Lukijoilta: Alhonnoro vastaa Mäkyselle

Euroopan Unioni määrää sakon uhalla Puolan ja Unkarin korjaamaan EU:n peruskirjan vastaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusloukkaukset. Hienoa ja niin tärkeää, että EU käyttää valtaansa vähemmistöjen puolesta!

Samaan aikaan meillä on vaasalainen kansanedustaja, joka kertoo olevansa joiltakin osin samaa mieltä Unkarin linjan kanssa. Samainen kansanedustaja kirjoitti ensin Pride-vihamielisen ja asiavirheitä sisältävän kirjoituksen maakuntalehteen, ja on sen jälkeen saanut esitellä mielipiteitään aiheesta useassa lehtijutussa.

Käsittämätöntä, että rikosilmoituksenkin aikaan saanut juttu julkaistiin, ja sen jälkeen kirjoittajalle on annettu valtavasti lisää palstatilaa kertoa asiasta ilman, että asiavirheitä oltaisiin korjattu tai ristiriitaisiin väittämiin puututtu. Siksipä teen asian nyt tässä.

Väite: sukupuolineutraalit liikennemerkit ja henkilötunnuksen vaihtaminen sukupuolineutraaliksi aiheuttavat veronmaksajille miljoonien eurojen lisäkustannukset. Ei pidä paikkaansa.

Liikennemerkit on uudistettu osana suurempaa lainsäädäntöuudistusta. “Sukupuolineutraalius ei ollut merkkien suunnittelutyössä millään tavalla mukana. Merkeistä oli tarkoitus tehdä sellaisia, että ne ovat koneellisesti helppoja piirtää ja että tekoäly tunnistaa ne hyvin”, kertoi Traficomin Jussi Pohjonen helmikuussa Ilkka-Pohjalaiselle.

Henkilötunnuksia taas ollaan päivittämässä monesta syystä. Tarkoitus on varmistaa, etteivät tunnukset lopu kesken ja vähentää henkilötunnusten väärinkäyttöä. Samalla on luonnollista poistaa myös tarpeeton sukupuolimerkintä tunnuksesta.

Vähemmistöjen oikeudet eivät ole itsestäänselvyys edes Suomessa, ja siksi niitä on aktiivisesti edistettävä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perusoikeuksia joudutaan yhä anomaan kansalaisaloitteilla. Keväällä oikeudenmukaista translakia vaativa Oikeus olla -kansalaisaloite keräsi hetkessä yli 50 000 allekirjoitusta ja tulee aikanaan eduskunnan käsittelyyn.

Kouluterveyskyselyt kertovat sateenkaarinuorten kohtaavan moninkertaisesti koulukiusaamista. Jos kansanedustaja Jukka Mäkynen on samaa mieltä siitä, että koulukiusaamista on saatava vähennettyä, olisi korkea aika tarkistaa kantoja vähemmistöjen oikeuksien edistämisestä.

Koulu tukee nuorten hyvinvointia antamalla kouluissa tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja tukemalla jokaisen kasvua juuri sellaiseksi kuin on.

Asioista vaikeneminen ei koskaan ole neutraalisuuden mittari, niin kuin Mäkynen kirjoituksessaan antaa ymmärtää. Siksi myös EU on ottanut tiukan linjan suhteessa Unkarin lainsäädäntöön, joka kieltää homoseksuaalisuudesta puhumisen alaikäisille. Ihmisiä on suojeltava syrjinnältä, ei tiedolta ja sateenkaaren väreiltä.

Lotta Alhonnoro

Vaasalainen kaupunginvaltuutettu (vihr.) kaupunginhallituksen jäsen

Kommentoi