Lukijoilta: Aluevaalit ovat kansavaltaa

Eduskunta on hyväksynyt vihdoinkin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen hallintomallin. Uudet hyvinvointialueet vastaavat myös pelastuspalveluiden järjestämisestä. Pitkään valmisteltu uudistus mahdollistaa sen, että osa väliportaan hallinnosta muuttuu kansanvaltaiseksi.

Aluevaaleissa on kyse siitä, nykyisten Etelä-Pohjanmaan kuntien ja kuntayhtymien järjestämät sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnan kokoiselle alueelle. Kunnat vastaavat edelleen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ylintä päätäntävaltaa tulee käyttämään aluevaltuusto, 59 jäsentä, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleissa 23.1.2022. Vaalit ovat välittömät, salaiset ja suhteelliset ja vaaleissa on yhtäläinen äänioikeus. Vaalikausi on neljä vuotta. Vuodesta 2025 vaalit toimitetaan kuntavaalien yhteydessä. Hyvinvointialueiden muodostaminen oli välttämätöntä, koska nykyisin eri alueilla asuvat ihmiset eivät saa yhdenvertaisesti sosiaali- ja terveyspalveluja. Lääkäriin ja hoitoon pääsyä joutuu odottamaan. Asiakas ei saa aina tarvitsemaansa apua tai ohjausta palveluissa eteenpäin.

Aluevaaleissa äänestetään lähipalveluista ja turvallisuudesta. On tärkeää, että hyvinvointikeskuksen pääpaikka on oma maakuntakeskus. Lähipalvelupäätöksiä ei voi tehdä Tampereella. Jokaiseen kuntaan ja myös liitoskuntaan tarvitaan vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulee vastata kokonaisvaltaisesti maakunnan ihmisten terveyttä ja hyvinvointia edistävistä palveluista yhteistyössä kuntien, alan yritysten ja kolmannen sektorin kanssa. Aluevaalit ovat demokratian eli kansanvallan aitoa kehittämistä ja laajentamista.

Jukka Vihriälä

Seinäjoki

Kommentoi