Korkeakulttuuri - mitä se on?

Miten määritellään korkeakulttuuri ja kuka sen määrittelee?

Esa-Pekka Salonen piti haastattelussa oopperaa korkeakulttuurina. Mitäpä siinä, pitäköön vaan. Mitähän kansa sanoo tuohon väittämään?

Mielestäni edustan kansaa, sitä rahvasta, joka kuitenkin pitää hyvin monenlaisesta kulttuurista. Oopperahan on kai kallein kulttuurin muoto yhteiskunnallemme siis meille veronmaksajille. Jo ennen Paavo Arhinmäen ministeriyttä olen miettinyt tätä asiaa.

Olen mielessäni kehittänyt oman määritelmän korkeakulttuurille, eikä se varmaankaan miellytä läheskään kaikkia. Ei kyllä ole tarkoituskaan.

Mielipiteeni pohjautuu siihen, että Suomessa on viime vuosina tehty kaiken maailman historiallisista ja muista asioista ooppera. Totuus on kuitenkin kansan enemmistön mielestä se, että hyvät oopperat on jo tehty, jotkut jopa satoja vuosia sitten. Viime vuosien suomalaiset oopperat ovat ns. väkisin tehtyjä.

Savonlinnassa kävijöistä eivät kaikki edes ymmärrä mitään musiikista. Siellä joutuu käymään "naapureiden" takia. No jos ei musiikista ymmärrä, niin onhan niissä tarina. Tekeekö se ihmisestä sivistyneemmän, jos on käynyt Savonlinnan oopperajuhlissa katsomassa laulunäytelmää? Eiköhän asia johdu alemmuuskompleksista. Halutaan kuulua nk. eliittiin vaikka väkisin. Mielestäni oopperaväestä osa haluaakin erottua eliittinä "rahvaasta".

Jos minulle sattuisi vastakkain Savonlinnan oopperajuhlat tai Etelä-Pohjalaiset Spelit tai Kaustisen kansanmusiikkitapahtuma, valinta olisi ehdottoman selvä, kansanmusiikkia. Kansanmusiikkitapahtumissa esiintyjät ovat luonnollisia, omina itsenään. Oopperassa en jaksaisi katsoa sitä naaman vääntelyä, että saataisiin muodostettua "oikeaoppinen" ääni ja ääntäminen.

On se vaan kiva kuunnella esim. Arttu Rajalaa haitarineen. On se helppoa kun osaa!

Minä siis määrittelen oopperan aivan samaan sarjaan muiden kulttuurimuotojen kanssa, aivan samalle viivalle. Hyvä esitys on mielestäni aina korkeakulttuuria, ja se on makuasia mikä on hyvää. Onhan olemassa myös muuta esittävää taidetta, ei sentään unohdeta sitäkään ja sen arvoa.

Itse erityisesti nautin vanhasta jatsista ja bluesista. Silti minulle kelpaavat vanhojen oopperoiden aariat ja jopa kirkkomusiikki, jos se on hyvää. Ja kaikki mahdollinen siitä väliltä, jopa heavy ja Lordi.

Hannu Lehtiö

Isokyrö