Ekomaksuista puolueetonta tietoa

Tiistaina 22.10. järjesti Stormossen Westenergyllä isännöitsijöille tiedotustilaisuuden ekomaksuista. Pitkin syksyähän on vellonut keskustelu kalliista ekomaksusta Vaasan alueella verrattuna moneen muuhun seutuun Suomessa.

Asiaa on tuonut esille erityisesti Vaasan kiinteistöyhdistys perustaen väitteensä Kiinteistöliiton syyskuussa tekemään tutkimukseen. Leppoisasti sujuneessa tilaisuudessa Stormossen toi esiin omat näkemyksensä ekomaksuasiaan.

Keskiviikkoaamuna oli aamiainen mennä osin henkitorveen, kun luin Pohjalaisesta kirjoitusta tilaisuudesta. Tuntui siltä, että olin ollut jokseenkin eri tilaisuudessa kuin mistä juttu oli kirjoitettu.

Kirjoituksesta saa mielikuvan, kuin isännöitsijät olisivat antaneet Stormossenille ”synninpäästön” hinnoittelustaan ja palvelutason ylläpidosta. Tämähän ei pidä alkuunsakaan paikkaansa ainakaan yleisesti ammatti-isännöitsijöiden osalta.

Ensinnäkään vaasalaisena ammatti-isännöitsijänä en tunnistanut ketään muuta ammattikunnan edustajaa olleen tilaisuudessa mukana.

Toisekseen jo kohteliaisuudesta tilaisuuden järjestäjää kohtaan olisi ollut melko turhaa esittää kritiikkiä tai vastaväitteitä Stormossenin esitykseen, sillä eihän meistä kellään tilaisuuteen kutsutuista ollut mitään faktatietoa vastaväitteiden esittämiseksi. Kunhan nyt kuultiin Stormossenin selvitys asiasta, mikä poikkeaa Kiinteistöliiton tutkimuksen tuloksista.

Jos tätä paikallisen ekomaksun hintavertailukeskustelua halutaan edelleen ylläpitää, niin mielestäni pitäisi vielä puolueettoman osapuolen tarkastella niin Kiinteistöliiton, kuin myös Stormossenin tutkimuksia ja selvityksiä ekomaksuvertailusta sekä tehdä johtopäätös siitä, kumman esitys vastaa lähemmin totuutta. Totuus lienee jossain selvitysten välimaastossa.

Ekomaksuillahan rahoitetaan hyötykäyttöasemien toimintaa. On totta, että tiistain tilaisuudessa joku kehui hyötykäyttöasemien toimintaa ja palvelutasoa. Muutama osallistuja vielä vahvisti saman näkemyksen ja minäkään en palvelun erinomaisuutta halua kyseenalaistaa.

Mutta myös toisenlaisia näkemyksiä palvelutason tarpeesta on, vaikka niitä ei tilaisuudessa esiin otettukaan. Esimerkiksi Ekocenteriä lukuun ottamatta en ole itse koskaan käynyt Vaasan alueella yhdelläkään hyötykäyttöasemalla. Ei ole ollut tarvetta.

Kuulostaisiko se kovin kummalliselta tätä taustaa vasten, jos minä ja kaltaiseni kerrostaloasujat olisimme sitä mieltä, että kiinteitä ekomaksuja täytyy pienentää ja maksakoon hyötyasemien käyttämisestä enemmän ne, jotka niitä tosiasiassa käyttävät.

Jos hyötykäyttöasemien palvelun käyttämisestä veloitettaisiin enemmän niitä käyttäviä, niin on tietenkin mahdollista, että lähialueiden metsistä alkaisi löytyä yhä useammin sinne kuulumatonta jätettä. Ymmärrän kyllä tämänkin näkemyksen ja myös minä haluan pitää lähialueet ja luonnon siistinä, mutta toisaalta uskon yhä ihmisten rehellisyyteen ja vilpittömyyteen.

Stormossen Oy on kuntien omistama yhtiö, ja kyse on lopulta poliittisesta päätöksestä, millä tasolla Vaasan kaupunki ja muut omistajakunnat haluavat pitää hyötykäyttöasemien toiminnan, ja paljonko siitä ollaan valmiit kiinteinä perusmaksuina maksamaan – myös me, jotka emme hyötykäyttöasemia juuri käytä.

Ahti Vallivuori

Isännöinti Vallivuori Vaasa