Lukijoilta: TEKSTATEN

TEKSTATEN

Muutama kuukausi sitten Pohjanmaan alueuutisissa kyseltiin vaasalaisilta mitä juttuja he toivoisivat uudessa Ilkka-Pohjalaisessa olevan jatkossa. Jotenkin tuntui pahalta kun kaksi iäkkäämpää henkilöä toivoivat, että ei olisi juttuja Jalasjärvi–Kurikka-alueelta ja heidän elämästään. Molemmat paikkakunnat ovat vahvaa maatalousaluetta ja näin ollen moni alueella asuva saa myös elantonsa maataloudesta. Mitäs nyt ajattelette näin korona-karanteeniaikana kerrostaloissa asuvat vaasalaiset? Ei te kaupunkilaisetkaan pärjää siellä kaupungeissanne ilman maataloustuottajien tuottamaa ruokaa.

Tunsin syvää myötähäpeää sairaanhoitajaopiskelijan naiivista vastauksesta maamme johtaviin geriatreihin kuuluneelle emeriitusprofessori Sirkka-Liisa Kivelälle tämän asiantunteviin ja viisaisiin mielipiteisiin.

Kas kun Tallinnan-laiva lähti Hgin satamasta, taustalla näkyi just sama muoto kuin Kalarannan Kalastuksen talo. Kenenkähän on alkuperäinen idea?

Opposition miesten ja naisten on tosi vaikea sulattaa, että hallituksen naiset pystyvätkin hoitamaan Suomen taloutta ihan mallikkaasti! Hallitusta on yritetty kampittaa mitä kummallisemmilla verukkeilla ja väitteillä! Tosiasiahan on, että naiset pystyvät hoitamaan talousasioita yhtä hyvin ja sanoisin jopa paremmin kuin vallanhimoiset ja itsekkäät miehet! Selväähän on myös se, että naiset pystyvät tunnetusti ajattelemaan monia asioita samanaikaisesti ja inhimillisesti! kuuntelevat asiantuntijoita ennen kuin tekevät ratkaisevia päätöksiä. Naiset oppivat mahdollisista virheistä, jos niitä tulee eivätkä tee niistä ongelmia, vaan tekevät asiat sen jälkeen vielä paremmin. Siksi luotan meidän hallituksemme kyvykkäisiin naisiin. Annetaan heille rauha tehdä hyviä päätöksiä!

Te, jotka valitatte tekemisen puutteesta ja miten ajan saisi kulumaan, olisitte kiitollisia. omaishoitajilla ei ole nyt hetkeäkään omaa aikaa, kun vanhusten intervallijaksot on peruttu. En edes muista, milloin olen viimeksi ehtinyt pestä hiukset, lukea kirjaa tai nukkua enemmän kuin muutaman tunnin kerrallaan.

Lappajärven mökkiläisenä ja kesä-asukkaana arvostan Vimpelin ja Lappajärven kunnanjohtajia, jotka pitävät meitä, mielipiteitämme ja ostovoimaamme kunnilleen tärkeinä voimavaroina kuten myös koko Lappajärven viihtyisyyden säilymistä.

Ihmisten yö-rauhaa rikkoneet hulttiot menettivät siis mökafooninsa valtiolle rikoksentekovälineenä. Voisikohan samalla logiikalla poliisi takavarikoida näiden isänmaantoivojen bassojytke-menopelit kanssakansalaisten korvia raastamasta?

Suuren suuret kiitokset Seinäjoen Apila-kirjastolle, kun järjestitte eskarilaisille tutustumisen virtuaalisesti. Kokemus oli ollut mielekäs ja kotona kerrottiin tarkasti, mitä oli opittu. Odotamme innolla kirjaston aukeamista ja oman kirjastokortin saamista tulevalle koululaiselle.

Kyllä koulut täytyy avata toukokuussa, koska lapset näkevät nälkää kotona ilman kouluruokaa.

Koulujen avaamisella ei ole mitään merkitystä kansantalouteen. Avatkaa kahvilat ja lounaspaikat vaikkapa puolitetuin asiakaspaikoin. Näin saadaan ihmisille töitä ja yrittäjille voita leivän päälle. Järkeä päähän päättäjät!

