Lukijoilta: Ankkureiden pelastusyritys

Kuukauden olen viettänyt lähes kaiken vapaa-ajan #ankkurisydan -keräyksen parissa. Se on saanut alkunsa Alajärven Ankkureiden johtokunnan toimintaryhmässä, jonka tehtäväksi antona oli pelastaa seura konkurssilta. Se on nimetty pesisryhmäksi, varmaan siksi että lajin edustusjoukkue on saattanut koko seuran olemassaolon vaakalaudalle. Ryhmä on aktiivisesti järjestellyt sekä vienyt eteenpäin asioita, tavoitellen elinvoimasta alajärveläistä yleisseuraa, Ankkureita. Ryhmän sekä johtokunnan sitoutumista Ankkureiden pelastamiseen kuvastavat pankkilainojen takaukset, niiden avulla on pahin kassakriisi selätetty.

Erityisesti mieltä lämmittää ryhmän ikärakenne. Puheenjohtaja Kantokosken jälkeen olen toiseksi vanhin. Vuosien saatossa olen kuulunut yleensä ”nuorisokaartiin”. Tämäkin vahvistaa työmme tärkeyttä.

Paikkakunnalla on vahva teollisuus, työllistäen ison määrän ihmisiä, sekä hyvä palvelurakenne, josta saamme lähes kaiken tarvittavan. Elinvoimaisen Alajärven keskeinen osa ovat vapaa-ajan palvelut, tässä Ankkureiden rooli on merkittävä. Taloudellisen kehityksen eteenpäin viemisessä kuntalaiset ovat olleet yksituumaisia, työtä ja toimeentuloa on saatu yhä useammalle. Vahvoja yrityksiä on syntynyt ja kaupunki osaltaan vienyt kehitystä eteenpäin.

Elämään kuuluu kuitenkin myös pehmeitä arvoja, ne vaikuttavat paljon siihen missä asutaan.

Suomen taloudellinen tilanne on hyvä, osaavat nuoret voivat tällä hetkellä valita paikkansa työmarkkinoilla. Valmensin 2012 B-tyttöjen pesisjoukkuetta. Katsoessani joukkuekuvaa havaitsen lähes kaikkien pelaajien opiskelevan tai työskentelevän muualla kuin Alajärvellä.

Miten täällä toimimme yhdessä työssä ja vapaa-ajalla, vaikuttaa siihen miten nuoret ja lapset kokevat paikkakunnan henkisen ilmapiirin. Harkitessaan opiskelujen jälkeen paikkaa mistä työtä lähdetään etsimään työelämän ulkopuolisillakin asioilla, on iso merkitys.

Tilastokeskuksen väestöennuste vuodelle 2040 oli murheellista luettavaa. Meidän tulee tehdä työtä, ettei ennustus toteudu, usein nämä ovat itsensä toteuttavia ja asiaa kiihdyttäviä ennustuksia.

Kaikki toimet, joilla saamme elinvoimaa, sekä pystymme pitämään asukkaistamme kiinni ja saavamme jopa muuttajia alueellemme ovat tärkeitä. Lisäksi tietotekniikka mahdollistaa työskentelyn myös täältä vaikka varsinainen työ olisikin muualla.

Toivon tässä Ankkureiden pelastusurakassa tekeväni työtä hyvän alajärveläisen hengen eteen! Todellakin harmittaa, että tilanne on näin vakava.

Eteenpäin on pyrittävä ja toimintaa kehitettävä. Mielestäni voisimme näyttää henkistä vahvuuttamme, ottaa oppia virheistä ja mennä yhdessä tuumin eteenpäin. Toivon laajaa osallistumista #ankkurisydan -keräykseen.

Jarmo Nurmela

Ankkurisydän

Alajärvi

Kommentoi