Lukijoilta: Annetaan nuorten olla nuoria

Haluan mielipiteelläni tuoda esiin nuorten liikkumisen, josta heille ollaan pääsääntöisesti nostettu nyrkkiä merkiksi siitä, ettei heitä tarvita eikä heitä haluta liikenteeseen eikä mihinkään, missä heidät tunnistaa metelistä ja hajusta.

”Mopojonnet”, siten kuvailisin näitä meidän nuoria, joille mopolla ajaminen ei ole pelkkää ajanvietettä, pikemminkin elämäntapa. Mopoja on kiva ruuvailla ja rassata. Mopoilu on harrastus siinä missä muutkin, johon oma kiinnostus asiaa kohtaan antaa paloa ja halua toteuttaa omaa mieltymystä.

Moni nuori on kertonut, kuinka nuoruus ilman mopokorttia olisi tosi tylsää. Mopoilu kuuluu tiettyyn ikäkauteen ja toisilla se jatkuu läpi elämän.

Meillä sivusta seuraajilla ja mopon tankkausten rahoittajilla rooli tähän lajiin on lähinnä positiivinen tai ehkä negatiivinen.

Nuorilla on nuorten oikeudet ja velvollisuudet. Nuorilla on oikeus kohdata kavereita. Velvollisuus noudattaa säädöksiä siinä kuin meillä muillakin kulkupelin kuljettajalla sekä jalankulkijoilla.

Autotiellä vastaan keuliva ”mopojonne” herättää hätää ja huolta siitä, mitä seurausta teosta on. Äiteinä ja isinä murehtiminen ja välittäminen on aina läsnä, kun nuori lähtee kotipihasta liikenteeseen.

Mopoilijat kertovat, kuinka autoilijat, juuri ne, jotka eivät voi sietää näitä yksilöitä joukkoonsa, kiilaavat ja tuulilasin pesunesteellä ruiskuttavat tahallisesti nestettä niin, että mopoilija takana saa nesteet kypäriin sekä jarruttelevat kiusatakseen mopoilijaa ja kaikenlainen muu kiusanteko, jolla osoittavat mielipiteensä mopoilijoille.

Mopoilijat, nämä nuoret, saattavat liikennevaloissa kaasutella ja letkassa autojen välissä puikkelehtia vaarallisesti ja luoda katsekontaktia kypärien raosta vieressä olevaan autoilijaan, se jos jokin ärsyttää. Ymmärrän hyvin vastareaktion, mikä mahdollisesti seuraa tilanteesta puolin ja toisin. Kuppi menee ns. kuppi nurin ja käsimerkit otetaan käyttöön.

Kauppaliikkeisiin tulevat ”mopojonnet” saavat paheksuntaa osalta muista asiakkaista siitä, kuinka tullaan pilaamaan kaksitahtihajulla, kovaäänisyydellä, kypärät käsivarsilla meidän muiden asiointia. Aina valitetaan, näin kokevat juuri ne meidän mopoilevat nuoremme.

Nuoret tarvitsevat paikkoja, joiden olemassaolo on määritetty ihmisten tietoon ja virkavallan tarkistuskäynnit otetaan hyvänä ja turvallisena asiana. Tilausta olisi ns. moposuorille, joihin mopoilijat saisivat kokoontua ”virallisesti” keulimaan, stunttaamaan ja ihan vain tapaamaan samanhenkisiä kavereitaan. Teollisuusalueet ja parkkipaikat eivät ole oikeita paikkoja, täytyy saada kunnan tai kaupungin toimesta alue, joka soveltuisi tällaiseen toimintaan, johon pärinä ja pörinä sekä isokin nuorisomäärä voisi olla yhdessä. Se olisi ainakin meille osalle kuntalaisista ihan hyväksyttävä asia. Toivon, että määrärahoja nuoriin olisi tälläkin sektorilla. Allekirjoittanut on jättänyt aloitteen tästä asiasta omaan kuntaan 17.1.2021. Mopoilijat, jotka poistuvat parkista jättävät vain häivähdyksen pakokaasun hajusta. Hiljaisuus on laskeutunut, mutta vain hetkeksi.

Anne-Mari Hiivanainen (sd.)

neljän lapsen äiti

Tuovila, Mustasaari

Kommentoi