Joku huomasi saman minkä Paasikivi on aikoinaan todennut: Suomen kansa on tyhmä kansa, se ansaitsee vain tyhmät päättäjät.

Jos Suvilahdes on harjattu kadut, miksi Hämeenlinnankatu on putsaamatta.

Suomalaisen työvoiman saanti maataloustöihin on palkasta riippuvainen. Palkalla pitäisi Suomessa pärjätä eikä vain Ukrainassa. Valtiolta koronalisää.

Ei tullut vappusatasta. tuli Business Finlandin sata tonnia. Hallituksen sekoilu suojavälinehankintojen ja yrityksille jaettujen koronatukien johtamisessa on kuin suoraan Turhapuro-elokuvasta. Naurattaisi, ellei kysymyksessä olisi kuolemanvakavasta asiasta.

Mikä taho korvaa seurakuntien talousahdinkoa? Valtioko? EP:llä monet srk:t aloittaneet yt:t.

Muistetaan aina: Ilman yrittäjiä meillä ei ole työpaikkoja ja mikään toinen maa ei meitä elätä. Lasku pitää maksaa ennemmin tai myöhemmin, sosiaaliturva loppuu ellei ole työhaluja jokaisella, joka kykenee, jos meinataan hoitaa sairaat ja vanhukset. Muitten on toimittava, ei auta valita mikä on kivaa. Asennetta täytyy löytyä. Terve itsetunto ei katso ammattia eikä koulutusta vaan halua auttaa selviytymään.

On se kummallista kun muita aloja ei kiitos elätä, hoitohenkilökunta pyytänyt palkankorotuksia, rahaa ei ole sanottiin tammikuussa jo, nyt on alkanut varsinainen lapiointi kaikille muille.

Liito-oravat ovat levittäytyneet tänne Siperiasta, ja vielä joku luulee, etteivät ne osaisi työmailta väistyä.

Eikö kesälle tai elo-syyskuulle saataisi edes tangomarkkinat, kaikki esiintyjäthän on kotimaan artisteja ja yhtyeitä? Toisi tuloja kaupungille ja esiintyjille sekä iloa ihmisille.

Seinäjoen valtuuston etäkokouksesta kertoneessa jutussa oli kriteerit milloin, eli vain erittäin harvoin voi asioita käsitellä salassa. Esityslistasta ja pöytäkirjasta on käytävä ilmi, että asia on käsitelty salaisena. Vaasan kaupunginhallituksen viime vuosien pöytäkirjoista puuttuu kymmeniä pykäliä eli hurja määrä asioita on käsitelty perusteetta salassa. Edes asian yleisnimeä ei kerrota. Tarkastuslautakunta, miksi näin?

Ensin vanhukset ovat lähes heitteillä ja seuraavaksi heitä suojellaan niin, että koko Suomi laitetaan kiinni. Laidasta laitaan mennään. Järkevääkö?

Turpeen käytöstä huolimatta viime viikkoina on huomattu, että ilmasto sen kun puhdistuu ja Intiassakin ym. näkyy jo sinistä taivasta!?!

Kyllä Ylistaros säilyy Pelmaan risteys. Se vain siirretään huonoineen ja hyvineen vähän eri paikkaan.

Nyt kun sankoin joukoin ulkoilemme, muistakaamme kohteliaisuus. Kävelijät, antakaa tilaa. Pyöräilijät, kilauttakaa kelloa ohittaessanne. Ja turvavälejä on pakko noudattaa. Muuten emme pääse rajoituksista pitkiin aikoihin eroon.

Opetusneuvos (I-P 30.4.2020) yllyttää koululaisten vanhempia rikkomaan perus(ope)tuslakia sen takia, että ”opettajat saattaisivat altistua”. Tuolle taudille on nimi. Kontaminaatiopelko.

Kaikkien riskiryhmiin kuuluvien olisi syytä jatkaa etätehtävissä; myös - ja etenkin - ns. kriittisillä aloilla!

Hienoa Rasti-Jussit, iltarastit toimii nyt hienosti, kuntoilijat saavat nyt valita itselleen sopivan ajankohdan.

Mikä on ihmiselämän hinta? Infektiosairauksien ylilääkäri sanoi, että hänen mielestään lasten, nuorten ja terveiden aikuisten pitäisi antaa sairastua koronaan, ja suojata vain iäkkäämpää väestöä ja riskiryhmiä. Samaan aikaan sairaalat asennuttaa ulos kylmäkontteja vainajien säilytystä varten.

