Lukijoilta: Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta

Näen kansanedustaja Lepomäen avauksen ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisesta jälleen kerran yhtenä porvarin populistisena yrityksenä vesittää ay-liikkeen toimintaa, heikentää työttömien asemaa ja murtaa työehtosopimusten yleispätevyyttä. Nämä eivät ole mitään uusia avauksia kokoomuksen ja heidän vahvasti edustamiensa tahojen suunnalta, eikä myöskään Lepomäen suusta kuultuna. Kokoomus on hallituksessa ollessaan ollut etujoukoissa heikentämässä työttömien asemaa kautta aikojen. Ymmärrän hyvin miksi hän kylvää kateutta ja vastakkainasettelua tässä asiassa, koska se edistää oikeiston pitkäaikaista haavetta päästä eroon työväenliikkeestä.

Totta kai kannatan ajatusta siitä, että kaikki ansaitsevat tarpeeksi vahvan työttömyysturvan, aivan kuten tuen ajatusta siitä, että kaikki ansaitsevat saada tarpeeksi hyvän perustoimeentulon, ettei kukaan joutuisi elämään köyhyydessä vailla perustarpeita.

Epäilen kuitenkin, että Lepomäen ehdotuksen päämääränä eivät ole parantuneet oltavat ja toimeentulo palkansaajille ja työttömille. Epäilen, että hänen porvaripuolueensa ei tue ajatusta siitä, että valtio kattaisi työttömyyskassojen osuuden ansiosidonnaisesta (n. 250 miljoonaa euroa), jotka työttömyyskassat tällä hetkellä kustantavat jäsenilleen. Epäilen, että tämän vision takana on aikomus alentaa työttömyysturvan tasoa rakenteellisen uudistuksen (lue: työttömyysturvaa leikkaamalla) avulla kautta linjan.

Roy Pietilä

Kokkolan Vasemmistoliitto

Kommentoi