Lukijoilta: Aktiivimallin ympäriltä

Ei luulisi vaalien jo aikoja menneen ja uuden hallituksenkin aloittaneen toimintansa, kun kuuntelee demarien ja vasemmistoliittolaisten kommentteja aktiivimallista. Viimeisimmät kannanotot kuultiin demarien hengennostatustilaisuudessa viime viikolla. Vaalikiimassa esitetyt erilliset lupaukset omille kannattajille pitäisi jo unohtaa, elleivät ne sisälly hallitusohjelmaan.

Tuo aktiivimallihan oli vihervasemmiston hampaissa koko sen säätämisestä lähtien, ja taisivat nämä puolueet kerätä vaalivoittonsakin tällä keppihevosella. Aktiivimallin pahuuden argumentointi vaan oli, niin silloin kuin nytkin, tätä näille porukoille tyypillistä mutuargumentointia.

No asian luultiin saaneen jonkinlaisen ratkaisun, kun hallitusohjelmaan kirjattiin selkeä sopimus aktiivimallin muuttamisesta. Hallitusohjelman sanatarkka kirjaus on: ”Puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”. Lieneekö ymmärrys- vai lukemisongelma heillä, jotka eivät näe sanaa ”kun”.

Hallitusohjelman ns. metaperiaatteina tai peruslupauksina kansalaisille luetellaan aivan ohjelman alussa viisi toimintaperiaatetta, joiden vakuutetaan vaikuttavan kaikkeen hallituksen poliittiseen päätöksentekoon. Lupaukset alkavat virkkeellä. ”Jatkuvan muutoksen keskellä emme kuvittele tietävämme etukäteen, mikä toimii ja mikä ei.” Ja neljännessä lupauksessa mainitaan: ”Sitoudumme tietopohjaiseen politiikan tekoon sekä systemaattiseen vaikutusarviointiin kaikessa lainvalmistelussa.”

Nämä periaatteet näyttävät unohtuvan vasemmistolta, kun on kyse aktiivimallin muutoksesta. Huippuargumentointia edustaa viikolla koko sos.dem. ryhmä ja erityisesti sen ryhmäjohtaja Lindtman. Viikon kokouksessa hän julisti ilman mitään tutkimusta tuomion aktiivimallista. Hänen mukaansa aktiivimalli on tehoton, epätarkoituksenmukainen ja epäoikeudenmukainen. Noin vaan tyhjentävästi argumentoitu. En tiedä, luuleeko Lindtman olevansa jokin uudesti syntynyt antiikin oraakkeli vai onko hänellä apuna joku toinen oraakkelitaidot omaava henkilö. Ehkäpä SAK:sta. Ainakin siinä on unohdettu nuo hallitusohjelman pari tärkeää perusperiaatetta.

Eri hallituspuolueiden tulisikin koko hallituskauden ajan ainakin virallisluonteisissa kannanotoissa pitäytyä niihin ratkaisuihin ja tavoitteisiin, jotka ilmenevät yhteisessä hallitusohjelmassa. Jos näin ei käy, hallitustaipaleesta tulee myrskyisä ja ehkäpä suhteellisen lyhytkin.

Vasemmiston tulisikin ottaa tuumaustauko aktiivimallin muutoksessa. Kaikkien tulisi nyt odotella VATTin lokakuulla julkaistavaa tutkimusta aktiivimallin tehoista. Sen jälkeen on hyvä ja hallitusohjelman mukaista tehdä mahdolliset muutokset, jos VATTin tutkimustulokset niin osoittavat.

Lasse Kojonen

Ilmajoki

Kommentoi