On se mukava, kun ”kaupunkiin” tulee kevät. Seinäjoen keskustassa haisee lanta.

Ylistarolaiset eivät ole ymmärtäneet, että risteyksen vaikeakulkuisuus ei pysäytä asiakkaita kuntaan vaan kunnan houkuttelevat mahdollisuudet ja palvelut. Nykypäivää on, että valtatiellä pitää matkan sujua ja paikalliset saavat pyöriä ympyröissään kaavateillä.

Liikuttavaa, miten tekstaten-palstalle kirjoittaja on huolestunut Prisman pärjäämisestä Liisanlehdossa. Luulisi nyt S-ryhmän etukäteen selvittäneen, että paikka on kannattava kaupan suuryksikölle. Eihän nämä peltomarketit muutenkaan sijaitse keskellä kaupunkiasumista.

Talvella käteeni osui kirja, jossa siepattu (sittemmin vapautunut) tyttö kaipasi nähdä sinisen taivaan ja pilviä, voida koskettaa puunrunkoa, tuntea auringon lämmön poskillaan ja nurmikon jalkojen alla.

Välillä tuntuu, että ihmiset ei halukkaasti vastaa puhelimeen, luullaan, että taas jotain kaupataan? Vai onko somettuminen jo näin pitkällä...

Onneksi alkaa Pieni talo preerialla. Antaa vähän perspektiiviä tälle vaikealle ajalle. Jos ne selvisivät, mekin. Laitapa omalle kohdalle...

Onko kirkko hylännyt vanhukset? Emme käytä nettiä. Meillä ei ole mitään yhteyttä seurakuntaan. Terveisiä lukittuun kirkkoon.

Jaa kesäloma? Opettajain kolme kuukautta on nykyään kahdeksan viikkoa.

Hallitus, nyt on jaettu tukia ja rahoja lapsista yrityksiin ja paluumuuttajiin, jotka ovat olleet karanteenissa. Olen eläkeläisenä +70 ja ollut 2 kuukautta karanteenin omaisissa olosuhteissa. Mistä voin hakea rahallista tukea? Eläkeläiset ja työttömät ovat maksumiehiä tälle rahan tuhlailulle.

Kyllä opettajat marmattaa kun pitää mennä kahdeksi viikoksi töihin, saanut lekotella kuukauden kotona. Onneksi on pari kuukautta lomaa.

Kiitokset niille työnantajille, jotka eivät irtisano työntekijöitään, vain lomauttavat. Ymmärtävät että elämää on koronaviruksen jälkeenkin.

Uutisten mukaan jopa 10 000 suomalaista on vapaaehtoisesti hakenut maataloustyöhön. Nähtäväksi jää, kelpaako kukaan suomalainen vaativaan kausityöhön.

Joku kyseli, mistä riittää uusiutuva polttoaine turvetta korvaamaan. Tuodaan ulkomailta jätettä, niin kuin jo tehdään, jokin aika sitten oli juttu lehdessä. Tiedä sitten, liekö halvempaa ja vähemmän haitallista ympäristölle.

Kuinka moni on huomannut, miten kauniisti isot pajupuut kukkivat keltaisin hetein? Avaa silmäsi ja katso ympärillesi, näe heräävän kevään pienikin kauneus. Sitä ei koronakaan pysty tuhoamaan.

OAJ ja jotkut opettajat, miten kehtaatte lietsoa sairauspoissaoloja parin viikon takia! Tällainen tahraa koko opettajakunnan, vaikka suuri enemmistö ei moista karkuruutta allekirjoita. Miltähän tuollainen mahtaa eturintamassa taistelevista hoitajista tuntua? Ei ole tainnut käydä mielessä?

Kouluissa voidaan vuoro-opetuksen ja luokkien lisäksi käyttää opetustiloina voimistelusalia, ruokasalia (aamulla ennen ruokailua), opettajanhuonetta (opettajat eivät voi kokoontua samaan tilaan), ulkona ja lähimetsässä ym. voidaan myös pitää oppitunteja.

