Lukijoilta: ”Aeta est fabula”

Eli näytös on loppuun näytelty, sanottiin muinaisajan teatterissa esityksen loppuessa. Nämä sanat lausui keisari Augustus viimeiseksi kuolinvuoteellaan. Aikanaan kävi käsky, että ”koko kansa oli verolle pantava”. Sieltä tuli tuo mennyt juhlakin.

”Vuosi vanha vaipui hautaan, riemuineen ja murheineen” eli tätä jukertaessani se alkaa jo kallistaa päätään eli ei kovinkaan riemusta? Sanottaisiinko muistosanoina niin kuin entiselle tinurille, ”paljon tinasit, paljon pilasit, viimein kolvis kylmeni”!

Pojasta parantunut polvi on osoittanut aktiivisuuttaan hävittämällä ja tuhoamalla juhlan rekvisiittaa – johon tosin jo ”uuspakanallinen” sivistyneistö on ohjannut koulujakin eli pois ikiaikaisesta, kestävästä kulttuurista – sieltä Augustuksen ajoilta? Ruotsissa kuuluu tuo ”olkipukki” säästyneen vandalismilta, lieneekin syytä häpeillen tunnustaa heidän paremmuutensa – kasvatuksessa?!

Uusliberaali hallintomme on kuopinut syyssumuista ilmastoamme milloin milläkin kokoonpanolla, jaellen itselleen, apulaiskolonnalleen, politiikalleen ja ahneille vain lisää?! Tavoitteenahan tulisi olla korjata väärää eli oikeudenmukaistaa elämisen edellytyksiä. Eihän ns. taloudellista paariaryhmää enää tulisi olla edes, mutta tuon kateuden ja ahneuden seurauksena rumuus ja eriarvoisuus on vain lisääntynyt! Siitä huolimatta, vaikka maa ylösrakennettiin hyvin ja halvalla. Emme ole kuulleet kenenkään edes kehuneen omalla tekemisellään, saati yksin aikaansaaneen ”miljunäärituloja ja -säästöjä”!

Tuon tavoitteen saavuttamiseen olemme teidätkin palkanneet. Totuus, oikeudenmukaisuus ja inhimillisyys johtotähtenä uudelle vuodelle, se odottaa suurena enemmistönä, peruskäskyt ja -kiellot jo vuosituhansia tienviittoina hyväksyen. Niihin ei kuulu ahneus, joka jo keskiajalla tunnettiin ns. kuolemansyntinä kuten kateus, viha ja ylpeyskin.

J. Ruokoja

Laihia

Kommentoi