Lukijoilta: Antti Ketosen konserttiperuutuksen tausta

Antti Ketosen ilmoitus Kauhajoen kirkkokonsertin peruutuksesta on synnyttänyt runsaasti keskustelua ja kirjoittelua.

Ketosen peruutusmenettely herättää meissä ihmetystä: Miksi muissa seurakunnissa ohjelmamuutoksiin suostunut artisti jättää vastaamatta kanttorimme muutospyyntöön, julkistaa harhaanjohtavan ja kirkkoherraa syyllistävän peruutustiedotteen, ilmoittaa peruutuksesta seurakunnalle vasta monta tuntia myöhemmin, laittaa kauhajokiset kuulijansa kulkemaan 60 kilometrin päähän Seinäjoelle sekä rikkoo seurakuntamme kanssa tehdyn konserttisopimuksen?

Seuraavassa avaamme konserttiperuutuksen taustaa sekä samalla seikkoja, jotka Ketosen ja muidenkin kirkoissa konsertoivien artistien olisi hyvä tiedostaa.

Kirkko ei ole mikä tahansa konserttipaikka, vaan seurakunnan hengellisen elämän keskus. Seurakuntien hengelliset kulttuurit poikkeavat toisistaan. Siksi seurakunnilla on myös toisistaan poikkeavia linjauksia siitä, millainen musiikki soveltuu joulukonserttiin juuri heidän kirkossaan. Kirkkoherra päättää konserttiluvasta, mutta konserttiohjelman soveltuvuuden arvioi yleensä kanttori eli ammattimuusikko.

Kirkkoja kiertävän artistin olisi hyvä jo kiertuetta valmistellessaan lähettää konserttiohjelma kiertueen seurakuntiin kommentoitavaksi.

Tällöin hän voisi tarvittaessa muokata konserttiohjelmaa jo ennen kiertueelle lähtemistä. Viisas artisti ymmärtää edellä kuvatun ja suostuu neuvottelemaan konserttinsa sisällöstä seurakunnan kanssa.

Kanttorimme kuunneltua meille toimitetun Ketosen biisilistan selvisi, että se sisälsi joululaulujen lisäksi muitakin lauluja, joista neljä ei kanttorimme mielestä soveltunut joulukonserttiin kirkossamme.

Esimerkkinä mainittakoon laulu ”Niin kaunis”, jossa lauletaan: ”Olet niin kaunis, täydellinen, yötämme koskaan unohda en. Suudelmat, jotka mä sain, ne sielussa polttaa nyt vain. Matkaani teen sun luo edelleen. Ei riitä mulle nää, salaviestit öiseen aikaan, kuumaa huumaa vaan.”

Mielestämme laulu sopii sanoitukseltaan paremmin esimerkiksi Kauhajoen Kasinolle kuin Kauhajoen kirkon joulukonserttiin.

Ketosen manageri Marko Riihelä kommentoi peruutusta Ilkka-lehden haastattelussa: ”Asiasta julkaistiin tänään tiedote ja myös Kauhajoen seurakunnalle lähetettiin asiasta sähköpostia.” Saimme Riihelältä sähköpostiviestin peruutuksesta vasta hänen haastattelunsa julkaisemisen jälkeen eli huomattavasti myöhemmin kuin hän haastattelussa väittää.

Riihelä perustelee peruutusta Ilkassa: ”Konsertti peruttiin siksi, ettei tiettyjä kappaleita saa esittää. Konsertti on yhtenäinen kokonaisuus, ja Antti ilmoitti, ettei hän pysty tällä aikataululla tekemään uutta biisilistaa.”

Esimerkiksi Anjalankosken kirkkokonserttiin Ketonen vaihtoi seurakunnan pyynnöstä kaksi kappaletta kolmen päivän varoitusajalla. Miksi siis kolme viikkoa ei olisi riittänyt Kauhajoen biisilistan muokkaamiseen? Miksi koko joulukonsertti peruutettiin, vaikka pyysimme vaihtamaan vain neljä joululauluihin kuulumatonta kappaletta? Miksi asiasta ei edes neuvoteltu kanssamme?

Mielestämme Ketosen konserttikiertueen ongelmana on se, että hän on ujuttanut joululaulujensa joukkoon myös iskelmähittejään.

Esimerkiksi Anjalankosken seurakuntaan Ketonen lähetti ensin kirkkoherralle hyväksyttäväksi joululaululistan ja vain muutamaa päivää ennen konserttia hän lähetti suntiolle uuden, iskelmähiteillään täydennetyn listan. Siksi sitä jouduttiin seurakunnan pyynnöstä viime tipassa muokkaamaan.

Kauhajoen konsertin ensimmäisissä mainoksissa luki ”Minun joululauluni”, mutta konserttiohjelman mukana toimitettuihin mainoksiin oli lisätty sanat: ”ja toivotuimmat kappaleet”.

Juuri näistä ”toivotuimmista kappaleista” useissa seurakunnissa on käyty neuvotteluja, ja meidän kohdallamme Ketosen ja Riihelän kuppi näyttää menneen nurin.

Miksi joulukonserttia pitäisi täyttää iskelmähiteillä, kun joululauluja löytyy tuhansia?

Edellä kerrotun perusteella pidämme Antti Ketosen ja Marko Riihelän menettelyä epäasiallisena.

Kauhajoen kirkossa järjestetään runsaasti erilaisia konsertteja, eikä meillä ole ollut kenenkään muun artistin kanssa vastaavanlaisia vaikeuksia.

Olemme kuitenkin jatkossakin valmiita konserttiyhteistyöhön Ketosen ja Riihelän kanssa sillä edellytyksellä, että tällaisen yhteistyön pelisäännöt ovat heille kirkastuneet.

Jouko Ala-Prinkkilä

Kauhajoen seurakunnan kirkkoherra

Sirkku Ratus

Kauhajoen seurakunnan kanttori

Kommentoi