Lukijoilta: Annetaanko seuraavaksi Laihia?

Valtioneuvoston elokuun lopulla tekemän päätöksen mukaan Isonkyrön kunta siirtyy vajaan puolentoista vuoden kuluttua Pohjanmaan maakunnasta Etelä-Pohjanmaan maakuntaan.

Ratkaisua ei juuri ole kommentoitu, eikä sitä ole Vaasan päättäjien saati maakuntaliiton luottamusmiesjohdon taholta arvosteltu julkisuudessa sanallakaan. Toki omassa lausunnossaan Pohjanmaan liitto oli ennakkoon esittänyt, että Isonkyrön kunta olisi jatkossakin osa Pohjanmaan maakuntaa.

Isonkyrön maakuntavaihdosta valtioneuvosto perusteli sillä, etteivät kunnan kriteerit osoita voimakkaasti kumpaankaan suuntaan, siis Vaasan tai Seinäjoen suuntaan.

Sen sijaan kunnan oma tahto osoittaa suuntautumista Etelä-Pohjanmaan maakuntaan, valtioneuvosto toteaa päätöksessään.

Lisäksi se muistuttaa siitä, että kriteerien osoittaessa ristiriitaista tai heikkoa suuntautumista, tulee juuri kunnan omalle näkemykselle antaa painoarvoa.

Sillä ei tietenkään ollut ratkaisussa mitään painoarvoa, että isokyröläisistä pääosa, runsaat 450 henkilöä käy päivittäin töissä Vaasassa ja vajaat 280 henkilöä Seinäjoella. Pendelöintimääristä kertoi paikallislehti Pohjankyrö 2. syyskuuta.

Nämä tilastot eivät merkinneet mitään, kun Isonkyrön isäntämiehet päättivät ottaa ratkaisevan askeleen Seinäjoen suuntaan. Mutta luulisi vaasalaisten ottavan tästä isäntien ajattelutavasta oppia; seuraavaksi vuorossa voi hyvinkin olla Laihia.

Eli antavatko Vaasan ja Pohjanmaan maakunnan päättäjät laihialaisten valua vaivihkaisesti Isonkyrön esimerkin mukaisesti myös osaksi Etelä-Pohjanmaan maakuntaa?

Eikä ole salaisuus, että Laihian keskeiset päättäjät ovat vuosien saatossa olleet viemässä useammankin kerran kuntaa Vaasan sateenvarjon alta Kyrönmaan suurkuntaan tai jopa liittoon Ilmajoen kanssa.

Kun laihialaisten kriittisyys on kasvanut aikaa myöten mm. Vaasan sairaanhoitopiirin hinnoittelua kohtaan, ei olisi ihme, vaikka halvempia hintoja lähdettäisiin tavoittelemaan Seinäjoen suunnasta.

Eikä siinä tilanteessa paina mitään se, että laihialaisten työpaikat ovat Vaasassa, jos kunnan ”isät” mielivät naapurimaakuntaan. Tämänhän Isonkyrön esimerkki osoitti.

Taitaisivat myös RKP:n päättäjät Pohjanmaalla on hyvillään laihialaisten lähdöstä. Silloinhan kaikki maakunnan kunnat olisivat puolueen hanskassa, eivätkä puhtaasti suomenkieliset kunnat olisi enää hidastamassa ahvenanmaalaistumista.

Seppo Nurmi

Vaasa

Kommentoi