Lukijoilta: Älykkyysloukku

Ilkka-Pohjalainen on uuden päätoimittajan myötä parantunut aivan oleellisesti Ilkan ajoista, niin pää- kuin palstakirjoituksiltaan. Sunnuntain 18.10.2020 lehdessä oli useita mielenkiintoisia kirjoituksia.

Mielenkiintoinen on Armi Auvisen kirjoitus David Robsonin kirjasta Älykkyysloukku.

Kirjoituksesta on helppo olla samaa mieltä. Kirjassa mainitaan älykkyysloukkuun joutuneita yrityksiä mm. Nokia, jonka kännykkäbisnes suuren menestyksen jälkeen jouduttiin myymään ulkomaille.

Kurikan huippuälykäs mies kiistatta nosti Nokian maailman huipulle ja myöhemmin omalla kyseenalaistamattomalla toiminnallaan johti sen alasajoon.

Johtajan kaksoisrooli suuryrityksessä on myös aika erikoinen ilmiö ”johtaa hallitusta, joka valvoo hänen työtään johtajana”. Kuten kirjoituksessa todetaan, ”kun yksilö tai ryhmä luottaa liikaa omaan tietoonsa eikä muokkaa käsityksiään tai havaintojaan uuden tiedon vuoksi, ajavat ihmiset usein itsensä pussiin tai älykkyysloukkuun”.

Johtaja kokosi ympärilleen vain ”joo joo” -porukkaa, joista hän teki miljonäärejä. Kirjoituksessa todetaan, että kritiikkiä ei sallittu myöskään työntekijöiltä.

Työntekijät työpaikkansa menettämisen pelossa peesasivat johtajia ja teeskentelivät asiantuntemusta valitsevassa tilanteessa. Asiakkaiden muuttuneet toiveet ja käyttöjärjestelmän muutokset loivat haasteen, joihin Nokia ei ymmärtänyt tai osannut vastata.

Luin jostakin, että nykyisen Nokian nimitysvaliokunta olisi esittämässä ”joo joo” -porukassa ollutta Sari Baldaufia hallituksen puheenjohtajaksi. Eikö Baldaufin aika ole jo mennyt?

Mietinnän paikka on Robsonin toteamus ”kun perustellaan tarpeeksi laajasti, faktat unohtuvat”. Eikö Robsonin kirjan Nokia-osio perustu aika pitkälle mielipiteeseen ja mielipiteisiin?

Perinteinen asiantuntijakirjoitus, niin kuin tässä lehdessä oleva Matti Mäkelän kirjoitus ”Hiilinielut kaupan” perustuvat mielestäni aika pitkälle faktatietoon. Sosiaalisen median kirjoitukset perustuvat useimmiten pelkästään kirjoittajan mielipiteeseen.

Faktaa kirjoituksessa on suomalaisten näkökulmasta Nokian kännykkäbisneksen myynti ulkomaille. Nokian silloiset johtajat ovat pitäneet suunsa kiinni.

Jorma Lamminen

Lapua

Kommentoi