Lukijoilta: Akkaselle syyttömyysolettamasta

Hannu Akkanen kommentoi 9.7. kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojaepisodia koskevaa mielipidekirjoitustani, jonka olin laatinut tuoreeltaan eduskuntakäsittelyn jälkeen ja joka julkaistiin 6.7.

Mäenpään tapaus oli ensimmäinen laatuaan nykyisen perustuslain aikana ja toivottavasti jää viimeiseksi.

Poliisitutkinnan mukaan syytekynnys ylittyi ja valtakunnansyyttäjä totesi haastattelussa käsityksenään, että todennäköisesti Mäenpää olisi saanut oikeudessa langettavan tuomion. Nakertaa eduskunnan arvovaltaa, että se joutuu ottamaan kantaa kansanedustajan rikosepäilyyn eli asettumaan oikeusistuimen rooliin.

Erityisen arveluttavaa oli, että äänestyksen tulos johti syyttämättä jättämiseen, vaikka tavallinen kansalainen olisi joutunut samanlaisesta julkisesta heitosta oikeuteen ja todennäköisesti saanut tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Akkanen toteaa, että syyttömyysolettama ulottuu koko oikeusprosessiin, toisin sanoen syytettyä ei tule pitää syyllisenä ennen kuin oikeus on antanut langettavan tuomion.

Se on totta, mutta ei päde silloin kun oikeutta ei käydä. ”Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on … katsonut, että syylliseksi toteava syyttämättäjättämispäätös kumoaa syyttömyysolettaman vaikka syyte olisi jätetty nostamatta.” (Tieteen termipankki, syyttömyysolettama).

Piakkoin valtakunnansyyttäjä tulee antamaan Mäenpään tapauksessa syyttämättäjättämispäätöksen. Jää nähtäväksi millaisen muodon se saa.

Karri Helin

Seinäjoki

Kommentoi