Lukijoilta: TEKSTATEN

Tokerotie tosi hyväs kunnossa Kauhajoki–Jalasjärvi-välillä, tasainen hyvä pinta, leveyttä saisi olla enemmän. Tietysti voisi olla ali- tai ylikulkusilta Seinäjoentielle vt19. Vaasantiellä vt3 on paljon vähemmän liikennettä, siihen pääsee hyvin mutta 19-tien liikennevirtaan välillä haastava päästä.

Urheiluliittohan on kieltäny kestävyysmatkojen järjestämisen. Useamman vuoden ajan on kansallisen tason kisoissa, pisin matka ollut naisilla 800 ja miehillä 1500 metriä.

Ei Suomessa ole työvoimapulaa. Halpatyövoimapulaa korkeintaan.

”Parannamme asiakaspalveluamme” lupasivat pankit jo vuosikymmeniä sitten. Se tarkoitti sitä, että nyt me asiakkaat itse hoidamme ”palvelun” ja maksamme siitä vielä pankille palvelumaksun.

Onkohan Kyrkkärin takana Seppäinpolulla olevilla metsänomistajilla tietoa mitä siellä puuhataan. Kannattaa käydä tutustumassa, samoin kuin muidenkin luonnossaliikkujien. On aikamoisia nähtävyyksiä mitä siellä rakennellaan toisten metsiin.

Suomessa ollaan huolissaan Kiinan uiguurien oikeudesta harrastaa omaa uskontoaan. Samaan aikaan meillä nostetaan syytteitä siitä jos joku kirjoittaa lainauksia Raamatusta omiin teksteihinsä. Voi tätä tekopyhyyttä ja kaksinaismoralismia!

Italiassa yksityisellä lääkäriasemalla koronan pikatesti 12 euroa, Suomessa 160 euroa. Mistähän johtuu näinkin suuri ero?

Maassa tuskaillaan, kun avoimia työpaikkoja ei täytetä. Syy: pienet palkat, joilla ei elä tämän päivän Suomessa. Ratkaisu on helppo: verot alas pieni ja keskituloisilta palk.saajilta ja eläkeläisiltä. Verot kerättäköön suuryhtiöiltä, osingoista ja vähentämällä valtion laitoksia ja byrokratiaa. ”Olemme EU:ssa, joka määrää jo kaikesta. Meillä ei ole varaa nykyiseen byrokratiaan.

Tässä nyt 40 vuotta saman työnantajan palveluksessa olleena huomannut, että luottamusmiehiksi/naisiksi hakeutuvat henkilöt jotka eivät vaan osaa sitä hommaa, mihin heidät on alun perin yritykseen palkattu. Eli noissa luottamustehtävissä voi säästyä irtisanomiselta mahdollisimman pitkään.

Tanelinrannan koulun rehtorivalinta, IP 26.8. Toivoisi kyllä pohjalaista reiluutta ja oikeudenmukaisuutta virkavalintoihin jo valintavaiheessa. Nyt sitä ei ollut, onneksi hallinto-oikeus kuitenkin korjasi virheen. Toivoisi oikeudenmukaisuutta ja reiluutta myös IP:n uutisointiin aiheesta: miksi vain toista osapuolta haastateltiin puolen sivun jutulla, missä oli oikeutta hakeneen osapuolen haastattelu? Hyvää ja oikeudenmukaista journalismia olisi kuulla molempia osapuolia tasapuolisesti.

Kiitos, että vaasalaisille mahdollistettiin drop in -koronatestaus! Ajanvarauksella testiaika tuli monen päivän päähän, mutta torilla sai kävellä suoraan testiin. Ystävälliset ammattilaiset ja sujuva palvelu toki sekä sairaalalla että drop in -testeissä. Tsemppiä teille tärkeään työhön!

Oliko se Alahärmän auringonkukkajuttu totta? Jos oli, niin hävetkää Suomen maanviljelijät!

En tiennyt vaasalaisten Seinäjoki-vastaisuudesta ennen kuin menin Vaasaan opiskelemaan -80-luvun lopussa. Opettajasta lähtien kaikki mollasivat Seinäjokea. En toki siitä nokkiini ottanut vaan huumorilla. Sama tuntuu jatkuvan edelleen esim. tämän lehden sivuilla. Voin kertoa vaasalaisille huojentavan uutisen: ei Seinäjokikaan täydellinen ole joten turha olla kateellinen.

Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kävelijä voi kävellä väylän kumpaa reunaa tahansa. Pyöräilijät käyttävät aina oikeaa reunaa.

Tiedoksi kävelijöitä moittineelle! Lainaus liikenneturvan sivuilta: Pyörätiellä kävellen kulkevan on käytettävä pyörätien kumpaa tahansa reunaa. Luepa sieltä liikennesäännöt niin ongelmat osaltasi poistuvat!

I-P 4.9.2021. Yhdyn mielipiteeseesi vapaasta kasvatuksesta. Kyllä kuri pitäisi kuulua, kotikasvatukseen. Itsekin olen vitsaa saanut, kun oon ollu lapsi.

Susanna Pajakolla painava kolumni, sivistyksestä ja tieteestä, kaiken epätiedon ja mutun vastapainona. Nyt käydään kiivasta polemiikkia suunnitellusta 10 % leikkauksesta tieteelliseen tutkimukseen. Asialla on kääntöpuoli. Itsenäinen yliopistojärjestelmä menköön hiukan itseensä. Suomen Akatemian luettelo avustusten jaosta on puhutteleva. Kaikenlaista sitä tutkitaan.

Vaikeasta tilanteesta pois pääsemisen ensimmäinen vaihe on tilanteen hyväksyminen.

Menneiltä vuosikymmeniltä muistuu mieleen, että Etelä-Pohjanmaan sydänseuduillakin, kauempana ruotsinkielisten asuma-alueilta, ruotsin kielellä oli kuitenkin monia heijastusvaikutuksia. Tytöistä, eli ”likoista”, käytettiin miltei normina ”flikka”-ilmausta. Vanhempikin ihminen saattoi heinäpellolle huudahtaa: ”Flikat, tulkaa jo syömään”. Tänä päivänä ei kuule enää ”flikka”-ilmauksen käyttöä. Tätä ilmausta ei varmastikaan Itä-Suomessa esiintynyt.

Missään asiassa ihminen ei osaa pysähtyä tarpeittensa rajalle: nautintoa, rikkauksia, mahtia hän haluaa enemmän kuin syliin mahtuu; hän ei kykene hillitsemään ahneuttaan. (Michel de Montaigne) Ei vaikka luonnonvoimat piiskaavat yhä yltyvällä voimalla elinympäristöämme.

Naisverkosto lähtee väärästä päästä. Naisten määrä valtuutettuina putosi Seinäjoella. He haluavat lisää naisia ehdolle. Ei tämä oikene niin, että perheenäitejä innostetaan politiikkaan. Kyse on uskottavuudesta. Vanhat miesvaltuutetutkin sen joutuvat toteamaan kannatuksen huvetessa. Kiintiönaisen osasta pääsee johdonmukaisella ja uskottavalla asioiden hoitamisella. Aivan sama, hame eli housut.

Hulevesimaksu? Naurettava maksu, kas kun ei kuuramaksu tai ikkunavero tai avaruusilmavero ja nurmikkovero tai pensasaitamaksu kuin hulevesimaksu pohjavedestä. Huonosti on hoidettu talous kun pienituloinen eläkeläinen joutuu maksamaan nyt suhteellisen suuremman veron tai maksun!

Luulisi, että Suomen metsissä riittää puolukoita, ettei tarvitse tulla toisten pihoille noukkimaan marjoja.

Su 28.8. joku lääkäri sanoi koronasta: Tämä on rokottamattomien epidemia tällä hetkellä. Jaa, yhtälaillahan rokotetutkin sen viruksen voi saada ja yhtälailla myös edelleen tartuttaa. Kyllä niin on kerrottu ihan faktana. Aika moni luulee, että rokotettu ei edes voi saada virusta kehoonsa. Ja rokotteetkin antaa yllättävän lyhyen lievennyksen niiltä pahoilta oireilta. Nyt jo puhutaan kolmannesta piikistä, eli ei montaa kuukautta pärjätä kahdella piikillä.

Olipa niinku tota ärsyttävä niinku tota -hokija tota niinku selostamassa Suomi–Ruotsi-maaottelua TV2:n lähetyksessä tota niinku.

Olipa Elinalla (kok.) raadollinen näkemys Suomi nyt ja lähitulevaisuudessa, ikävä vain, et joka sana ihan totta! Nykyinen meno syöksee Suomen hyvinvointivaltioiden joukosta.

Surullista, että nyt alkaa heikoimmilla poliitikoilla ja asiantuntijoilla taistelumoraali koronaa vastaan murtumaan. Virusta ei kiinnosta, jos jollakulla on vähän koronaväsymystä, virus kun ei lepää hetkeäkään. Nyt tarvitaan uusia kovia rajoituksia!

Kulttuurirelativismi-käsitteen mukaan kaikki kulttuurit ovat samanarvoisia. Kulttuuri on tapoja, ja maapallolla on maita, joissa pinttyneenä tapana on kohdella toista sukupuolta enemmän tai vähemmän epätasa-arvoisesti. Suomen kulttuurissa tämä tasa-arvo toteutui mm. naisten äänioikeutena ensimmäisenä maailmassa. Tänä päivänä me tässä omassa ”erinomaisuudessa” pyrimme puuttumaan epätasa-arvoisempiin kulttuureihin arvojamme lähes tuputtamalla.

Malttakaa vielä muutama viikko niin ehkä päästään eroon monista koronarajoituksista!

Sinä, jonka mielestä on vale, että maanviljelijät tuottavat ruuan. Olisiko sinulla varaa maksaa kalliimmasta ruuasta, ellei sitä verovaroin tuettaisi? Missähän ”pellossa” oikein elät kun et tiedä että esim. kananmunia voi ostaa suoraan tilalta. Lopetetaan maatalous kokonaan, niin voit käydä syömässä maantieltä pieniä kiviä nälkääsi. Loppuu sekin valitus siihen.

Onko olemassa mitään niin itsepäistä kuin pohjalainen mies? En tiedä. En ole tavannut.

Kommentoi


Luetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa