään pelkästään osastonhoitajia. Edelleen perusongelma on siinä, että sairaalan johto väistää vastuunsa ja jättää yksikön esimiehet vaille tukea. Tämä jos mikä on rintamakarkuruutta.

Mitenkö ammattiyhdistysliike liittyy siihen, että kahvilat ja ravintolat ovat kiinni pyhäisin ja sunnuntaisin? Tietenkin siten, että yrittäjillä ei ole mahdollisuuksia maksaa näistä aiheutuvia kalliita kustannuksia. Valtion erottaminen kirkosta olisi hyvä juttu, samoin pyhä- ja sunnuntaikorvauksista sopiminen paikallisesti.

Nyt on kuntaliitoksen aika! Kenth Nedergård kirjoittaa olemattomasta yhteistyöstä. Eihän Mustasaari ja Vaasa pääse yhteisymmärrykseen juuri mistään. Milloin riidellään Satamatiestä, tien oikaisusta, pyörätiestä jne. Moni taho on todennut, että kuntien eripuraisuus vaikeuttaa alueen kehittämistä.

Mitä on tapahtunut entisajan aurinkoisille ja lämpimille keväille. Nyt on toukokuu yhtä kylmän kärvistelyä.

Mitä demokratiaa on se, että puolueet ”pakottavat” kansan valitseman edustajan ”toimimaan” vastoin kypsää harkintaansa. Niin kuin tämä Hoskosen tapaus.

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa