Lukijoilta: Akkutehdas Vaasaan

Sähköautojen akkujen arvoketju raaka-aineista käytettyjen akkujen kierrätykseen on pitkä ja monivaiheinen. Euroopan komission tavoite on luoda aidosti eurooppalainen akkutuotannon arvoketju.

Litium on tärkeä akkumetalli. Kaivosyhtiö Keliber on löytänyt merkittävän litiumesiintymän Keski-Pohjanmaalta.

Toinen tärkeä akkumetalli on koboltti. Sen ylivoimaisesti suurin tuottaja maailmalla on Kongon Demokraattinen Tasavalta. Sillä on kuitenkin mainehaitta johtuen työoloista ja ympäristön pilaamisesta.

Suomestakin sitä löytyy. Kaivosyhtiöitten kiinnostus Kainuun ja Lapin esiintymiin on lisääntynyt. Kobolttia jalostetaan Kokkolassa.

Kemian jätti BAFS aloittaa akkumateriaalien tuotannon Harjavallassa parin vuoden kuluessa. Samoin Terrafame aloittaa akkukemikaalien tuotannon Sotkamossa.

Vaasan toivotaan saavan tästä Suomen ketjusta akkukennojen valmistuksen ja akkujen kokoonpanon.

Akkuvalmistaja Northvolt rakentaa suuren tehtaan Skellefteåhon. Valitettavasta siis Pohjanlahden länsirannalle. Yritys sanoo sen työllistävän jo rakennusaikana enimmillään 1 500 työntekijää ja 2 500 toimiessaan.

Sellaisella työpaikkojen lisäyksellä olisi suuri merkitys Vaasan työssäkäyntialueelle.

Tällaisella investoinnilla on lisäksi monenlaisia positiivisia sivuvaikutuksia alihankintaan, asuntojen ja palvelujen kysyntään, kauppaan ja tietysti julkiseen talouteen.

Sähköenergian varastointiteknologia täydentäisi Vaasan imagoa energiaklusterina.

Myös väestörakenteen kehityksen kannalta olisi hyvä saada työikäistä väestöä maakuntaan, sillä Pohjanmaan asukasmäärä on laskenut jo vuosia.

Vaasankin asukasmäärä kasvaisi muualta maasta muuton ansiosta, eikä vain maahanmuuton seurauksena.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi