Lukijoilta: TEKSTATEN

TEKSTATEN

Vaasan kaupungin laboratorio taitaa olla koronapesä. Vieri vieressä istutaan, pienessä ahtaassa tilassa, osa ilman maskia. Henki loppuu. Ja yskittää!

Suomen Miami. Kannattaisi rakentaa Suvilahteen hotelleja. On vain ajankysymys milloin kansainväliset filmitähdet ja rokkarit löytävät tuon luonnonläheisen ja arvokkaan asuinalueen matkatoimistojen sivuilta.

Suojatien merkissä on kävelijä. Eli vain kävelijää pitää väistää suojatiellä. Helppo sääntö muistaa niin lapsen kuin häntä opastavan aikuisen. Poikkeuksia ne, kun autoilijalla väistämisvelvollisuudesta kertova merkki tai jos autoilija kääntyy eteen. Pyöräilijä ei siis ikinä saa ajaa pyörällä eteen suojatiellä, kun autoilija ajaa suoraa tietä.

Hovioikeudenpuistikon kävelykatu on uhkarohkea suunnitelma. Autojen tungos Vaasanpuistikolla lisääntyisi entisestään, ja liiketiloja jäisi tyhjäksi. Ei pidä lisätä ongelmia, vaan ratkoa niitä.

Ensitreffit alttarilla, miten saastainen paritusohjelma. Kuinka kirkon pappikin voi olla järjestämässä tuollaista? Avioliitto on pyhä asia, eikä pilailujuttu.

Turismi elättää Suomessa kymmeniätuhansia ihmisiä. Hotellit ja ruokaravintolat tyhjäkäynnillä, jos ovat avoinna. Turisteja ei ole eikä tulossa. Millä tavalla matkailualan ihmiset saavat elantonsa virtuaalisesti?

Yrittäjän on helppo lopettaa firma kun jättää miesten palkat maksamatta.

Poliisi hoi! Nyt on kohta kaksi vuotta harjoiteltu käyttämään hienoa pyörätietä Vaasan Koulukadulla. Pyörätie alkaa keskussairaalalta ja päättyy Rauhankadulle ja sen jälkeen tulisi pyöräilijöiden siirtyä ajoradalle tai kääntyä Rauhankadun kautta Kirkkopuistikolle. Kirkkopuistikosta on jo tehty pyöräilijöiden väylä, mutta se ei tunnu kelpaavan, kun Koulukadun varren jalkakäytävä vilisee pyöräilijöitä solkenaan. Välillä Rauhankatu Museokatu ei ole pyörätietä vaikka pyöräilijät sitkeästi toiminnallaan toista osoittaa. Vaasanpuistikon ja Hovioikeudenpuistikon sekä kirjastokadun vilkkailla suojateillä pyöräillään sormi- ja käsimerkkejä autoilijoille näytellen. Sekavat pyöräilysäännökset eivät näy menneen kovimpiin kalloihin, joten pyöräilykieltomerkit ja sakkolaput käyttöön. Rauhankadun ja Koulukadun risteykseen nuoliopastus ja pyöräilykieltomerkki.

Paula Tuovinen ja Virpi Hämeen-Anttila kirjoittivat I-P:ssä 7.11. siitä, miksi taiteilijalle ei makseta palkkaa töittensä esittelystä. Mutta eiväthän muutkaan erilaisia myyntiin tekemiään tuotteita esittelyyn tuodessaan voi vaatia erillistä korvausta, koska korvaus syntyy vasta tuotteen myynnistä. Minäkin kuvataiteilijana saan palkan oikeutetusti vasta saatuani työni myydyksi. Luentopalkkiot ovat asia erikseen.

Huomio: Naapurin kuvaaminen kameralla, kännykällä tai riistakameralla on rikos, ellei asianosaisilla ole lupaa kyseiselle toiminnalle kuvattavilta!

Voi, minulta kuoli kissa vuosi sitten. Minä muistelen sitä vieläkin, kiinnyin, ei uskoisi.

”Tarvitseeko jonkun kuolla?” Otsikko 10.11. IP:ssa Ei tarvitse. Pyöräilijä väistää! Ehdotan, että Hyllykallion koulun rehtori ja koulun vanhempainneuvosto keskittyisivät päivittelyn sijaan liikennesääntöjen opettamiseen.

Lukutaito on ykkösasia. Masiinat kiinni ja laadukasta lukemista tilalle. Entäs laskutaito, tärkeä, pysyy oma talouskin hollilla. Päässälasku ja kertolasku haltuun. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

Liikenteen päästöt eivät lievene sillä, että autontuojien tj. julistaa sähköautojen myymisen autuutta. Liikenteen päästöt pienenevät kestävästi polttoaineen kehityksen myötä. Kestokulutus hyödykkeen taloudellinen kestoikä pitää olla vähintään 30 vuotta. Kertakäyttökulttuuria ei saa sallia liikennevälineissä.

Mielenkiintoisesti kukaan ei puhu venäläisten vaaleihin sekaantumisesta enää mitään nyt kun Putin päättikin valita Bidenin...

Oliko ensin veronmaksajien hyvinvointi vai politiikka? Kana vai muna? Nyt, edellisen hallituksen tunarointia korjaillaan kalliilla veroeuroilla, keskellä koronakatastrofin.

RKP näyttää todelliset ahdasmieliset kasvonsa syrjimällä härskisti Vöyrillä suomenkielisiä lapsia. Jos tämä ei ole rasismia, niin mikä sitten?

Olisikohan oikeusministeri Henrikssonilla syytä puuttua Vöyrin suomenkielisten oppilaiden kohteluun!? Törkeää toimintaa!

Suomen kieli kehittyy. Kapea materiaali = vähän hyviä pelaajia. Leveä materiaali = paljon hyviä pelaajia.

Laittakaa hyvät vanhemmat valoja lastenne polkupyöriin ja tarkistakaa kypärän sopivuus nyt kun joutuu pitämään lakkia kypärän alla, monesti näkee kun kypärä keikkuu päässä kuinka sattuu.

Vaasan yrittäjät hoi. Miltä tuntuu ajatus pitää opiskelija-alennukset voimassa nyt koronan kakkosaallon jälkeen? Kyllä he ovat ansainneet alennuksensa syksyn kovan urakoinnin jälkeen.

Jouko Peltonen ja Aki Ylinen istuvat itse Seinäjoen isoilla päättävillä paikoilla. Onko tuollaisten mielipiteiden takana myös heidän iso kuntapuolueensa? Vastatkaa keskusta! Kenen verovaroihin pitäisi saada eniten vastinetta? Onneksi kaupungin päättäjistä löytyy myös tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolustajia. Nimim. Yksi yhtenäinen Seinäjoki menestyy.

Mihinäs soon sitte, se Seinäjoen sisäsatama? On tainnu’ kuivahtaa jo aijat sitte.

Nyt on tärkeää, että on ollut lapsena koulukiusattu, mutta missä ne kiusaajat piileskelee.

En ole huolissani. Olen nykykielen mukaan hänen huolissaan. Kieli kehittyy...

Kyllä normaaliaika on normaalilla. Ei sen enempää eikä vähempää pimeää. Kai ihmisillä on silmät millä kahtoo eikä silmät kiinni kuule.

Kiitos Ilmajoen nuorille raikkaista mielipiteistä, kun olitte lukeneet jouluevankeliumin eri käännöksiä. :)

Vaasan olisi syytä siirtyä kaupungin johtamisessa pormestarimalliin kuten jo suuremmissa kaupungeissa tehdään. Pois johtajien eläkeikäiset virat ja tilalle kannatuksen mittaus neljän vuoden välein kunnallisvaaleissa.

Olen jo vuosia ihmetellyt viitoituksia Vaasan satamassa, jossa esim. Norra Piren on käännetty Pohjoispiiriksi. Nyt sama näkyy myös I-P:ssa 11.11. satama-artikkelissa. Mikä helkutin piiri, piren on suomeksi laituri. Sataman omilla sivuilla käytetään termiä pohjoislaituri. Pohjoispiiri on ruotsiksi Norra distriktet!

Voitaisiinko käyttää koronauutisoinnissa jotain muuta ilmaisua kuin Vaasan alue puhuttaessa sairaanhoitopiiristä? Saan jatkuvasti oikaista liike- ym. muita tuttavia muualla Suomessa, kun he edelleen siunailevat koronamääriä Vaasassa. I-P:ssakin harhautetaan kansaa tiedottamalla VSHP:n määriä Vaasan alueen määrinä, puhumattakaan valtakunnan viestintävälineistä. Vaasa ei koskaan pääse hetkellisestä koronaleimastaan ja siitä kärsivät erityisesti yrittäjät. Olisiko aika siirtyä Pohjanmaan sairaanhoitopiiriksi viimeistään uuden sote-yritelmän yhteydessä?

Huoltajiltaan karkaavat ongelmalapset ovat aiheuttamassa väkivalta- ja ryöstelyongelman.

Ette olleet kiinnostuneita äideen ja isän fyysisestä tai henkisestä hyvinvoinnista yli 11 vuoteen. Ette olleet isän muistotilaisuudessa. Ette muistanut äiteetä syntymäpäivän ettekä äitienpäivänä. Ette käyneet pyhäinmiestenpäivänä isän haudalla. Ettekä myöskään isän päivänä. Mutta kyllä perintö ja raha laittoi vipinää kinttuhin aiheuttaen paljon henkistä kärsimystä. Isää muistaen ja äiteetä hoitaen.

Oudolta tuntuu , kun Soinin ja Ähtärin rajamailta tulevalta tuulivoima-alueelta juuri nyt on löydetty maakotkia, liito-oravan jätöksiä ja suojeltuja kasveja.

Palstalla oli kirjoitus kaupoissa niskaan hengittäjistä. Kassat ne sen kiireen tekee, kun on kaksi kaukaloa, johon tavarat menee, niin kassa lykkää jo kolmannen tavaroita tulemaan. Monasti olen siitä sanonut, mutta ei mene perille. Kun kassa on saanut hosuttua asiakkaat pois, niin istuu monta aikaa ilman asiakkaita. Älkää tehkö turhasta kiirettä.

Jos naapuri hiippailee omalla tontilla, saa siitä tehdä vaikka kokoillan elokuvan!

Mökillä meni sähköä syys–lokakuussa 85 kwh. Sähköenergialasku 11,15 euroa. Siirtomaksu Elenialta 46,15 euroa.

Helluntaiseurakuntien leipäjonot. Sinne ei ole pakko mennä. Jokaisella omat sairautensa. Vain jalaton on etuasemassa, ilman etuilua hänkin. Jonon päähän aina. Ja hiljaa jonos, kunnioitusta työntekijöille!

Kunnanjohtaja tekeekin työtä vuorotta.

HUSista saa potkut 150 tekstinkäsittelijää robottien tehdessä jatkossa työt. Tämä tulee olemaan tulevaisuus muissakin sairaaloissa, Osastonsihteerit ovat kuoleva ammattikunta. Näistä alipalkatuista työntekijöistä ei kukaan kuitenkaan ole huolissaan, toisin kuin hyvin ansaitsevista paperimiehistä.

Hyvät vanhemmat! Tytöt kulkee ulkona vieläkin nilkat paljaana. Mikä järki? Meillä on tulevaisuudessa reumatisminilkkoja 40-vuotiaissa pilvin pimein. Miten sellainen jaksaa seistä töissä?

Liikaahan sitä elämää laskelmoidaan. Silti ei tiedä mitä huominen tuo.

Olen ihmetellyt, eikö näillä tuulivoimala-alueilla ole liito-oravia, valkoselkätikkoja ja viitasammakoita. Muualla ne estävät rakentamisen.

Kukahan saisi taottua kovakorvaisille päättäjillemme, että Suomessa on jo ajomääriin perustuva liikennevero? Se on alati kasvava polttoainevero. Koska polttoainevero on kiinteä per litra, niin mitä enemmän suomalainen – ja myös ulkomaalainen! – käyttää tiestöä autolla ajeluun, niin sitä enemmän hän myös maksaa veroa polttoainelitrojen muodossa. Ja mitä syöpömpi auto, sitä enemmän omistaja noita veroja maksaa. Hallitukselle taisikin vain tulla hätä housuun, kun se meni yllyttämään kansaa sähköautojen hankintaan – täyssähköautothan eivät syö sen enempää bensaa kuin diisseliäkään. Jos kaikki autot ovat joskus sähköautoja, niin bensaveroa ei enää kerry. Mutta se aika on vielä kaukana. Sitten onkin nostettava rajusti sähkön verotusta, että bensaveron menetys kompensoidaan – ja se on sekä asukkaille että tuotantolaitoksille katastrofi.

Martti Pajulammelta taas järkipuhetta. Ei koulupudokkaita sillä pelasteta, että laajennetaan oppivelvollisuus kaikille 18:aan ikävuoteen asti. Se on todellisuudesta vieraantunutta höttöideologiaa. Koulupudokkaita ja syrjäytyneitä ei tule, jos lapsista ’otetaan kiinni’ jo ala-asteella. Ysiluokalla peli on jo menetetty. Jos jotakin lisätä pitää, niin kymppiluokat takaisin! Niistä oli sentäs todistettavaa hyötyä. Back to normalcy: Erityisluokat erityisopettajineen niille kuuluvaan arvoon. On lyhytnäköistä ”säästää” tässä kohdassa, kun kustannukset tulevat myöhemmin olemaan moninkertaiset.

Iloa sumuiseen syyshämärään: Joulupuuroa lautaselle, keskelle nokare kirnuvoita ja ympärille karpalosoppaa!

Koko aukeaman juttu Näätätien risteyksen suojatiestä. Eräs oleellinen seikka oli kuitenkin sivuutettu: lapset pyöräilivät suojatielle/tiellä ja se on laissa kielletty, koska ei ole pyörätien jatke kyseessä. Ei edes alle 12-vuotias saa ajaa siitä. Joten vanhemmat vähän vastuuta lapsistaan enempi! Eikä aina syyttää muita. Bussinkuljettaja teki hienon teon kun ohjasi ajokkinsa jonnekin vaan muualle kuin eteen pyöräillyttä lasta päin. Harmittaa niiden autoilijoiden puolesta jotka kolhivat maanantaina autojaan koettaessaan väistää eteen pyöräillyttä lasta. Kyllä kuljettaja tietä antaa, jos hänelle annetaan siihen mahdollisuus.

Kun nyt pidetään niin kovaa meteliä ihmisoikeuksista ja jopa eläinten oikeuksista, niin eikö olisi aika jo alkaa pitää ääntä myös syntymättömien ihmislasten oikeuksista? Kehittymässä oleva vauva ei ole naisen elin, vaan elävä yksilö.

Vai oliko se niin, että Seinäjoki on Vaasan ratapiha.

Varokaa tielläkulkijat Valtra-merkkisiä traktoreita. Osasta niistä irtoaa selvän suunnitteluvirheen vuoksi kesken ajon etuakseli joka aiheuttaa vaaraa myös ulkopuolisille. Traficom tutkinut kohta vuoden asiaa mutta mitään ei kuulu.

Kyllä Chydenius oli aikanaan viisas, sanoi että poliitikot on pidettävä talousasioista erillään. On se nähty mitä ne on Suomessakin saaneet aikaan, katsotaan vaikka Carunaa, taksia ja nyt suunnitellaan apteekkien sosialisoimista ulkomaisten rahastojen leikkikentäksi.

On Laihian kunnalla kovat säästötalkoot. 169 000 e maksava tekonurmikenttä suunnitteilla ja vanhuksilta vietiin lääkeautomaatit säästösyistä. Taas nähtiin keltä säästöt revitään. Toivottavasti nyt sitten pysyvät siellä Suomensarjassa muutakin kuin yhden kauden??

Suurin uhka koti, uskonto, isänmaa -arvoille on, jos emme välitä ympäristöstä ja ilmastosta.

Mikä pakkomielle Suomen hallitusta vaivaa, kun oppivelvollisuutta halutaan laajentaa koskemaan myös keskiastetta? Pitääkö näin saada ylpeillä maailmalla, että Suomessa on maailman pisimpään kestävä oppivelvollisuus? Pisa-tuloksemme ovat peruskoulun osalta jo heikentyneet ja tulevat heikentymään edelleen, jos peruskoulun tarvitsema lisärahoitus meneekin keskiasteen ilmaispalveluihin. Ideologinen uudistus! Opettajistossa paljon vastustusta.

EU-parlamentti päätti viime kuussa hylätä suurten lihayhtiöiden esityksen kieltää nimitykset kuten kasvispihvi ja soijamakkara. Yhtä kummallista on täällä Suomessa ollut yritys kieltää kauramaito-nimi ja asettaa näin viljantuottajat ahtaalle.

KommentoiLuetuimmat kolumnit
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa