Lukijoilta: Abraham-sopimus on mahdollisuus palestiinalaisille

Täysien diplomaattisuhteiden solmiminen Israelin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Bahrainin välille on historiallinen tapahtuma ja käännekohta Lähi-idässä.

Uusi alku tuo rauhan myötä konkreettisia, välittömästi tuntuvia vaikutuksia. Sopimus edustaa paradigmaa muuttavaa askelta eteenpäin Lähi-idässä ja tarjoaa myös muille arabimaille mullistavan tilaisuuden luoda muodolliset suhteet Israelin valtioon, mitä pidettiin aiemmin kaukaa haettuna, jopa mahdottomana. Se tarjoaa ilmeisen vaihtoehdon radikaaleille voimille, jotka haluavat jatkaa sotimista, kunnes voitto on saavutettu. Nämä voimat kieltäytyvät konfliktien rauhanomaisesta ratkaisemisesta ja kääntävät samalla selkänsä rauhan tuomille yhteistyömahdollisuuksille. Lisäksi sopimus vahvistaa maltillisia voimia Iranin ja sen edustajien alueelle kylvämän ekstremismin edessä.

Juuri solmittu rauhansopimus on virstanpylväs, joka tarjoaa myös palestiinalaisille ainutlaatuisen tilaisuuden palata suoriin neuvotteluihin Israelin kanssa. Israel on valmis tulemaan neuvottelupöytään Yhdysvaltain hallinnon rauhanaloitteen periaatteiden mukaisesti. Rauhansopimus tarjoaa käytännöllisen ja realistisen perustan neuvottelujen aloittamiselle, ja Abraham Accords –nimen saaneen sopimuksen valossa kestävän ratkaisun aikaansaaminen Israelin ja palestiinalaisten välillä näyttää nyt olevan helpommin saavutettavissa.

Viime kädessä uusi rauhansopimus kertoo arvojen yhdenmukaistumisesta. Israel, Arabiemiraatit ja Bahrain ovat kaikki ilmastonmuutoksen, vähenevien luonnonvarojen ja koronaviruksen tuomien haasteiden keskellä. Yhteisymmärrys on erimielisyyksiä tärkeämpää.

Sopimusmaiden välinen yhteistyö on välttämätöntä ja palvelee kaikkien kansalaisten etuja.

Israel ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat ovat nuoria valtioita, jotka muutamassa vuosikymmenessä ovat onnistuneet kehittämään dynaamisen ja kukoistavan talouden. Molemmat ovat yrittäjähenkisiä innovaatioiden ja teknologian kärkimaita. Israelin kauppa- ja teollisuusministeriö ennustaa, että vienti ja investoinnit näiden kahden maan välillä saattavat pian nousta satoihin miljooniin dollareihin vuodessa. Kyberturvallisuus, energia, lääketiede, rahoitus, viestintä ja maatalous tulevat erityisesti hyötymään kaupan ja investointien kasvusta. Israelin ja Arabiemiraattien terveysministerit ovat jo sopineet yhteistyöstä etenkin koronaviruksen torjunnassa.

Kehotamme kaikkia, jotka ovat seuranneet tämän historiallisen sopimuksen syntymistä tunnistamaan sen merkityksen, ilmaisemaan tukensa julkisesti ja rohkaisemaan muita seuraamaan esimerkkiä. Toivomme vilpittömästi, että muutkin Lähi-idän maat näkevät tämän sopimuksen avulla luomamme yhteydet kansojen ja talouksien välillä ja hyödyt, joista hekin voisivat päästä osallisiksi.

Hagit Ben-Yaakov

Israelin suurlähettiläs

Kommentoi