Asevelvollisuuden puolesta

Miksi armeija pitäisi lakkauttaa ja tilalle perustaa palkka-armeija? Näin ei saa tapahtua armeijalle. Mitä siitä seuraisi? Olisi paljon vähemmän sotilaita, koska harvempi menisi enää armeijaan. Jos syttyisi sota, oltaisiin pahassa pulassa, sillä sotilaita ei olisi tarpeeksi puolustamaan maatamme. Monet ovat puhuneet, että armeija maksaa paljon valtiolle, mutta omasta mielestäni valtion rahaa menee turhempiinkin asioihin kuin armeija.

Historiankin kannalta suomalaiset olisivat turhaan sotineet maamme puolesta esimerkiksi talvisodassa ja jatkosodassa. Monet suomalaiset menettivät henkensä Suomen itsenäisyyden puolesta ja näitä sotilaita saamme kiittää siitä, että elämme itsenäisessä Suomessa.

Armeijan täytyy pysyä pakollisena miehille ja vapaaehtoisena naisille. Jos asepalvelus ei houkuta, voi suorittaa siviilipalvelukseen. Vapautuksen voi saada, jos on jokin vakava sairaus tai on pahasti loukkaantunut.

Jos armeija tehdään miehillekin vapaaehtoiseksi, sotilaiden määrä luultavasti vähenisi paljonkin tai sitten voisi syntyä suurtakin kiinnostusta armeijaa ja isänmaan puolustusta kohtaan.

Armeijasta saa paljon uusia kokemuksia ja taitoja, esimerkiksi moni oppii varmasti käyttämään kompassia ja selviytymään luonnossa. Itseluottamuskin paranee ja saa uusia ystäviä. Myös kunto kohenee ja tutustuu paremmin luontoon. Armeija auttaa myös ohjaamaan nuoria oikeille urille.

Sodan syttyessä maallamme olisi ammattitaitoinen puolustus ja mahdollisuus pitää Suomi suomalaisilla. Armeijan ansiosta suomalaiset tukevat isänmaataan.

Maantieteellisen sijainnin ja historian takia on hyvä säilyttää asevelvollisuus. Olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja maantiedosta, sillä niiden avulla on pystynyt hyvin kuvittelemaan erilaisia sotia ja oppinut oman kotimaansa historiaa.

Itse olen nainen ja aion mennä tulevaisuudessa armeijaan. Tämä on ollut tavoitteeni jo kauan, sillä siitä on varmasti hyötyä minulle elämässä ja koska olen valmis tukemaan isänmaatani tarpeen tullen.

Annette Suomela

Kortesjärvi