Tammisen/Saaren jäljiltä jäi savuavat rauniot Sportiin. 2009 Sport-Ässät nousukarsintapelien jälkeen nousu liigaan olisi taloudellisesti mahdoton. Tammisen aikaan rahaa tuli sisään mutta sitä meni huomattavasti enemmän ulos ja budjetit eivät pitäneet vaan rahaa hussattiin ilman kontrollia. Taloudelliset tappiot olivat mittavat.

Miksi kouluja ei avata heti vappuviikon jälkeen, kun edellytyksiä etä-opiskelun jatkamiseen ei enää ole? Olisi tullut kokonainen kuukausi lähiopetusta ennen kesälomaa. Uudenmaan sulku purettiin välittömästi, kun syitä ei enää ollut. Silloin korostettiin, että rajoitukset pitää poistaa heti, kun ilmenee, ettei niille ole riittäviä perusteita. Miksi samat säännöt eivät päteneet koulumaailmaan? Nyt sitten itketään, ettei ole kuin 2 viikkoa lähiopetusta...

Fakta on se, että eivät kaikki hoitajat saa lisiä! Itse työskentelen hoitajana klo 8–16.15 maanantaista perjantaihin ja mitään lisiä ei tule kyllä mistään, koskaan.

Vaasan rannan siilojen pienelle pläntille puistoalue muun hienon rantapuiston jatkeeksi. Ainut oikea vaihtoehto museon viereen! Vaskiluotoon (ei miel. rakentamista), Mansikkasaaren eikä muuallekaan missään nimessä lasipintaisia tornitaloja! Ovat vaaraksi linnuille, ovat rumia, kylmiä ja kolkkoja nk. Scandic-hotelli asemalla ja Helsingin uudet rantarakennukset, hirveät, jäiset asuinkennot!

Vihreä Liitto odottaa henkeään pidätellen, että onnistuuko kaikkien aikojen kaappaus pohjalaisuuden sydämessä. Troijan puuhevonen on käytössä edelleen. Se on tehokas. Samaan halpaan mennään vuosituhannesta toiseen.

Nyt kunnat suurella joukolla pitämään koulut kiinni ja opettajat joukolla mukaan. Hallitus joutuu perumaan päätöksensä. Ei se muuta voi, lainsäädäntö nääs.

Opetusneuvoksen jyrkkä ei koulujen avaamiselle kuvastaa hyvin opettajille tyypillistä, kapeakatseista tapaa katsoa asioita vain omasta näkökulmastaan. Lapsiasiainvaltuutettu ja lastensuojelun edustaja sen sijaan olivat hyvin tyytyväisiä koulujen avaamiseen. He katsovat asiaa lasten näkökulmasta. Etäopiskelussa on poljettu lasten perusoikeutta käydä koulua.

Tuulivoiman vaarattomuutta todistellut tutkimus tuntuu nollatutkimukselta, kun sitä vertaa Faleniusten ansiokkaassa mielipidekirjoituksessa esiin tuomaan tutkimukseen infraäänien vaikutuksesta aivoihin. Suomessa julkaistusta ”tutkimuksesta” saatiin juuri se tulos, mitä tuulivoimayhtiöt halusivat.

Eivät kaikki hoitajat saa lisiä. Todella moni tekee ns. virka-aikaa ja näin ollen ei tule ilta-, yö- ja viikonloppulisiä. Eli todellakin peruspalkalla elävät jollain lailla.

Ruusupurontie maanantai-aamuna 20.4. Kun aurinko on alhaalla ja paistaa silmiin, niin varoituskolmio on laitettava varoittamaan, jos on pakko sulkea ajorataa. Onnettomuus oli lähellä.

Mitalissa kaksi puolta. Jos äitienpäivän aikaan lieterallin haju haittaa, et kuulu niiden miljoonan suomalaisen joukkoon, joilla on jo korona.

Kiitos Seppo Lampi erittäin osuvasta kirjoituksestasi 1.5. Aivan samaa olemme ihmetelleet suurella joukolla. Nyt jos koskaan olisi kirkolla iso tehtävä saada äänensä kuuluviin, tähän hetkeen sitä todella kaivattaisiin. Kirkko on muutenkin jo pitemmän aikaa loistanut poissaolollaan kannanotoillaan. Ei ihme, että ev.lut. seurakuntaväki alkaa toden teolla etsiä uutta hengellistä kotia. Surullista.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi