Lukijoilta: Ahkerasta tulee harvoin rikas

Ilkka-Pohjalaisen Maan tila -kolumnissa (3.1.) ihmeteltiin suomalaisten käsityksiä rikastumisesta. Kolumnin aihe pohjaa Danske Bankin “Taloudellinen mielenrauha” -kyselytutkimukseen, jonka aiheita olivat suomalaisten oma talous nyt ja tulevaisuudessa, sijoittaminen ja vaurastuminen sekä ilmastonmuutos ja vastuullinen sijoittaminen.

Kyselyssä kysyttiin: Mitkä näistä keinoista koet sellaisiksi, joilla voisit itse vaurastua? Valitse kolme todennäköisintä keinoa, joilla uskot, että voisit vaurastua.

Vastauksissa kolmen korkeimman joukkoon nousivat lottovoitto, säästäminen ja periminen. Neljänneksi ja viidenneksi tuloksissa ylsivät ahkera opiskelu ja työssäkäynti, sekä yrittäjyys.

Il-Pon kirjoituksen mukaan vastaukset kertovat yhteiskunnan arvojen ja rakenteiden armottomasta vinoutumisesta, koska lottoaminen nähdään uskottavampana keinona rikastua, kuin yrittäminen tai ahkera työn tekeminen.

Rohkenen olla eri mieltä. Kansalaisten vastaukset kertovat enemmän realismista. Työnteolla toki vaurastuu, mutta rikkaaksi sillä harvoin tullaan.

Suomessa on lukematon määrä ahkeria työntekijöitä. Tunnollisia opettajia, sairaanhoitajia ja laitoshuoltajia.

Jos rikastuminen olisi kiinni ahkeruudesta, tunnollisuudesta tai yritteliäisyydestä, meillä olisi iso kasa rikkaita erilaisten ammattien harjoittajia.

Sama koskee myös yrittäjiä. Suomessa on yli 250 000 yritystä. Ahkeria, vastuuntuntoisia ja asiaansa intohimoisesti suhtautuvia yrittäjiä.

Markkinatalouden kova kilpailu pitää kuitenkin huolen siitä, että harvasta yrittäjästä tulee rikas.

Björn Wahlroos, yksi Suomen tunnetuimmista miljonääreistä, totesi Helsingin sanomien haastattelussa, ettei koskaan tietoisesti yrittänyt rikastua. Wahlroos sattui vain olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Rikastumiseen tarvittiin osaamisen lisäksi myös hyvää onnea. Onnea tarvitaan myös lotossa.

Antti Knuuttila (vas.)

kaupunginvaltuutettu

Seinäjoki

Kommentoi