Eläinten inhimillistäminen on ongelma

Taas sosiaalisessa mediassa kiertää video. Puettu kani yrittää lenkuttaa kauhuissaan kauemmas samalla, kun omistaja nauraa ja tökkii eläintä, joka ei kuitenkaan pysty pakenemaan. Kanin lämpötila nousee holtittomasti villapaidassa, kani hengittää tiheästi ja jää lopulta viimeisenä keinonaan paikalleen velttona.

Eläimien inhimillistäminen nykymaailmassa on ongelma. Koirille järjestetään jopa häitä, joissa ne puetaan mekkoihin ja solmioihin. Mihin koira tarvitsee tätä? Se on pelkkää ihmisten hupia ja koiran kiusaamista. Eläin ei pysty säätelemään lämpötilaansa vaatteet päällä. Lähtökohtaisesti eläimille kuuluisi pukea vaatteita vasta, kun ne niitä tarvitsevat, esimerkiksi karvaton koira tarvitsee talvella takin.

Rajuimpana muotona inhimillistämisestä pidän simpanssien kouluttamista ohjelmiin ja esityksiin. Simpanssit otetaan emoltaan jo pienenä, jotta ne kiintyisivät ihmiseen oikean emonsa sijasta. Koulutus on väkivaltaista pakkopullaa. Esityksessä eläimen tehtävä on yleensä käyttäytyä kuin ihminen, pukeutua vaatteisiin ja jopa polttaa sikaria. Onneksi tämä on kielletty Suomessa.

Jollekin koiran pukeminen on harrastus, mutta jos todella rakastaa lemmikkiään, ei kiusaa sitä moisella. Eläinten vaatemarkkinat ovat suuri bisnes, varsinkin Yhdysvalloissa. Moraali on luultavasti hyvin löyhä, kun on valmis tekemään rahaa elävän eläimen kärsimyksellä.

Minun toiveeni olisikin, että näistä turhuuksista voitaisiin luopua. Koira ei viihdy turhissa vaatteissa, saati nauti niistä. Mielestäni pitäisi löytyä parempaakin tekemistä kuin miettiä, minkä värisen paidan laittaa Mauno-kissalle tänään.

Ihmiset voisivat myös tutkiskella ostoksiaan. Onko sittenkään hyvä vaihtoehto ostaa kaverille sellainen huumorikortti, jossa koira seisoo takajaloillaan ballerinapuvussa tai apina polttaa sikaria smokki päällä? Ostamalla kortin tuet toimintaa, joka on pakottanut eläimen kuvaan.

Myös kaupat voivat vaikuttaa tähän asiaan. Päivittäistavaraliikkeet voivat jättää juuri ne puettujen eläinten kortit tukkuun ja lemmikkieläinliikkeet voivat ottaa myyntiin vain vaatteita, jotka ovat oikeasti tarpeellisia.

Sademanttelit, fleecetakit “nakukoirille” ja muut vastaavat ovat ihan hyväksyttäviä, vaikka jokainen voisi toki miettiä, kannattaako Suomen ilmastoon ottaa eläimiä, jotka eivät pärjää ilman lisävaatetusta.

Vilma Nurminen

Kainasto

Kommentoi