Kuka hoitaa lapsia, jos äiti sairastuu?

Sunnuntain 18.10 Pohjalaisessa yksihuoltajaäiti Marja Rantanen kyseli, kuka hoitaa lapsia, jos kotiäiti sairastuu. "Kotiäiti ei voi jäädä sairaslomalle". Miten niin KOTIäiti? Kuka hoitaa lapsia, jos kuka tahansa äiti tai isä sairastuu? Työssäkäyvä vanhempi voi jäädä sairaslomalle työstä, mutta ei vanhemmuudesta! Ainakin meidän kahden työssäkäyvän vanhemman perheessä olemme äiti ja isä 24 h vuorokaudessa ja jos sairastumme, tarvitsee lapsemme silti hoivaa sen 24 h/vrk! Mahdollisessa hoitopaikassa voi olla muutaman tunnin, mutta loppuvuorokausi pitää joka tapauksessa hoitaa jotenkin. Ja usein 40 asteen kuume on sen verran rankka, että ei siitä lähdetä lasta hoitoon viemään. Lisäksi lapsi sairastaa usein yhtä aikaa vanhemman kanssa.


Muistuupa mieleen eräskin keväinen viikko, jolloin sairastuimme vatsatautiin molemmat puolisoni kanssa. Kuumetta oli niin paljon, että lasta ei jaksanut viedä edes eskariin eikä se olisi tartuntavaaran vuoksi ollut edes järkevää. Isovanhemmat asuvat sen verran kaukana, että heitä ei saanut siihen hätään avuksi eikä ketään muitakaan tuttavia.

Jotenkin se 6-vuotias siinä pärjäsi meidän nukkuessa, ilmeisesti teeveen ääressä ja osasi kai ottaa itselleen ruokaakin jääkaapista. Vähän kyseenalaiselta tilanne tuntui, mutta muutakaan vaihtoehtoa ei ollut. Ja onnemme oli, että lapsi oli jo kuusivuotias.

Mielestäni Marja Rantasen kysymys on aiheellinen, mutta ei koske KOTIäitejä. Ratkaisun, että puoliso saisi sairaslomatodistuksella lomaa työstä lasten hoitamiseen pitäisi koskea kaikkia, ei vain kotiäitien puolisoita, koska tilanteita voi olla monenlaisia: toinen vanhempi sairastaa 24h/vrk ja lapset ovat olemassa 24 h/vrk. Ongelmaksi jää siitä huolimatta yksinhuoltajavanhemmat riippumatta siitä, ovatko kotona vai työssä.

Mielestäni ainoa todellinen ratkaisu olisi kotiapu, jota nytkin varakkaat perheet voivat saada yksityiseltä palveluntarjoajalta. Kunnallinen perheiden kotiapu tarjoaisi ratkaisun niin kotivanhemmille kuin työssäkäyvillekin ja maksu tulisi määräytyä perheen taloudellisen tilanteen mukaan. Tähän tarvittaisiin resurssia, etenkin influenssa-aikoina kysyntää voi olla paljonkin ja tarpeet voivat tulla yllättäin.

Ymmärrän, että KOTIäitiys voi tuoda joitain erityisiä kysymyksiä perheen tilanteeseen, mutta kaikista asioista ei tarvinne tehdä erityiskysymystä, mikäli sama ongelma on olemassa jossain muodossa kaikissa lapsiperheissä.

Vanhempi 24 h/vrk Vähäkyrö