Enkeliusko - kristinusko

Viime aikoina maahamme on rantautunut ns. enkeliusko. Onko tässä kyse kristinuskosta vai enkeleitä hyväksi käyttävästä henkisestä energiahoidosta?

Englantilainen kirjailija Diana Cooper, on eräänlainen guru monille suomalaisille enkeliuskovaisille. Hänen opetuksensa perustuu henkiseen kasvuun, jolloin tapahtuu sisäinen vapautuminen. Vapautuminen tapahtuu myös Kristus-tietoisuuden kautta. Cooper opettaakin, että maailman herran asemaan on nyt noussut Lord Maitreya, joka toimii myös planetaarisena Kristuksena.

Enkeliuskoon voi kuulua myös eri uskontoihin liittyviä käsityksiä. Useimmiten Enkelit kuitenkin ymmärretään vain syvemmän itsetuntemuksen ja valoisamman elämänasenteen opettajiksi.

Enkelit Raamatussa. Sana enkeli tarkoittaa viestin tuojaa. He ovat palvelevia henkiä suojellen niitä, jotka saavat periä taivaan. Enkelit myös iloitsevat jokaisesta ihmisestä, joka kääntyy Jumalan puoleen löytäen Kristuksen.

Raamatussa enkelit toimivat pelastushistorian erityisissä tilanteissa, esim. enkelien ilmestyksenä paimenille Betlehemin kedolla. Tällainen oli myös enkeli-ilmestys Jeesuksen tyhjälle haudalle tulleille naisille. Kristuksen syntymä, kuolema ja ylösnousemus on se sanoma, jonka enkelit kertovat meille.

Enkelit eivät ole palvonnan, yhteydenoton ja rukouksen kohteita. Ilmestyskirjan kirjoittaja, Johannes, heittäytyi maahan rukoillakseen enkeliä, mutta tämä sanoi: ”Varo, ettet sitä tee; minä olen sinun ja sinun veljiesi kanssapalvelija, niiden, joilla on Jeesuksen todistus; kumarra ja rukoile Jumalaa.” (Ilm. 19:10) Kristityn rukouksen kohteena ovat Taivaan Isä, Jeesus ja Pyhä Henki, eivät enkelit.

Enkelit ovat näkymättömän maailman henkiolentoja, jolloin ne ovat myös olemuksensa mukaisesti näkymättömiä. Kuitenkin he ovat pelastushistoriassa ottaneet ruumiillisen muodon tuodessaan viestiä maailmaan. Näin tehdessään he ovat toimineet Jumalan suunnitelman ja käskyn mukaisesti, ei ihmisen henkisen kasvun ja sisäisen puhdistumisen avulla. Enkelit eivät ole meidän hallittavissamme eikä esiin kutsuttavissamme. Enkeliuskossa enkelit ovatkin irrotettu yhteydestä Jumalaan ja niistä on tehty henkistä energiahoitoa.

Hengellinen todellisuus läpäisee tämän meidän näkyvän maailmamme. Hyvän Jumalan ohella on myös persoonallinen paha ja hänen enkelinsä. Pahan tarkoituksena on ihmisen irrottaminen Jumalasta, Luojastaan. Tämä Jumalan vastustaja pukeutuu myös valkeuden enkeliksi eksyttääkseen ihmisen. Siksi kristitty arvioi kaikkia ajan ilmiöitä – myös enkeliuskoa – Raamatun ja kristillisen uskonperinteen antamassa valossa.

Kristillisen uskon ydin on Jumalan rakkaudessa. Sydämen rauha ja mielen tasapaino syntyvät Kristuksen anteeksiantamuksessa. Siinä näkymätön koskettaa näkyvää ja armo laskeutuu elämän voimaksi.

Aikamme enkeliuskossa esiintyvät enkelikokemukset eivät nouse kristinuskon Jumalasta ja hänen enkeleistään. Enkeliusko onkin yksi aikamme henkisen kasvun energiahoitomuodoista, joista kristitty sanoutuu irti.

Esko Piiroinen

pastori Alavus

Kommentoi