Hyväntekeväisyysjärjestöjen johdon ansiot ja väärinkäytökset

Muutamat hyväntekeväisyysjärjestöt mainostivat takavuosina, että lahjoittamasi summa menee lyhentämättömänä ko. tarkoitukseen. Totuus on ollut usein toinen. Esimerkki viime vuodelta kertoo varainhankintayrityksen taloustiedoissa, että lahjoitetusta eurosta vain 20 senttiä menee alkuperäiseen tarkoitukseen.

Ei näytä reilulta näiden järjestöjen toiminta. Johtopaikoille on päässyt rellestämään eräänlainen ”hyvä veli kerho”, jossa johtajat ovat ajaneet oman etunsa ehkä kaiken muun edelle. Ei kerjuuyrityksen johtajan tehtävä ole niin vaativa, että palkka pitää olla lähes ministeritasoa.

Tuntuu aivan käsittämättömältä, että kerjääminen on Suomessa ko. järjestöjen päättävissä elimissä arvostettu niin korkealle. Ainakin osa näistä on poliittisia palkkiovirkoja, mikä kertoo jotain homman mädännäisyydestä.

Väärinkäytöksiä ja rikoksia on ollut julkisuudessa viime vuosina useita, jopa tappeluista on julkisuudessa kerrottu johtopaikoilta. Osa rötöksistä on painettu päättäjien toimesta ns. villaisella, kun ne ovat osoittautuneet talousrikoksiksi tai kavalluksiksi. Menetykset on vain yksinkertaisesti poistettu kirjanpidosta. Konnat ovat päässeet usein kuin koira veräjästä. Ei ole pitkä siitä, kun SPR:n veripalvelun touhua tutkittiin väärinkäytöksenä. Silloin pääsihteeri johti palkkatilastoa noin 108 000 euron vuosituloilla.

Pelastakaa lapset ry:n varoja Tampereella epäillään kavalletun noin 40 000 euroa. Poliisitutkimuksissa epäillään syylliseksi entistä puheenjohtajaa. Poliisitutkimuksissa on käynyt ilmi, että samaa henkilöä epäillään myös toisesta samankaltaisesta kavalluksesta. Järjestöjen sisällä on tapahtunut useita kavalluksia vuosien aikana eivätkä ne ole tulleet julkisuuteen.

Kirkon ulkomaanavun pääkonttorissa paljastui pari vuotta sitten petosepäily, jossa entistä työntekijää syytetään noi100 000 euron petosrikoksesta. Juttu on Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii vähintään vuoden ehdollista vankeutta, mikä tuntuu aika lievältä rangaistukselta. Väärinkäytöksiä on tullut ilmi myös kehitysyhteistyövarojen käytössä, joista on useimmiten vaiettu.

Hyvä tarkoitus alun pitäen on mennyt näiden ahneiden johtajien takia pilalle. Näin sanoi eräs liikemies, että hän on lopettanut lahjoitukset, kun on ilmennyt niin paljon väärinkäytöksiä. Itse lahjoitin aika säännöllisesti hyväntekeväisyyteen, mutta enää ei tee mieli lahjoittaa, kun niin suuri osa menee johdon palkkoihin ja töppäyksiin.

Hyväntekijäjohtajien vuosipalkkoja parin vuoden takaa: SPR pääsihteeri Kumpula 107 816 euroa, Mannerheimin lastensuojeluliitto Kalland 105 196, Pelastakaa lapset Markkula-Kivisilta 93 000, Plan hyväntekeväisyysjärjestö Heinänen 85 000, Kirkon ulkomaanapu Pentikäinen 82 467, UNICEF Ketola 70 000.

Korkeita ovat, puolet voisi ottaa pois varsinaiseen tarkoitukseen, niin keräystuloskin voisi parantua.

SEPPO TAKALA

entinen johtamistaidon opettaja Seinäjoki

Kommentoi