Lukijoilta: Ääniä vonkaamassa

Mistä tunnet sä ehdokkaan? Onko tyrkyllä sulle vaan? Miksi paljon hän lupailee, mitään silti ei tee?

Tutun laulun tekstiä sopivasti muokattuna voisi jatkaa pitkäänkin. Ehkä Vesku Jokinen tekisi riimitystä omalla tyylillään ja etsisi laululle sopivan melodian. Vesku veti tv-ohjelmassa kotiin täyden potin, joten puolueet laidasta laitaan ovat todennäköisesti jo ovella kyselemässä musikantin halukkuutta kunnallisvaaliehdokkaaksi. Valtuustossa taso nousisi, sillä valinta olisi varma.

Vesku saisi ääniä kuin Pietari kalansaalista, mutta jääköön musiikintekijä tässä vain jutun piristeeksi. Pitkään mukana olleena antaisin mielelläni ohjeita epätietoisille äänestäjille siitä, ketä ei ainakaan kannattaisi äänestää.

Talous on tärkein tekijä, vaikka sen puolesta puurtaneet ovat menestyneet tosi huonosti viime vuosina kaikissa vaaleissa, myös Vaasassa.

Jos ehdokkaasi vaatii veronalennuksia, katso seuraavaksi, mitä asioita hän kannattaa menopuolella. Innokas urheilutilojen rakentaja varmistaa kotikaupunkimme kriisikuntana jatkumisen. Ei/nej hänelle.

Kulttuuripuolella odotetaan kuumeisesti, että senkin vuoro tulisi joskus. Musiikkitalon suunnittelussa mammuttitauti pilasi kokonaisuuden, saa nähdä, mitä lopulta saadaan. Hanketta on vaikea enää sovittaa kohtuuraameihin, niin että pitkin hampain...

Lisää kuumia paikallisia vaaliteemoja löytyy kaupungissamme yllin kyllin, osa tarkoituksella unohdettavaksi. Sähköllä toimiva matkustajakone voisi lentää Uumajan lisäksi tai vaihtoehtona Kokkolaan ja Seinäjoelle. Aluksi voisi olla turvallisempaa, jos reitin alla olisi kuivaa maata.

Kiinteä maayhteys tunnelin tai sillan avulla kannattaa unohtaa. Näitä ehdottavat pitää äänestäjän ruksata ensimmäisenä pois suosikeista. Vaasan talous on kyntänyt alijäämässä kohta 10 vuotta. Harkitse ehdokasta, joka sitoutuu tämän ongelman poistamiseen kahden seuraavan vuoden aikana myymättä kaupungin oman sähköyhtiön jakeluverkostoa.

Kuntaliitokset kannataa toistaiseksi unohtaa. Sote-uudistus muuttaa kuntarakennetta historiassa ennennäkemättömällä tavalla. Jos siitä selvitään “hengissä”, ei tarvitse pelätä jokavuotisia vesi-, jätevesi-, hulevesi- ym. maksujen korotuksia.

Risto Kukko

Vaasa

Kommentoi