Ihmiset ovat etääntyneet toisistaan

Meidän aikamme on loistavaa aikaa, jos lähellä on ystäviä, tuttavia ja sukulaisia. Meidän aikakautemme on menestyksellistä aikaa menestyjille. Meidän aikamme järjestelmät on luotu muille kuin yksinäisille.

Yksinäisyyttä koskee joltinenkin keskustelukielto. Kukaan ei mielellään tule ulos kaapista ja ilmoittaudu yksinäiseksi.

Tietoyhteiskunnan projekti lähtee siitä, että ihmisen vierellä on aina toinen ihminen, joka neuvoo ja opastaa. Kertoo koneista ja laitteista ja ohjaa niitten käyttämiseen. Mitä jos toinen ihminen puuttuu? Ihminen yksinkertaisesti tarvitsee toista ihmistä päästäkseen jossain alkuun ja edetäkseen pitemmälle.

Yhteiskuntamme pyrkii oletusarvoon, että jokainen selviää itsekseen. Jokainen on itseriittoinen. Niin on luotu yhteiskunta, joka suorastaan huutaa toisen ihmisen, neuvonantajan ja lähimmäisen merkitystä. Vanhukset ja eri tavoin sairaat tarvitsevat saattelijoita. Lapsi tarvitsee välittämistä ei ainoastaan tietokonepeleiltä vaan myös aikuisilta ihmisiltä.

Mutta ihmiset ovat etääntyneet toisistaan. Ajatus yhteisvastuusta ja meisyydestä on kaukainen.

Ihmiset putoavat eri syistä yksinäisyyteen. Jos putoaminen päättyisi jonkinlaiseen kimmoisaan turvaverkkoon niin sieltä voisi kimmahtaa takaisin julistamaan kokemuksiaan yksinäisyyden kauhuista. Muussa tapauksessa syntyy murtuminen ja juuri murtumistako ihmisten yhteiskunnallinen peli tahtoo eniten todistaa?

Mietimme miksi äidit ovat surmanneet lapsiaan. Emme tiedä tosiseikkoja. Vain sen minkä media antaa tiedettäväksemme.

Ehkäpä äidit tavalla tai toisella ovat olleet sanoin kuvaamattomalla ja taakoittuneella tavalla yksinäisiä. Suostuneet yksinäisyyteensä kaiken avun tuolle puolen. Tehneet kauheita ratkaisujaan vain itsensä kanssa keskustellen. Yksinäisinä. Niin yksinäisinä, että yksinäisyyttä on tehnyt mieli kynsiä ja raapia.

Haluaisin kirjoituksellani aloittaa vallankumouksen yksinäisyyttä vastaan. Kai se sopii? Luoda läheisyyttä kaupunkeihin kuten Vaasaan. Kaikkialle maailmaan. Muussa tapauksessa yksinäisyyden erilaiset potilaskertomukset jatkuvat.

Jari Ranta

Vaasa

Kommentoi