Lukijoilta: TEKSTATEN

TEKSTATEN

Poikkesimme valtatien varressa olevassa pitseriassa. Paikassa koronarajoituksista ei tietoakaan. Pöydissä lounastajat kuten ennenkin. Avoin salaattipöytä. Käsidesi sentään oli eksynyt kassan viereen.

Varmaan me 70+ saadaan ensimmäisenä koronavirusrokote. Itse olen 78-v. ja toimin omaishoitajana. Joudun kulkemaan asioilla ja kaupoissa kuikuilemaan kuin joku rikollinen.

Mitähän Halla-aho ja muut persut on valmiita maksamaan kesän mansikoista ja syksyn vihanneksista? Suomalainen ei tee töitä alle 10 e/tunti. Realisti.

Ylistaroon tulossa hyvä valtatieuudistus, niin eiköhän yksi kaupunginvaltuutettu tämänkin haluaa torpata.

Jos maskien käyttö olisi pakollista esim. julkisissa liikennevälineissä, niin ne kaukana asuvat lapsemme, joilla ei ole autoa, voisivat vihdoinkin tulla tapaamaan vanhempiaan.

Harmaata taloutta harrastaneet ravintolat saavat ilmoitettujen tulojen mukaan valtion tukea.

Sinulle, joka jatkuvasti kommentoit Vaasan johtoa liiallisesta varojen käytöstä ”turhiin” kohteisiin. Kommentoisit joskus positiivisiakin asioita Vaasasta, niin voisi muuttovirta kääntyä Vaasalle positiiviseksi. Ajattele asioista positiivisesti!

Avissako jumittaa, vai kirjastoissa? Jos opettajat odottaisivat ohjeistusta työhönsä, koulut avattaisiin elokuussa. Onhan omatoimiajatkin, ei synny ruuhkaa. Koneet on keksitty lainaamiseen itsenäisesti.

Kulmuni, siis ministeri, neuvoi suomalaisia menemään istuttamaan perunan taimia. Mitähän ne on?

Kun ukrainalaiset kausityöntekijät ovat niin hyviä, että yksi ukrainalainen kausityöntekijä vastaa viittä suomalaista työntekijää niin voisiko ajatella että otetaan Suomeen kaksi ministeriä Ukrainasta ja annetaan kymmenelle suomalaiselle ministerille potkut. Saavutetaan suuret säästöt palkkakustannuksissa.

Olisittany seinäjokiset ottanu Kurikasta kaupunginjohtajan, täälä hänen poissaoloaan ei muusta huomaasi kun tyhyjästä tuolista.

Toivottavasti korona ei erehdy Chuck Norrisiin, ottelu voi päättyä tuomarin keskeytykseen jo alkuerässä?

Kertakäyttömaskeja ei voida käyttää siviilissä sillä esim. 5,5 miljoonan kansan tarve voi olla 11 miljoonaa maskia päivässä, täysin puuhastelua nämä satatuhatta maskia päivässä tekevät firmat. Maskeja vain ei ole Suomessa saatavilla.

Merenkurkun maailmanperintöalueelle perustetaan luonnonsuojelualue. Just joo. Ympäristöministeriössä hommia piisaa.

Olimme keskiviikkona paikallisessa marketissa, väkeä pyöri osastoilla. Ei yhdelläkään ollu kasvomaskia?

Pieleen meni rajojen avauksessa. Kyllä uimahallit kuuluu olla kiinni ja kirkot auki.

Seinäjoen kaupunginjohtajan etsintä näyttää olevan elämääkin suurempi juttu, kyllä vähän hymyilyttää ulkopaikkakuntalaista.

Voi näitä aikoja, suomalaiset eivät osaa enää rukoillakaan oma-aloitteisesti, vaan siihenkin tarvitaan käsky ja kehotus joltain ylemmältä taholta.

Palstalla ke 6.5. olit huolissasi, kun pariskunnat edelleen käy yhdessä kaupassa. Sinulla kun tuota älykkyysosamäärää riittää, olisi pitänyt jo ennen kirjoitustasi hoksata, notta ne pariskunnat on kotonaki yhtä aikaa. Kai laitoot hallituksellekki viestiä, kun avaavat koulut, notta perheet ,joissa on kaksi lasta, niin vain toinen voi mennä kouluun.

Kuka valittoo elokuvat televisioon! Aina vaa samoja filmiä peräkanaa! Onhan niitä esim. amerikkalaisia hyviä filmiä vaikka kuinka paljo, olisha niis vara valita uusiaki jotta olis vaihtelua iltoohi. Toivoo karanteenis olevat!

Syksystä asti olemme joutuneet kuuntelemaan saman koiran räksytystä aamusta iltaan. Koiralla on todella kova ääni joka kantautuu kauas. Koira viettää aikansa pihalla aitauksessa eikä virikkeitä hänelle ei ole annettu. Tylsyyttäänkö siis haukkuu, joka päivä? Jos kyseessä olisi rivi/kerrostalo olisi kyseiset asukkaat jo saaneet häädön. mutta näin omakotitalossa asuva saa käyttäytyä miten itseä huvittaa ja laittaa muut lähipiirissä asuvat kärsimään.

Ihan yksi lysti, kuka korkeakoulun ”omistaa”. Merkityksellistä on vain oppilaitoksen toteuttama koulutus-, opiskelija- ja henkilöstöpolitiikka. Ehkä ulkopuolinen ylempi taho osaa olla mitätöimättä maakunnan omia tutkintoja! Viisaita päätöksiä odotellessa.

Maskin käyttö pakolliseksi julkisissa paikoissa. Koska virus tarttuu vaarallisemmin pisaratartunnan kautta, ei myöskään oireeton taudin kantaja olisi vaaraksi terveille. Miksi tutkitaan ja tutkitaan, muualla asia yksiselitteisesti suojaa tartuttamasta muita, jos kaikilla on maski, ei liene kukaan vaaraksi kanssa matkaajille.

Kaupassa asiointi ei osoita ”älykkyysosamäärää”. Onko tullut mieleen, ikäntyvillä voi olla monia kremppoja, toinen pystyy kumartumaan alhaalta toinen ylettyy ylimmälle tasolle. Viikon ruokatarvikkeet painaa, ne on saatava autoon ja kaksin esim. kassalta selviää nopeasti. Olemme iloisia kun vielä pystymme saamaan ostokset kotiin ja laittamaan ruokamme ilman yhteiskunnan apua. Tuttavan ongelma vuosia, puolisoa ei voinut jättää kotiin, ei autoon oli vahdittava kuin lasta.

Antti Tuurin kolumniin 7.5.20 kohtaan Iisakki Vasunmäki haluan vain todeta vasulaisuudesta on meille jäänyt erittäin kaunista musiikkia. Esim. Konttelin Suskan taivaallinen piiritanssi menee kyllä�aiva ihimisen läpi. Muuten olen Antin kanssa samaa mieltä, että mitään ihme orgioita J.Wallenberg ei järjestänyt kuten A. Tuuri tyhjentävästi totesi.

Missä viipyy Liin vappuseteli? T eläkeläinen.

Hyvä kepun kenttäni, opettakaa nyt puheenjohtajalle kuinka perunat pannaan kasvamaan, vai onko perunan taimet jokin uusi juttu.

Kuka naapuri oikeasti alkaa opettaa ilmaiseksi naapurin mummolle, miten uusi tietokone tai älykännykkä laitetaan toimintakuntoon, miten sitä ylläpidetään, miten se toimii ja miten sitä käytetään? Ei kukaan. Se on kunnan ja valtion tehtävä!

Vanha sanonta sanoo, että toimivaan parisuhteeseen ei kolmas mahdu!

Vaasan väkiluku laskee ja talous heikkenee vuosi vuodelta vaikka toiset on valtuuston ja virkamiesten suunnitelmat. Koronaa ei kannata syyttää. Päättäjät ja virkamiehet eivät ole tehtäviensä tasalla, onneksi on vaalit vuoden päästä. Vaasalle käy kuten Vanhan Vaasan raunioille, murenee käsiin!

Nyt sairaanhoitajille, lähihoitajille, keittäjille ja siivoojille tasokorotus palkkoihin. Korona sen viimein toi esille, ovat sen todella ansainneet.

Seinäjoen tukea tytäryhtiöille. Oliskohan osan tytäryhtiöistä syytä aloittaa talouden tasapainottamista henkilön lomautuksilla, jotta kaupungin rahoja säästyis edes vähän. Mitä tehdään täydellä henkilöstöllä jo kaksi kuukautta suljettuna olleessa hallissa???

Ei hallitus tarvitse työntekijäitä vaan nämä rannikon marjatilat, jotka eivät halua suomalaista työvoimaa.

Populismin huippu. Piia Kattelus vastustaa ja valittaa hallinto-oikeuteen Pelman tielinjausta Ylistarossa jota on itse ollut kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana puoltamassa.

Ei luottamus tutkittuun tietoon katoa, vaan luottamus THL:ään. THL:llä� tuntuu vain olevan oma käsitys asioista.

Heti otsikko näin selvität veriryhmäsi-jutussa oli huonosti muotoiltu. Lisäksi veriryhmän geneettinen määräytyminen oli kirjoitettu epätarkasti. Se ei todellakaan periydy vain toiselta vanhemmalta vaan molemmilta vanhemmilta.

Persujen mielipiteitä taidetaan ohjata jostain työmiehen tietolaarista. Maahanmuutto ei enää koukuta niin huolestutaan kuin yhdestä suusta 70-vuotiaitten hyvinvoinnista. Toivottavsti huoli säilyy tämän kriisin jälkeenkin.

Kuinkahan Seinäjoella pääsee koronatesteihin? Tiedän monia oireilevia, joille sanottu EI, käsketty seurailla tilannetta pari viikkoa. Voisikohan joku oikeasti tietävä valaista asiaa, Kiitos!

Mitähän Ilkan perustaja, Santeri Alkio, ajattelisi, jos Ilkka-Pohjalainen olisi mennyt nyt Sanoma-konsernin hoteisiin Aamulehden ja Satakunnan Kansan tapaan ? Heittäisi kenties hyvästit nykylehden maakuntien, Vaasa- ja Seinäjoki-keskeisten, omien asioiden ja kannanottojen vapaalle ja itsenäiselle esiintuomiselle. Helsingin suunnasta kun tästä eteenpäin käskytettäisiin yhtä ja toista lehden sisältöön. Istuttakoon maakunnissamme omalla pohjalla!

Seinäjoen kaupunginjohtajavaalissa yksi mieshakija ei ole käynyt armeijaa. On vaikea kuvitella eteläpohjalaisessa hallinnossa historiallisesta näkökulmasta, että johtajana toimivassa asemassa olisi henkilö, jonka maanpuolustustahdossa olisi puutteita.

Ei meitä 70-v ole mihinkään kotiarestiin määrätty, eikä liikkumista ja lenkkeilyä kielletty, päinvastoin, kävelylenkit ja pyöräily ovat suositeltavaa liikuntaa kaikille. Täällä on tilaa liikkua kaikille, jotka haluavat raittiiseen ulkoilmaan.

Ihmettelen, miksi Seinäjoen ammattiin valmistavissa kouluissa on aloja, joissa valmistuneiden työllisyystilanne on heikko? Esim. kulttuuri, graafinen ala ym. Onko tosiaan rahaa tuhlattavaksi aloille, joista ei tule veron maksajia?

Yle-vero on syrjivä. Areena, jossa Ylen mainosten mainosten mukaan hyviä ohjelmia, ei näy kaikissa televisioissa, en ainakaan minä saa sitä näkyviin. Saanko jotenkin palautusta yle-verosta?

Tekstitys myöskin suomalaisiin televisiosarjoihin. Epäselevää mutinaa, esimerkkinä Farmi, jossa eräs kamppailulajien urheilija mumajaa, Miedon puheesta sai selvän. Tv-sarja Karppi, pääosan esittäjä mumisee epäselvästi. Muuten hyviä ohjelmia.

Tervajoki yhteen ja uusi raja Airin baarin taakse pellolle molemmin puolin jokea. Kaikki kuntarakennelain perusteet täyttyvät ja Tervajoki kehittyy yhtenä kokonaisuutena. Isokyrö on Seinäjoelle vain takamaata, edes ylistarolaiset eivät lainkaan ole tyytyväisiä kun palvelut hetimiten poistuivat liitoksen jälkeen.

Gallup-suositun Sanna Marinin johdolla pakotettiin peruskoulut käyntiin vain muutamaksi päiväksi kuluvan kuukauden lopulla. Ei haitannut koronan leviämisen pelko. Kun nyt pelko tuli omaan nilkkaan hallituksensa kahden ministerin mahdollisen koronatartunnan pelosta, niin oitis, heti nuori pääministerimme pani koko hallituksensa evakkoon, etätyöhön.

Hyvä Seinäjoki! Perjantain lehdestä 8.5. luin kirjoituksen, jossa kerrottiin, että kaupunkipyörät on otettu Östermyrassa käyttöön. Pyöräasemia on ruhtinaallisesti 14, ja jokaisesta kuka tahansa voi vuokrata pyörän omaan käyttöön vaikka olisit turistina Seinäjoella. Samasta jutusta selvisi, että Vaasasta ei löydy määrärahoja kaupunkipyöräjärjestelmälle.

Hallitus piiloutuu mielellään päätöksissään lain taakse. Lain perustehtävä on tai ainakin sen pitäisi olla suojella ihmisiä eikä toisia lakia pykäliä. Hallitus on antanut ymmärtää, että ihmisten suojelu ei ole ollut aina mahdollista koska laissa sanotaan milloin mitäkin. Lain kirjaimellinen tulkinta koronatoimissa on ollut hallituksella jopa fanaattista. Esimerkiksi maaliskuussa Kreikka laittoi rajansa kiinni, ja ilmoitti, että noin kuukauteen se ei ota vastaan turvapaikkahakemuksia, vaikka kansainväliset sopimukset kuten Geneven pakolaissopimus edellyttävät, että ihmisillä on oikeus tulla maahan ja hakea turvapaikkaa. Kreikan mielestä ihmisten turvallisuus oli tärkeämpää kuin lain kirjaimellinen noudattaminen.

Tässä Kurikan ränkkätilassa on kuntalaisen aihetta tutkia hiukan osallisten historiaa. Kuinka he ovat toimineet, mikä on ollut heidän tyylinsä hoitaa yhteisiä asioita? Kun ”ei kerrota”. Pitää ottaa selvää, eikä odottaa valmista.

Seinäjoella on vakavat paikat. Talous sakkaa, eikä särkymävaraa ole. Kuka tästä eteenpäin kykenee johtamaan kestävälle polulle? Il-Possa haastateltiin keskeisiä päättäjiä kaupunginjohtajavalinnasta. Kukaan ei sanonut mitään. Ei lohduta ei.

Koronasodassa ihmiskunta voi saada vain torjuntavoiton. Torjuntavoitto edellyttää taktisesti harkittua vetäytymistaistelua. Vetäytymistaistelu tarkoittaa aina myös aluemenetyksiä. Aluemenetysten lisäksi käteen jäävät sotakorvaukset. Sotakorvaukset voi saada anteeksi (virus ei armoa tunne!) tai ne pitää maksaa. Maksaja on ihmiskunta. Kohti uutta normaalia; kohti hyvinvointidemokratiaa!

Petteri Orpolla ollut vuodesta 2014 aikaa hallituksessa laittaa maskiasiat kuntoon. Sanna Marinin hallitusta turha syyttää.

Kiiruhda hitaasti, kyllä ehtii perille.

Järkyttävää valittamista 70+ ihmisiltä, joilla on lämmin koti, ruokaa, vaatteita, puhelimet, tv:t, tietokoneet, autot, polkupyörät ja hyvä terveydenhuolto jne. Eikö todella valittamisen sijaan olekin paljon kiittämisen aihetta?

Kiitokset Vaasan kaupungille Kirkkopuistikon pyöräteistä. Liikenneturvallisuus jalankulkijoille pyöräilijöille ja autoilijoille on parantunut. Risteykset ovat avartuneet. Porttikäytävistä ei tulla suoraan ajoradalle ja kaikki mahtuvat. Ruuhkista ei ole tietoa.

PLU:lle kaksi hyvää ehdokasta valinnaksi vuoden urheiluteoksi: Seinäjoen viime talven ensilumen ladut ja Komia flow:n järjestämät karanteeni trail run -reitit. Molemmat ovat liikuttaneet väkeä isolta alueelta. Ovat olleet todellisia urheilutekoja!

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi