Lukijoilta: Aika avata Suomen ja Ruotsin välinen raja

Tanska avaa rajansa Ruotsiin elokuun alusta alkaen. Maan viranomaiset arvioivat tartuntojen Ruotsissa vähentyneen heinäkuun aikana tarpeeksi, jotta voidaan mahdollistaa matkustaminen kaikilta Ruotsin alueilta Tanskaan. Raja-alueiden asukkaat, muun muassa skoonelaiset, saavat matkustaa Tanskaan ilman erityistä syytä. Muilta alueilta tulevilta vaaditaan erityinen syy tai vähintään kuusi varattua yöpymistä Tanskassa.

Suomen olisi nyt syytä harkita Tanskan esimerkin seuraamista mahdollisimman pian, ja maiden välisen rajan avaamista. Se olisi mahdollista esimerkiksi soveltamalla vastaavia sääntöjä kuin Tanska.

Pohjoismaiden täytyy nyt tehdä kaikkensa maiden välisen pirstoutumisen estämiseksi. Pohjoismainen yhteistyö on vahvasti juurtunut sekä kansalaisten keskuuteen että hallintoon, eikä pandemia ole sen perustaa heilauttanut. Meidän täytyy kuitenkin valmistautua paremmin, jotta tulevaisuudessa pystyisimme käsittelemään tämänkaltaisia kriisejä yhdessä. Muuten pohjoismainen yhteistyö vesittyy niin, ettei nopeita päätöksiä vaativista tilanteista selvitä.

Ellei Suomi jousta asettamastaan rajasta 8 tartuntaa 100 000 asukasta kohden, ruotsalaiset eivät välttämättä pääse Suomeen ennen kuin rokote on kehitetty. Siksi pitäisi nyt Tanskan tavoin löytää joustavuutta, eikä vain katsoa nykytilaa. Tärkeintä on huomioida Ruotsin laskeva tartuntakäyrä, joka on vaikuttanut ratkaisevasti siihen, että Tanskan ja Saksan kaltaiset tärkeät kauppakumppanit ovat päättäneet avata rajansa ruotsalaisille.

Suomen ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari painotti Helsingin Sanomien haastattelussa, että vientiyritysten on oltava nopeasti paikalla, kun kauppa taas käynnistyy koronaviruksen jäljiltä. Jotta yritykset tähän pystyisivät, pitäisi raja avata Suomen toiseksi tärkeimpään vientimaahan Ruotsiin. Monet Suomen tärkeimmistä vientimaista kamppailevat pandemian kuriin saamiseksi, mikä on heikentänyt maiden taloutta. Suomelle tämä tarkoittaa, että vienti muihin pohjoismaihin nousee tärkeämmäksi kuin koskaan aikaisemmin.

Suomi on tähän mennessä selvinnyt pandemiasta määräämällä sulkuja ja estämällä tartunnan leviämistä. Syksyllä saattaa olla edessä toisen aallon kohtaaminen ja samalla pitäisi saada talouteen vauhtia. Nämä eivät saa olla toisiaan poissulkevia. Pohjoismaisiin naapurimaihimme verrattuna Suomi kohtasi koronakriisin huomattavasti heikommista taloudellisista lähtökohdista. Nyt tarvitaan työllisyyttä ja vientiä vahvistavia päätöksiä, jotka edistäisivät investointeja ja osoittaisivat yhteiskunnallista dynamiikkaa.

Kjell Skoglund

toimitusjohtaja

Suomalais-ruotsalainen kauppakamari

Kommentoi