Lukijoilta: TEKSTATEN

Sitra ilmoitti Suomella olevan hyvät mahdollisuudet päästä ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyviin tavoitteisiinsa. Voisiko Sitra vielä ystävällisesti kertoa, mitä tämä tavoitteisiin pääsy vaikuttaa maapallon ilmastoon, kun muistetaan, että meitä suomalaisia on noin 1 promille koko pallon väestöstä?

Kaksi erilaista tarinaa. Sunnuntai I-P:ssä kertomus nuoresta suomalaisnaisesta, joka sairastaa ahdistusta, kun esimies ei ole kiva. Maanantain lehdessä juttu 50-vuotiaasta kurdimiehestä, joka on ollut monet kerrat kuoleman vaarassa ja kokenut mitä järkyttävämpiä asioita. Ja selvinnyt. Kannattaa lukea jutut, miettiä, mitä ajatuksia herättää, mistähän johtuu?

Koronapassi heti voimaan. Vapaamatkustajat jäävät nuolemaan näppejään. Se vasta on demokratiaa.

Eikö Alajärvi voisi lämmittää lukiorakennustaan näin säiden viilentyessä? Pojat luokassa ulkovaatteissa, lakki päässä (IP 23.8.). Entä ruokasalissa? Menee tapakasvatuskin pieleen.

Promoottorit, nyt näette työnne tuloksia, koronatartuntoja saatiin sitten lisää oikein kunnolla. Kiitti vaan!

Mistä mahtaa johtua, että Vaasan kaupungin eräiden toimipisteiden henkilökuntaa ei kosketa maskin käyttösuositukset, vaan ollaan ja kuljetaan ilman maskia, vaikka toimipaikalla käy myös ulkopuolisia asiakkaita, jotka käyttävät maskia.

Tutkimukset kuulemma vahvistavat, että korkeakoulutetut tarjoavat lapsilleen terveellisempää ruokaa? Ihmettelen, luullaanko tosiaan, etteivät köyhätkin haluaisi, mutta leipäjonon makarooniin ja tonnikalaan pitää tyytyä. Eivät köyhät sen tyhmempiä ole!

Ei kuntalaisten tarvitsemista palveluista voi ”säästää” (I-P 24.8.2021). Niihin pitää investoida! Karsia voi tarpeettomista investoinneista ja korruptiivisesta ”kilpailuttamisesta”.

Yhteiskuntamme takaa pakolaisille neljän vuoden oleskeluluvan ilman työvelvoitetta ja maksuttoman noutolennon maahamme. Kunpa yhteiskunnallemme ikänsä veroa maksanut kansalainen saisi lupauksen neljän vuoden työpaikasta työvelvoitteen kera.

Laiskat sairaanhoitajat ja osaamattomat lääkärit. Sapettaa tämän ammattiryhmän saamattomuus. Asiat venyvät ja vanuvat, ollaan joustamattomia, ammattitaidottomia ja asenteella ”mä oon vaan täällä töissä”. Vauhtia työntekoon ja työmoraali korkeammalle. Sairaanhoitajat istuvat kaffilla tai toimistossa, lisää palkkaa kyllä vingutaan, mutta töitä ei huvita tehdä. Huonoja kokemuksia terveyskeskuksista ja niiden sairasosastoilta. Filippiiniltä hoitajia Suomeen, hyvä hyvä.

Hyviä syitä aina löytyy siihen, jotta hallitus voi työntää talousasioiden käsittelyä loputtomiin. Kun korona alkaa väistyä, tuli tilalle Afganistan, joka tuntuu olevan maallemme elintärkeä, tärkeämpi kuin oman talouden hoito. Mikä syy lie seuraava?

20 vuotta Yhdysvallat (Nato) aseisti ja opetti Afganistanin ”kansanarmeijaa” ottamaan vastuu maan puolustamisesta kun sieltä joskus lähdetään. Presidentti lähti maanpakoon ja armeija avasi asevarastojen ovet Talebaneille tuskin laukaustakaan ampumatta. Mitä tästä pitäisi oppia? Ei kannettu vesi kaivossa pysy!

Hienoa että I-P on huomioinut kesän palloilusarjojen alasarjatkin lehdessä monesti ihan kuvallisten juttujen kera vaikka levikkialueella pelattaisiin lajin pääsarjaakin. Toivottavasti tämä hieno tapa laajenee koskemaan myös Suomen seuratuinta palloilulajia jääkiekkoa. Vai onko kyse vain siitä että kesälajien alasarjajoukkueet löytyvät Vaasasta?

Vaasan kaupungin korona-altistusmääräykset ja karanteenit mielivaltaisia ja sekavia. Eivät yhdenmukaisia THL:n ohjeistusten kanssa. Sekavuus aiheuttaa suurta haittaa mm. opetustoimessa. Asiaan puututtava välittömästi!

