Jyrki Järvilehdon vapauttava tuomio on käsittämätön

Turun hovioikeus vapautti Järvilehdon kaikista syytteistä, vaikka käräjäoikeus oli tuominnut hänelle vankeutta ystävän hengen vaatineessa veneonnettomuudessa vuonna 2010.

Lehtitietojen mukaan miehet olivat palaamassa illanvietosta Tammisaaresta Järvilehdon omistamalla nopeakulkuisella moottoriveneellä.

Molemmat miehet olivat vahvassa humalatilassa, joten kumpikaan ei olisi saanut ohjata venettä. Turmapaikalla oli nopeusrajoitus, jota tutkimusten mukaan vielä rikottiin rajusti. Syyttäjä vaati Järvilehdolle rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Vesiliikennelaki on vuodelta 1996. Siinä sanotaan, että tätä lakia rikkovalle on tuomittava sakkoa, tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Vesiliikennejuopumus on rikos, jos ohjaa venettä yli yhden promillen humalassa. Tutkimusten mukaan tämä rikos toteutui. Laki sanoo myös, että venettä ei saa luovuttaa ohjattavaksi siihen kykenemättömälle henkilölle. Jos Järvilehto luovutti veneen ohjauksen humalaiselle, hän rikkoi tätä lakia. Ainakin tästä olisi pitänyt tulla joku tuomio. Näyttää, että tässä on taas kerran osattu kiertää lakia niin, että on saatu kuuluisalle formulakuskille vapauttava tuomio, jos se jää voimaan.

Ei ole ihme, jos Suomen oikeuslaitos on saanut niin paljon huomautuksia EU:n tuomioistuimelta. Vanha lakikirjan tuomarinohje sanoo: hyvä ja älykäs tuomari on parempi kuin hyvä laki. Mutta missä on paha ja väärä tuomari, siinä ei auta hyvä lakikaan mitään, sillä hän vääristelee sitä mielensä mukaan.Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan.

Seppo Takala

Seinäjoki