Lukijoilta: Alvar Aallon arkkitehtuuri näkyy myös Vaasassa

Puhuttaessa arkkitehti Alvar Aallon tuotannosta Suomessa lähes poikkeuksetta jätetään mainitsematta Vaasassa olevat kohteet.

Strömbergin sähkökojeitten tuotantolaitos siirrettiin Helsingistä jatkosodan aikana Vaasaan, koska Helsingin pommitusten ja Strömbergin valmistamien sotatarvikkeiden takia Vaasa oli turvallisempi paikka.

Tehdas sijoittui Huutoniemelle 72 hehtaarin suuruiselle alueelle mäntyiseen maastoon. Alueen asemakaavan teki arkkitehti Alvar Aalto 1945–46, ja se on inventoitu ”valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin”.

Alvar Aalto ohjasi myös alkuperäisten tehdasrakennusten suunnittelua, vaikka monet niistä mainitaan Egil Nicklinin tai Eskil Haldinin tekemiksi. Hän laati itse vain keskusvaraston, jossa toimii nykyään monialayritys Prohoc Oy, sekä pyöräkatoksen piirustukset. Hänen vaikutuksensa näkyy kuitenkin monissa muissakin alkuvaiheen rakennuksissa.

Alvar Aaltoa voitaneen pitää tarkkojen ohjeistustensa ansiosta myös kontaktoritehtaan piirustusten laatijana. Lisäksi hän oli keskeisesti mukana moottoritehtaan suunnittelussa.

Strömberg oli aikanaan suuri työnantaja Vaasassa. Työväkeä tuli pitkin maakuntaa ja asunnoista oli huutava pula.

Vuonna 1946 Alvar Aalto laati tehdasalueen läheisyyteen Huutoniemelle luonnonläheisen 30 hehtaarin kokoisen asuntoalueen. Kaksikerroksiset rivitalot olivat tummiksi maalatut, siksi alueen nimi oli pitkään Neekerikylä. Talot on sittemmin maalattu vaaleiksi ja nimi muutettu vuonna 2013 Aaltopuistoksi.

Mannerheimintielle rakennettiin 13 paritaloa myös Strömbergin työntekijöitä varten. Nämä talot suunnitteli arkkitehtitoimisto A. Aalto – Y. Lindgren – V. Rewell. Hietalahdessa sijaitsevan kerrostalon, osoite Malmönkatu 3, ovat arkkitehdit Alvar Aalto ja Viljo Rewell suunnitelleet yhdessä.

Eva Reinikainen

Vaasa–Mustasaari oppaat

Kommentoi