Lukijoilta: Äärioikeistolaisesta terrorismista

Turkulaiset Ossi Pajunen ja Vesa Suvanto kirjoittivat Ilkassa 22.8.19 siitä, että sisäministeri Maria Ohisalo lietsoo epäluottamusta puhumalla äärioikeistolaisesta vihanlietsonnasta.

Mielestäni Ohisalo mieluummin vähättelee kuin liioittelee äärioikeiston uhkaa, koska oikeistoterrorismia on viime vuosina esiintynyt Suomessa jo ennen Turun terroripuukkoiskua.

Pelkästä vihapuheesta ei ole ollut kyse. Vuonna 2015 Suomessa tehtiin noin 20 polttopulloiskua turvapaikkahakijoiden vastaanottokeskuksia kohtaan, ja useimpia niistä tutkittiin törkeinä tuhotöinä. Suurin osa rikoksista jäi selvittämättä, mm. törkeimmät tapaukset Lammilla ja Raumalla.

Polttopulloiskut loppuivat pian sen jälkeen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö kutsui niitä murhapoltoiksi.

Se, että suurin osa iskuista jäi selvittämättä ja että ne loppuivat Niinistön kannanoton jälkeen, viittaa nähdäkseni tavoitteellisuuteen, suunnitelmallisuuteen ja julkisuuskuvan osuvaan arviointiin. Ellei poliisi selvitä rikosta, se joko on taitavasti tehty tai sitten poliisi on kyvytön. Haluan uskoa ensimmäiseen vaihtoehtoon.

Poliisi on selvittänyt tehokkaasti turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien tekemiä rikoksia, mistä he ansaitsevat tunnustuksen.

Koska poliisilla on keinot tämän rikollisuuden kitkemiseen ja muu yhteiskunta on herännyt siihen, että se tulee mieluiten ehkäistä ennakolta, en olisi erityisen huolestunut sen aiheuttamasta uhkasta toisin kuin Pajunen ja Suvanto. Valppaana toki sopii olla.

Esimerkkiä vielä murhapolttoja vakavammasta äärioikeistolaisesta terrorismista ei tarvitse hakea Teksasista tai Uudesta-Seelannista. Utøyan paholainen riehui naapurimaa Norjassa, ja Saksassa äärioikeisto on ottanut poliittisen murhan keinovalikoimaansa.

Polttopulloiskut tehneet, nyt nukkuvat terroristisolut elävät keskuudessamme. Poliisi tiettävästi ei enää erityisesti panosta näiden rikosten selvittämiseen. Pelkään polttopullomenetelmän tulevan joskus uudelleen käyttöön pelottelu- ja eliminointimentelmänä.

Karri Helin

Seinäjoki

Kommentoi