Intiassa oli kesän alussa yli 400.000 koronatartuntaa päivässä, mutta nyt päivätartunnat ovat tippuneet jyrkästi n. 30.000 tartuntaan päivässä. Media ei ole tätä kommentoinut millään lailla eikä asiantuntijat, olisi mielenkiintoista tietää mistä nopea tartuntojen lasku johtuu?

Niinhän se on, että valta on usein naimisissa rikollisuuden kanssa. Sitä kannattaa miettiä.

Miettikää rokotevastaiset lapset ja nuoret, mitä teille tapahtuu, jos rokottamattomina tartutatte koronan vanhempiinne ja he kuolevat tautiin.

Eikö olisi ollut viisasta rokottaa opettajat ennen koulujen alkamista? Kohtaavat satoja oppilaita päivässä. Koululaisissa virus näyttää leviävän vauhdilla. Lääkärit ja OAJ, tervettä järkeä olisi tarvittu.

Kun itse pääministeri Marin kehottaa lisäämään korkeakoulutusta ”vaikka radikaalein toimin” (I-P, 19.8.), ei sitä ainakaan Etelä-Pohjanmaalla voi olankohautuksella sivuuttaa. E-P on valtakunnallisesti korkeakoulutettujen suhteellisessa määrässä pahasti alakynnessä. Omaan maakuntaan ei jäädä kun koulutus on muualla suoritettu. Jos maakunnassa olisi yliopisto, tilanne parantuisi ratkaisevasti, vallankin jos koulutusohjelmat soveltuisivat alueelle.

A:sta evakuoituja, joukossa pieniä lapsia. Kolari, autossa mukana pieniä lapsia. Mikä tämä lapsikortti on? Nykyään joka paikassa sitä korostetaan. Ikä on kuitenkin irrelevantti asia. Yhdenvertaisuusperiaatteella kaikkien henki on samanarvoinen.

Vaasan SHP on ulkoistanut koronatestauksen ulkopuoliselle, kalliille toimijalle toisin kuin Seinäjoki EPSHP, joka testaa itse. Tästä johtuu se että Vaasassa koronatestausmäärät huomattavasti Seinäjokea pienemmät. Tästä johtuen myös Vaasa on leviämisvaiheessa. Pitäisi testata paljon, paljon enemmän, mutta kun se maksaa liikaa!

Hyvä pointti. Pääkirjoituksen tekijän nimi on oltava näkyvissä.

Nyt oli professori Koskenniemellä outoa juttua YK:n peruskirjasta. Eikö proffa tiedä, että Afganistanissa on ollut yli 30 vuotta aseistettuja vieraan maan joukkoja ihan omin luvin?

Kokoomus ylivoimainen kunnallisvaaleissa, kannatusmittauksen johtava puolue, totta kai kuuluukin saada enemmän palstatilaa (I-P 20.8) kuin SDP joka keskittyy Marin-hahmossa image-lehtiin.

Entinen puhemies lupasi parantaa omaishoitajan etuja. Vero nousi 50%.

Pitääkö taloyhtiön tuuletusikkunoissa oleviin tuuletusluukkuihin vaihtaa suodattimet?

Mitenkä majava onnistuu rakentamaan kodin, joka on lähes kokonaan veden alla eikä se ole homeessa. Vai oletteko nähnyt joskus majavan terveyskeskuksessa valittamassa asioista kuten: nenä vuotaa, silmiä kirvelee, tuntuu että happi loppuu, ei vaan jaksa sahata enää, olen niin uupunu rahtaamaan noita tukkeja.

USA lähti 20 vuotta sitten sotaan terrorismia vastaan ja antaa nyt terroristeille oman valtion.

Suojatietarkkailua myös polkupyörille.

Suomen sisäministeri Ohisalolla ja ulkoministeri Haavistolla, ei ole muuta tehtävää politiikassa kuin kotiuttaa maahan muuttajia ja jakaa rahaa vieraille kansoille. Oman maan hoitajat ja hoidettavat vanhukset eivät saa penniäkään. Sellaista on vihreiden toiminta.

Marinin korkeakoulututkintovaatimukset yli puolelle väestöstä ampui kyllä yli. Joku voisi tutkia kuinka monesta lukuisista tohtoritutkinnoista on ollut viennillemme todellista hyötyä. Innovaatiot tehdään yrityksissä ja osaavat duunarit ne toteuttaa. Toisen asteen pakollisuus kyllä hyvä juttu.

E-P:llä vähiten koronarokotettuja koko maassa. Vastustajia löytyy ravintolatyöntekijöistä sairaalan henkilökuntaan kun seuraa keskusteluja somessa. He vähiten välittävät muistakaan ohjeista. Nyt pitää lopettaa jääräpäisten vastustajien paapominen. LongCovidissakaan ei saa myöntää kuntoutuksia, työk.eläkkeitä jne.

Turhan moni unohtaa maskin!

Seinäjoen Epstorilla Suomalainen Kirjakauppa lopettaa, kuulemma pieni alemyymälä jää. Keskustasta viedään kaikki!!

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa