Lukijoilta: 1,5 miljoonaa euroa moderniin esittävään taiteeseen Vaasan sisäsatamassa

Olen seurannut lehdissä käytyä kiivasta keskustelua Vaasan sisäsatamassa toimimisestamme. Haluan tässä tuoda muutaman näkökulman esiin selventäen yksityiskohtia ja kertoa, mitä alueella on todellisuudessa tehty.

Olemme investoineet sisäsataman alueelle yhteensä 1,8 miljoonaa euroa kahden tuotantoyhtiön kautta kolmen vuoden aikana. Summa kohdentuu erilaisiin rakenteisiin sekä erityisesti esittäviin taiteisiin. Esittävien taiteiden osuus on lähes 1 500 000 euroa tästä summasta

Olemme tuoneet sisäsataman alueelle kolmen vuoden aikana 1 000 taiteilijaa, joista jokaiselle on maksettu korvaus esittävän taiteen harjoittamisesta. Voidaan sanoa toimintojen kautta sisäsataman alueella esittävien taitelijoiden määrän olevan 960 taiteilijaa, eli lähes tuhat eri esittävien taiteen alojen taiteilijaa kolmen vuoden aikana käynnissä oleva sesonki mukaan lukien.

Mukaan listaukseen mahtuvat kymmenet pohjalaiset nuoret taiteilijat, yksi euroviisuvoittaja-viulisti, kaksi Vaasan kaupunginorkesterin konserttia ja kymmenet ulkomaalaiset taiteilijat.

Sisäsataman esittävän taiteen toiminta on mahdollistanut myös omistamani ja edustamani Vaasa Festivalin järjestämisen, josta on rakentunut erään RKP:n ex-kansanedustajan mukaan ”Vaasan lippulaivatapahtuma yli kielirajojen”. Jos Sisäsataman Terassia ei olisi, ei olisi myöskään Vaasa Festivalia, johon mm. ensi kesänä 2021 saamme yhdeksi pääesiintyjistämme Tomas Ledinin sekä vielä julkaisemattoman erittäin tunnetun eurooppalaisen naislaulajan. Tulevan kesän 2020 festivaali on todennäköisesti koronan luomien peruutusten vuoksi yksi Suomen kesän suurimmista.

Taide on moniulotteinen käsite, me omalta osaltamme olemme sitä harjoittaneet alueella vahvasti työllistäen taiteilijoita tarjoten samalla myös kymmenille tuhansille ihmisille taide-elämyksiä. Alueella emme ole tehneet toimintaa, joka ei liittyisi kulttuuriin. Esimerkiksi jäähalli rakennetaan kuitenkin aivan toiseen paikkaan.

Esittävä taide elävöittää ranta-alueitamme nähdäkseni hienosti ja sisäsatama on osoittautunut erinomaiseksi paikaksi tällaiseen toimintaan Vaasassa eri kohteisiin tekemiemme eri kokeilujen perusteella.

Aikanaan kun terassialuetta ja tapahtumia sisäsatamaan suunnittelimme, huomioimme suunnitelmiin tarkasti myös paljon puhutun veistospuiston ja tälle on edelleen osoitettu näyttävä sijainti alueella. Toivottavasti jonain päivänä vielä näemme lisää veistoksiakin sisäsataman alueella.

Haluamme omalta osaltamme kehittää sisäsatamaa jatkossakin kulttuurin kehtona, jossa esittävällä taiteella on merkittävä rooli. On ollut hienoa huomata miten eri taiteen alojen edustajat pystyvät toimimaan alueella rinnakkain. Kuvataide ja esittävä taide sopusoinnussa.

Kolme vuotta sitten päätimme tiimini kanssa, että nostamme sisäsataman alueen sille tasolle, minne se kuuluukin: yhdeksi Suomen tunnetuimmista viihtymisalueista, jonne saavutaan kauempaakin Suomesta seuraamaan konsertteja ja viihtymään festivaaleilla. Festivaaleilla, joka olisi Pohjanmaan maakunnan lippulaiva ja vahva vetonaula kansallisesti ja kansainvälisesti. Näin syntyi Vaasa Festival ja Sisäsataman Terassi. Olemme pääsemässä kolme vuotta sitten asettamaamme tavoitteeseen.

Tulevaan kesään solmimme Vaasan Sportin kanssa sopimuksen, jonka avulla työllistämme vaikean liigakauden jälkeen jäähallin ravintoloiden henkilökuntaa. Näin pystymme tarjoamaan useammalle kymmenelle henkilölle ympärivuotisen työpaikan Vaasassa.

Mitä tulee sopimukseemme Vaasan kaupungin kanssa, kaikki investoinnit olemme maksaneet toistaiseksi itse kunnallistekniikasta lähtien. Jopa museon erilaiset rakenteelliset investoinnit olemme maksaneet toistaiseksi itse, mm. uuden ulko-oven, invaluiskan, sekä useita keittiölaitteita. Olen myös viestinyt kaupungille olevamme valmiit tekemään investointeja hallitusti museon sisäosan kahvilatilaan, jos tahtotila sen kehittämiseksi jonain päivänä löytyy. Olemme maksaneet myös vuokraa toiminnasta useamman kymmenen tuhatta euroa. Omasta aloitteestani vuokraa myös korotettiin tälle vuodelle 2020.

Sisäsataman alueelle mahtuu nähdäkseni vielä useita muitakin toimijoita. Olenkin varma, että näemme sisäsatamassa tulevina vuosina entistäkin monimuotoisempana ja eläväisenä alueena, jossa korkeakulttuuri ja viihdekonsertit sekä useat ravintolat elävät sopusoinnussa rinnakkain.

Tekemiemme miljoonainvestointien takaisinmaksuajan ollessa jopa kymmeniä vuosia, olisi pieni katastrofi, jos jostain ulkoisesta syystä johtuen parin toimintavuoden jälkeen alueella ei saisikaan enää toimia. Onneksi tällaisesta ei kuitenkaan ole viitteitä ollut missään vaiheessa, päinvastoin.

Vaasan kaupunki on alusta saakka ollut erittäin yrittäjämyönteinen ja ottanut allekirjoittaneen, ajoittain rehellisesti sanottuna lennokkaaksikin menevät ideat hienosti vastaan. Kiitos siis erinomaista työtä tekeville Vaasan kaupungin työntekijöille optimistisuudesta, pitkäjänteisyydestä, yrittäjämyönteisyydestä ja yhteistyökykyisyydestä. Tämä on vahva signaali myös muille toimijoille ja Vaasaan sijoittumista miettiville ihmisille siitä, että kaupunkiin kannattaa rohkeasti investoida ja muuttaa. Vaasassa on hyvä yrittää, työskennellä ja elää.

Tommi Mäki

toimitusjohtaja, promoottori, yrittäjä

Vaasa Festival & Sisäsataman Terassi oy

Vaasa

Kommentoi